Naar de gevolgen van slecht slapen is veel onderzoek gedaan. Waarschijnlijk wist u al dat een slaaptekort negatieve gevolgen heeft voor uw gezondheid. Maar wist u ook dat een slechte nachtrust niet alleen erg schadelijk is op de lange termijn, maar ook op de korte termijn? Na één nachtje slecht slapen ondervindt u al negatieve gevolgen. Het is dus belangrijk om uw nachtrust serieus te nemen, we brengen immers 1/3e deel van ons leven door in bed.

Kortetermijn gevolgen van slecht slapen

  1. Minder alert

U hoeft maar één nacht minder dan 6 uur te slapen om uw hand-oog coördinatie drastisch te verzwakken. Na een korte nacht verdriedubbelt de kans op een verkeersongeval.

  1. Sneller ziek

Wanneer u slaapt worden er stofjes aangemaakt die ontstekingen, infecties en stress tegengaan. Voldoende slapen is dus belangrijk voor het immuunsysteem. In het geval van een slaaptekort wordt er te weinig van deze stofjes aangemaakt waardoor er ook te weinig antilichamen geproduceert worden. U wordt dus sneller ziek.

  1. Slechter geheugen

Na een slechte nacht zal je een stuk vergeetachtiger zijn. Slapen is namelijk bepalend voor de vorming van langdurige herinneringen.

  1. Honger

Wanneer u moe bent heeft u niet alleen meer drang om te eten, maar ook vooral zin in vet en koolhydraat-rijk voedsel. Wanneer u kort heeft geslapen grijpt u dus sneller naar ongezonde snacks en etenswaren.

  1. Ongeremd in emoties

De Harvard Medical School heeft met onderzoek aangetoond dat slaaptekort het emotiecentrum in uw brein tot 60% reactiever maakt. U kunt emotionele gebeurtenissen dus minder goed relativeren en hierdoor kunt u buiten proportioneel reageren.

  1. Ongezond uiterlijk

Andere vinden u er al na één nacht slecht slapen ongelukkiger en ongezonder uitzien dan personen die wel een goede nachtrust hebben gehad. Het schoonheidsslaapje is dus geen fabeltje!

Langetermijn gevolgen van een slechte nachtrust

  1. Diabetes

Slaapproblemen gaan vaak hand in hand met overgewicht en diabetes. Overgewicht verhoogt de kans op diabetes en daarnaast kan te weinig slaap resulteren in een lagere gevoeligheid voor insuline. Dit is een risicofactor voor diabetes.

  1. Hartziekten

Personen met chronisch slaaptekort (gedurende een langere periode minder dan 6 uur per nacht slapen) hebben vele malen meer kans op een hartaanval. Er bestaat een verband tussen chronisch slaaptekort en een verhoogde bloeddruk, aderverkalking, hartaanvallen en hartfalen.

  1. Vruchtbaarheid

Bij mannen treft een chronisch slaaptekort de vruchtbaarheid. Jonge mannen die vaak te weinig slapen produceren tot 29% minder spermacellen.

  1. Depressie

Na een nachtje minder slapen voel je je al een beetje down en uit je hum. Langdurig slaapgebrek kan zelfs leiden tot depressie.