Er zijn veel overeenkomsten tussen sporten en slapen: beide zijn goed voor de gezondheid, zorgen voor meer energie en geven u een frisse uitstraling. Maar wat is nu precies de relatie tussen sporten en slapen? En, sporten voor het slapen, is dat een goed idee of niet? In dit artikel bespreken we al uw prangende vragen met betrekking tot slapen en sporten.

Heeft sporten een effect op uw slaap en wilt u liever direct een persoonlijk advies van één van onze experts? Vul dan het adviespaneel in voor een gedegen slaapadvies van de marktleider in de zorg.

De tekst gaat hieronder verder

Vul het adviespaneel hieronder binnen 2 minuten in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten

1.

Wat is uw geslacht?

2.

Wat is uw leeftijd?


3.

Wat is uw lengte?


4.

Hoeveel weegt u?


5.

Postuur


6.

Temperatuur


7.

Lichamelijke bijzonderheden?


8.

Ik slaap nu op een ... matras


9.

Leeftijd huidige matras


10.

Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?


11.

Hoe heeft u Decupré voor het eerst gevonden?Wij zullen uw persoonlijke slaapadvies in een uitgebreide rapportage naar u toezenden. Indien wij aanvullende vragen hebben omtrent uw situatie zal een van onze specialisten contact met u opnemen.

Zonder uw contactgegevens kunnen wij u niet van een accuraat rapport voorzien. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het geven van slaapadvies.Naam
Email
Telefoon

Beter slapen door te sporten

Sporten heeft een positief effect op de nachtrust, want het zorgt er voor dat u zowel sneller in slaap valt als dieper slaapt. Er zijn twee redenen die dit effect van sporten verklaren. Ten eerste verbetert sporten de lichamelijke conditie, waardoor een aantal factoren die bijdragen aan slaapproblemen (zoals een hogere hartslag en snellere spijsvertering) dalen. Ten tweede is sporten een van de beste manieren om stress tegen te gaan, en voorkomt het dus dat u urenlang ligt te piekeren voor u in slaap valt. Om dit positieve effect te ervaren is het niet eens nodig om iedere dag te sporten, maar zorg er wel voor dat u minimaal 3 uur per week actief bezig bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fietsen, wandelen of tennissen.

Sporten heeft een positief effect op uw slaap.

Een belangrijke kanttekening is wel dat het het beste is om een paar uur voor het slapengaan niet meer actief te sporten. Sporten zorgt er namelijk ook voor dat uw lichaamstemperatuur stijgt, en deze heeft daarna een paar uur nodig om weer te dalen naar het niveau waarbij u het makkelijkst in slaap valt. Daarnaast komt er bij het sporten adrenaline vrij. Dit zorgt er juist voor dat je wakkerder wordt. Het duurt even voordat die adrenaline is afgezwakt, waardoor in slaap vallen moeilijker wordt. Dus: sporten heeft een positief effect op uw nachtrust mits u een aantal uur voordat u gaat slapen, sport. Direct slapen na het sporten is geen goed idee.

Vindt u het prettiger om persoonlijk slaapadvies op maat te ontvangen van onze experts? Vul dan het adviespaneel in op onze website. Dan wordt er zo spoedig mogelijk contact met u op genomen.

Beter sporten door te slapen

Andersom is slapen ook ontzettend belangrijk om tot betere sportprestaties te komen. Slapen is namelijk een erg onderschatte factor die van belang is in de spieropbouw. De mate waarin er spieropbouw plaatsvindt na het sporten wordt bepaald door de hormonen testosteron en groeihormoon. Deze worden vooral aangemaakt tijdens het slapen, dus hoe beter uw nachtrust, hoe meer groeihormonen er aangemaakt worden. Het is zelfs berekend dat elk extra uur slaap de testosteronspiegel met maar liefst 13% laat stijgen! Probeer daarom minimaal 7 uur per nacht te slapen om een optimale spieropbouw na het sporten te behalen.

Slapen en sporten: een goede nachtrust bevordert de spieropbouw.

Daarnaast is slapen niet alleen goed voor de spieropbouw, maar ook voor de kra