Slapen is een van de belangrijkste onderdelen van ons bestaan, omdat we dit nodig hebben om correct te kunnen functioneren. Onze dagelijkse bezigheden vergen in dermate energie, waardoor men aan het eind van de dag zijn slaap nodig heeft. Alles wat men in het dagelijks leven meemaakt, wordt gedurende de slaap verwerkt. Daarnaast heeft het lichaam de tijd om zich volledig te herstellen. Maar, hoe werkt dit nou eigenlijk? Deze, en de volgende twee vragen zullen beantwoord worden in dit artikel:

Hoe werkt slapen?

Gedurende uw slaap nemen verschillende belangrijke functies, zoals uw hersenactiviteit, ademhaling, urineproductie en uw hartslag af. Op deze manier zorgt ons lichaam ervoor dat het in staat is om optimaal te herstellen en daarnaast ook uit te rusten. ‘Slapen’ bestaat uit een slaapcyclus die meerdere malen per nacht doorlopen wordt. Deze slaapcyclus bestaat weer uit verschillende soorten fasen.

Hoe werken de verschillende slaapfasen?

De slaapcyclus bestaat uit vier verschillende fasen, waarbij de eerste drie behoren tot de NREM-slaap. Deze zijn belangrijk bij het inslapen. Gedurende de vierde fase begint de REM-slaap, waarbij men in een diepe slaap, ook wel droomslaap, komt.

In de eerste fase (sluimerfase), tussen het wakker zijn en gaan slapen, nemen de oogbewegingen en hersenactiviteit dermate af zodat u rustig in slaap valt. In de tweede fase bent u in een lichte slaap, waarin externe geluiden u nog wakker kunnen maken. Vervolgens, in de derde fase komt u in de diepe slaap, en zijn uw ademhaling en hartslag op het laagste niveau. Deze fase zorgt voor het fysieke herstel van het lichaam. Tenslotte, komt u in de laatste fase, de droomslaap (REM-slaap). Gedurende deze fase is er ontzettend veel hersenactiviteit en bewegen de ogen extreem veel. Dit is ook het moment we gaan dromen. Op deze manier wordt alle informatie verwerkt en het geheugen georganiseerd.

Wat kunt u zelf doen?

Voor een goed herstel van het lichaam is het belangrijk om alle slaapfasen meerdere malen door te maken in uw slaap. Een optimale slaapomgeving kan hier een belangrijke rol in spelen. Denk hierbij aan een rustige slaapomgeving en het juiste hoofdkussen en matras. Vul nu het adviespaneel in op onze website en ontvang gratis en vrijblijvend slaapadvies van onze slaapexperts. Samen creëren wij uw optimale slaapomgeving!

Terug naar overzicht met artikelen

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”

Gerelateerd

Waarvoor is de proefslaap periode bedoeld?

Zoals u wellicht weet biedt Decupré een proefperiode aan. Gedurende deze proefperiode kunt u het door u gekozen matras en/of hoofdkussen geheel vrijblijvend en kosteloos ervaren in uw eigen vertrouwde slaapkamer. Maar waarom bieden wij proefslapen aan? Dat is één van...

Goed matras advies helpt u bij uw matraskeuze

Een nieuw matras aanschaffen is niet iets wat u iedere dag doet. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat u vragen heeft en zich afvraagt welk matras geschikt is voor uw persoonlijke situatie. Goed slapen is belangrijk maar een goed matras kiezen is daarentegen niet...

Aanbieders van matrassen

U heeft vast wel gehoord van de grote namen in de matrassenbranche. Naast deze kwalitatief hoogwaardige concurrenten zijn er ook tal van kleinere matras aanbieders. In dit artikel zullen wij u een beeld geven van de markt en de verschillende aanbieders. De volgende...