Slapen is een van de belangrijkste onderdelen van ons bestaan, omdat we dit nodig hebben om correct te kunnen functioneren. Onze dagelijkse bezigheden vergen in dermate energie, waardoor men aan het eind van de dag zijn slaap nodig heeft. Alles wat men in het dagelijks leven meemaakt, wordt gedurende de slaap verwerkt. Daarnaast heeft het lichaam de tijd om zich volledig te herstellen. Het lichaam moet gedurende de nacht goed ondersteunt worden, de druk moet verdeeld worden en het matras moet zich aanpassen aan het lichaam om goed te kunnen slapen. Maar, hoe werkt dit nou eigenlijk?

In dit artikel bespreken we de verschillende slaapfasen. Wilt u liever direct een persoonlijk advies ontvangen? Vul dan het adviespaneel in voor een kosteloos en vrijblijvend advies van onze slaapexperts!

De tekst gaat hieronder verder

Vul het adviespaneel hieronder binnen 2 minuten in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten

1.

Wat is uw geslacht?


2.

Wat is uw leeftijd?


3.

Wat is uw lengte?


4.

Hoeveel weegt u?


5.

Postuur


6.

Temperatuur


7.

Lichamelijke bijzonderheden?


8.

Ik slaap nu op een ... matras


9.

Leeftijd huidige matras


10.

Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?Laatste stap

Onze specialisten zullen uw adviespaneel bestuderen en u van een vrijblijvend persoonlijk advies voorzien. Indien wij aanvullende vragen hebben, nemen wij contact op. Uw advies sturen wij u per email toe.


Naam
Email
Telefoon

Hoe werkt slapen?

Gedurende uw slaap nemen verschillende belangrijke functies, zoals uw hersenactiviteit, ademhaling, urineproductie en uw hartslag af. Op deze manier zorgt ons lichaam ervoor dat het in staat is om optimaal te herstellen en daarnaast ook uit te rusten. ‘Slapen’ bestaat uit een slaapcyclus die meerdere malen per nacht doorlopen wordt. Deze slaapcyclus bestaat weer uit verschillende soorten fasen.

Hoe werken de verschillende slaapfasen?

De slaapcyclus bestaat uit vier verschillende fasen, waarbij de eerste drie behoren tot de NREM-slaap. Deze zijn belangrijk bij het inslapen. Gedurende de vierde fase begint de REM-slaap, waarbij men in een diepe slaap, ook wel droomslaap, komt.

In de eerste fase (sluimerfase), tussen het wakker zijn en gaan slapen, nemen de oogbewegingen en hersenactiviteit dermate af zodat u rustig in slaap valt. In de tweede fase bent u in een lichte slaap, waarin externe geluiden u nog wakker kunnen maken. Vervolgens, in de derde fase komt u in de diepe slaap, en zijn uw ademhaling en hartslag op het laagste niveau. Deze fase zorgt voor het fysieke herstel van het lichaam. Tenslotte, komt u in de laatste fase, de droomslaap (REM-slaap). Gedurende deze fase is er ontzettend veel hersenactiviteit en bewegen de ogen extreem veel. Dit is ook het moment we gaan dromen. Op deze manier wordt alle informatie verwerkt en het geheugen georganiseerd.

Wat kunt u zelf doen?

Voor een goed herstel van het lichaam is het belangrijk om alle slaapfasen meerdere malen door te maken in uw slaap. Een optimale slaapomgeving kan hier een belangrijke rol in spelen. Denk hierbij aan een rustige slaapomgeving en het juiste hoofdkussen en matras. Een nieuw matras moet een goede ondersteuning bieden, de druk herverdelen en aanpassen aan het uw lichaam. Zo’n matras voorkomt dat u last krijgt van rugklachten, schouderklachten of bijvoorbeeld heupklachten. Vul nu het adviespaneel in op onze website en ontvang gratis en vrijblijvend slaapadvies van onze slaapexperts. Samen creëren wij uw optimale slaapomgeving!

Terug naar het overzicht met artikelen