Slaaptekort is een veel voorkomend probleem onder volwassen Nederlanders. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam is gebleken dat ruim 67% van de volwassenen in Nederland minder dan 7 uur per nacht slaapt. Eén derde hiervan slaapt zelfs minder dan 6 uur per nacht terwijl een volwassene gemiddeld 7 tot 9 uur nachtrust nodig heeft!

In dit artikel komen de volgende onderwerpen met betrekking tot slaaptekort aan bod:

Wat zijn de oorzaken van slaaptekort?

Slaapproblemen zijn over het algemeen de oorzaak van slaaptekort. Veelvoorkomende slaapproblemen zijn slecht inslapen, lang wakker liggen en te vaak of te vroeg wakker worden. Deze slaapproblemen kunnen echter veel uiteenlopende oorzaken hebben. Denk hierbij aan piekeren, depressie, het gebruik van alcohol en cafeïne, pijn, een verstoord biologisch ritme, en ziekte.

Wat zijn de gevolgen van slaaptekort?

Slaaptekort kan ernstige gevolgen hebben, waaronder gezondheidsproblemen. Zo kampt naar schatting 90% van de mensen met slapeloosheid ook met ten minste één ander gezondheidsprobleem. Het risico op een hartaanval, een onregelmatige hartslag, een hoge bloeddruk, een beroerte en diabetes type 2 wordt namelijk vergroot door slaaptekort. Daarnaast kan chronisch slaaptekort leiden tot depressie. Verder hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat het risico op overgewicht vergroot wordt door slaaptekort. Dit komt omdat uw lichaam het hormoon ghreline meer aanmaakt naarmate u slechter slaapt en het hormoon leptine juist minder. Ghreline wekt de eetlust op terwijl leptine er juist voor zorgt dat u minder trek heeft. Hierdoor heeft u na een nacht slecht slapen meer trek en sneller de neiging om ongezond te eten.

Maar ook in het verkeer is slaaptekort een gevaarlijk probleem. Zo is in 10 tot 15% van de verkeersongelukken vermoeidheid de oorzaak. Slaaptekort leidt namelijk tot een verminderde concentratie en een tragere reactiesnelheid. Daarnaast gaat het informatieverwerkingsproces langzamer dan normaal en neemt je coördinatie af. Om deze reden is het gevaarlijk om vermoeid de weg op te gaan en is het enorm belangrijk om te allen tijde te zorgen voor een goede nachtrust.

Bent u benieuwd naar welke gevolgen slaaptekort nog meer met zich mee brengt op zowel korte termijn als lange termijn? Lees dan dit artikel.

Een foto van een vrouw die vermoeid wakker wordt vanwege slaaptekort

Verbeter uw nachtrust

Er zijn vele manieren waarop u uw nachtrust kunt verbeteren. Indien u last heeft van slaaptekort, kunt u proberen om gedurende de dag rustmomenten in te lasten. Deze rustmomenten zijn namelijk belangrijke herstelmomenten voor uw lichaam en geest. Verder is het belangrijk dat u een goede slaapomgeving creëert voor uzelf. Denk hierbij aan een donkere kamer en een slaapkamertemperatuur van ongeveer 18 graden Celsius. Ook het licht van uw wekker kan uw nachtrust verstoren. Probeer daarom eens de wekker om te draaien zodat het licht niet uw slaapkamer in schijnt.

Overigens is het niet verstandig om alcohol en/of cafeïne te nuttigen voor het slapen gaan. Er is een aanzienlijk aantal mensen dat denkt dat alcohol de slaap bevordert, echter is dit niet waar. Alcohol belemmert namelijk de REM slaap waardoor de kans groter is dat u de volgende ochtend vermoeid wakker wordt. Daarnaast zorgt het drinken van alcohol voor het slapengaan ervoor dat de kwaliteit van uw slaap afneemt. Voor het drinken van koffie geldt: doe dit zo vroeg mogelijk op de dag en beperk het aantal kopjes koffie dat u drinkt. De gemiddelde halfwaardetijd van cafeïne is namelijk vijf uur. Dit houdt in dat u 10 uur nadat u koffie heeft gedronken nog een kwart van de dosis cafeïne in uw lichaam heeft.

Het drinken van koffie laat op de avond kan leiden tot slaaptekort

Tenslotte is het belangrijk dat u zonder zorgen uw bed in stapt. Piekeren weerhoudt u namelijk van in slaap vallen, wat slaaptekort als gevolg kan hebben.

Optimaliseer uw slaapcomfort

Niet alleen een optimale slaapomgeving maar ook een optimaal slaapcomfort zijn essentieel voor een goede nachtrust. Maar hoe zorgt u voor een optimaal slaapcomfort? Uw slaapcomfort kunt u verbeteren door te kiezen voor een goed matras dat precies past bij uw lichaam, wensen en klachten. Maar hoe weet u welk matras voor u geschikt is? Om daar achter te komen kunt u het adviespaneel op onze website invullen. Onze slaapexperts nemen dan contact met u op voor gratis en vrijblijvend advies over welk matras het beste aansluit op uw persoonlijke situatie.

De hoogwaardige matrassen van Decupré

Alle Decupré matrassen bestaan uit de unieke combinatie van koudschuim en traagschuim. Uit hoeveel lagen koudschuim en traagschuim het matras bestaat, is afhankelijk van het model dat u kiest. De combinatie van zowel koudschuim als traagschuim zorgt ervoor dat uw lichaam de juiste ondersteuning krijgt en uw gewicht optimaal herverdeeld wordt, wat leidt tot optimaal slaapcomfort. Ons traagschuim heeft een HR waarde van 55, waardoor het materiaal een hoge mate van ondersteuning biedt, een lange levensduur heeft en niet onderhevig is aan kuilvorming.

Bovendien hebben al onze matrassen 7 verschillende zones waarbij de tegendruk per zone ingesteld wordt. Hierdoor komt uw lichaam in de juiste houding te liggen en krijgen alle lichaamsdelen de benodigde tegendruk. Dit bevordert de natuurlijke slaaphouding en komt ten goede aan uw slaapkwaliteit. Tenslotte zijn onze matrassen getest door het onafhankelijk kwaliteitsinstituut TÜV/TNO. Zij hebben een laboratorium onderzoek uitgevoerd en ons beoordeeld met de maximale score van 100 van de 100 punten voor kwaliteit!

Bent u benieuwd of een Decupré matras uw slaapcomfort kan verbeteren waardoor uw slaaptekort vermindert? Vul dan het adviespaneel in op onze website. Onze experts zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen om te achterhalen welk matras het beste bij u past.

Terug naar overzicht met artikelen

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”

Gerelateerd

Restless legs

Restless legs is de Engelse benaming voor rusteloze benen. In het geval van rusteloze benen heeft men de onbedwingbare behoefte om de onderbenen, knieën en soms zelfs de armen te bewegen. De symptomen van deze slaapstoornis worden van persoon tot persoon verschillend...

Welke materialen voor matrassen bij verschillende klachten

Rugpijn, nekpijn en pijn in de heup zijn veel voorkomende klachten onder de Nederlandse bevolking. Een bezoekje aan de fysiotherapeut is vaak het eerste waar mensen aan denken op het moment dat zij pijn ervaren in één van deze lichaamsdelen. Maar wist u dat ook een...

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is een vervelende aandoening die uw dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden. In sommige gevallen is de pijn zo heftig dat u nog maar amper naar behoren kunt functioneren. Een slijmbeursontsteking, dat wilt niemand. Om die reden worden in...