Waarom dromen wij eigenlijk? Wat gebeurd er met ons lichaam terwijl wij dromen? En wat is het belang van een goed matras voor dromen? Dat leest u allemaal verder in het volgende artikel.

In dit artikel bespreken we:

Het artikel gaat verder onder het adviespaneel.

Adviespaneel

Vul het adviespaneel hieronder binnen 2 minuten in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten


1.

Wat is uw geslacht?


2.

Wat is uw leeftijd?


3.

Wat is uw lengte?


4.

Hoeveel weegt u?


5.

Postuur


6.

Temperatuur


7.

Lichamelijke bijzonderheden?


8.

Ik slaap nu op een ... matras


9.

Leeftijd huidige matras


10.

Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?Laatste stap

Onze specialisten zullen uw adviespaneel bestuderen en u van een vrijblijvend persoonlijk advies voorzien. Indien wij aanvullende vragen hebben, nemen wij contact op. Uw advies sturen wij u per email toe.


Naam
Email
Telefoon

 

De droomslaap

De REM-slaap is de fase van de slaapcyclus die ook wel bekend staat als de droomslaap. REM betekent ‘rapid eye movement’ of snelle oogbeweging. Tijdens deze periode die in duur varieert van 5 tot 45 minuten ontbreekt elke spierspanning in het lichaam. We zijn gedurende de diepe slaap als het ware ‘tijdelijk verlamd’. Sommige mensen denken dat ze nooit dromen, maar niets is minder waar. Ook als u geen dromen kan herinneren, heeft u ze onvrijwillig weldegelijk. Meestal zijn de REM-slaapfases korter in het begin van de nacht en worden ze steeds langer. In de langere fases ten einde van de nacht kan u ze alleen beter herinneren. Dit is de reden dat u vaak ‘s ochtends uw dromen beter kan herinneren dan wanneer u midden in de nacht wakker schrikt.

dromen


De functies en betekenis van dromen

Onderzoekers zijn nog niet in overeenstemming over de belangrijkste functie van dromen. Wel zijn zij het er over eens dat Sigmund Freud met zijn psychoanalyse niet allesomvattend is. Hij stelde in zijn theorie dat dromen de functie hebben onderdrukte menselijke driften een uitlaatklep te bieden. Deze gedachten en verlangens kunnen, indien onverwerkt, angsten, fobieën en psychische ziekten veroorzaken. De droom kon de druk verlichten door de verlangens te verhullen in een meer aanvaardbare vorm. Hoewel verleidelijk, is deze interpretatie iets te dierlijk voor de complexe menselijke geest. Een meer geaccepteerde theorie is die van informatie- en emotieverwerking. Deze wordt ondersteund doordat we vaak dromen over dagelijkse gebeurtenissen. De droom fungeert als verwerkingsmachine van de vele prikkels die mensen gedurende de dag tegenkomen. Daarnaast schonen dromen het geheugen op door herinneringen op te slaan in het langetermijngeheugen. Zonder te dromen, zouden we dus nooit met een schone lei kunnen beginnen.


Dromen als verwerkingsmachine

Als u meer indrukken opdoet, is er meer om te verwerken en zal u meer dromen. Mensen met een burn-out of chronische stress bijvoorbeeld, dromen gemiddeld meer. Vanuit dit verwerkingsperspectief draagt voldoende droomslaap bij aan het mentale herstelproces. Nachtmerries bij volwassenen hebben vaak te maken met traumatische gebeurtenissen. Meestal dromen we passief, maar tijdens zogenaamde lucide dromen, bent u uw bewust van het feit dat u droomt. U kan hiermee aanleren om iets in uw droom te veranderen, een methode die vaak gebruikt wordt bij de behandeling van nachtmerries. De relatie tussen dromen en herstellen werkt ook de andere kant op; te weinig REM-slaap kan ervoor zorgen dat u geestelijk vermoeid en prikkelbaar wordt. Slaapstoornissen zijn vaak een oorzaak van verstoorde droomslaap. Wanneer u tijdens de laatste uren van de nacht veel woelt en draait, kan er zelfs een chronisch tekort ontstaan. Hierdoor vermindert ook onze weerstand tegen infecties en ziekten. Daarom kan slecht of te weinig slapen – en vooral een gebrek aan droomslaap – een negatieve impact hebben op zowel onze mentale als fysieke gezondheid.

dromen


Dromen en een goede nachtrust

Hoe meer u droomt, hoe meer remslaap u heeft gehad. En wanneer u meer remslaap heeft gehad, begint u uitgerust aan de dag. Een goede nachtrust is daarom onder andere vanwege dromen essentieel voor fysiek, maar vooral mentaal herstel. Voor een goede nachtrust is een goed matras een absolute vereiste. Het ondersteunende koudschuim in Decupré matrassen zorgt ervoor dat de spieren echt kunnen ontspannen. Dit bevordert de diepe slaap en daarmee de productie van dromen. Door het comfortabele en hoogwaardige traagschuim draait u voldoende, maar niet meer dan 6 à 7 keer per nacht. Minder zorgt voor vochtophoping en meer zorgt voor een minder diepe slaap, wat ervoor zorgt dat u niet optimaal uitrust. Op een Decupré multi-layer matras kunt u goed wegdromen en zelf ervaren wat de voordelen zijn van een echt goede nachtrust.


De voordelen van een Decupré matras

Wilt u ook heerlijk wegdromen op een Decupré matras?  De matrassen van Decupré bestaan uit een unieke combinatie van kwalitatief hoogwaardig traagschuim met een densiteit van 55 en High Resilience koudschuim, eveneens met een densiteit van 55. Deze combinatie biedt een ontzettend hoge mate van ondersteuning, een perfecte drukherverdeling en een ultiem aanpassend vermogen. Hierdoor tilt u uw nachtrust naar een hoger niveau.

Decupré is al 15 jaar marktleider in de zorgsector en wil het beste slaapcomfort toegankelijk maken voor iedereen met een veelzijdig assortiment met kwalitatief hoogwaardige matrassen en boxsprings voor elke behoefte. Onze matrassen bestaan uit een combinatie van zeer hoogwaardig, gecertificeerd traagschuim en HR koudschuim met een innovatieve multi-layer opbouw en kunnen bovendien individueel ingesteld worden op basis van uw situatie en klachten. Op die manier kunnen wij optimale ondersteuning en comfort bieden voor ieder budget.

Het kwaliteitsmanagementsysteem van Decupré B.V. en de toepassing daarvan voldoet aan de eisen zoals neergelegd in de norm NEN-EN-ISO 9001:2015 en is door TÜV gecertificeerd. Evaluatie van het kwaliteitsmanagementsysteem heeft plaatsgevonden door TÜV Nederland voor het toepassingsgebied:

  • Het ontwikkelen, produceren en leveren van hoofdkussens, matrassen en anti-decubitus lig- en zitsystemen voor de medische-en de consumentenmarkt.