Een matras: we liggen er elke nacht op! Logisch dus dat een matras niet voor altijd mee gaat. Over het algemeen gaat een goed matras 8-10 jaar mee. Echter is dit een gemiddelde, en kan het dus voorkomen dat een matras minder lang mee gaat. Als u wilt weten hoe lang uw huidge matras of een toekomstig matras mee gaat, dan is het antwoord iets lastiger te achterhalen.

In dit artikel bespreken we de gemiddelde levensduur van een matras, de factoren die de levensduur van een matras beïnvloeden en het belang van het vervangen van uw matras. Denkt u dat uw huidige matras toe is aan vervanging? Onze slaapexperts helpen u graag aan uw antwoord. Vul voor een persoonlijk en gedegen advies het adviespaneel in.

De tekst gaat hieronder verder

Vul het adviespaneel hieronder binnen 2 minuten in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten

1.

Wat is uw geslacht?

2.

Wat is uw leeftijd?


3.

Wat is uw lengte?


4.

Hoeveel weegt u?


5.

Postuur


6.

Temperatuur


7.

Lichamelijke bijzonderheden?


8.

Ik slaap nu op een ... matras


9.

Leeftijd huidige matras


10.

Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?


11.

Hoe heeft u Decupré voor het eerst gevonden?Wij zullen uw persoonlijke slaapadvies in een uitgebreide rapportage naar u toezenden. Indien wij aanvullende vragen hebben omtrent uw situatie zal een van onze specialisten contact met u opnemen.

Zonder uw contactgegevens kunnen wij u niet van een accuraat rapport voorzien. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het geven van slaapadvies.Naam
Email
Telefoon

De gemiddelde levensduur van een matras

De gemiddelde levensduur van een matras is 10 jaar. Echter is dit een gemiddelde en dus niet van toepassing op elk matras. Om u iets meer inzicht te geven, hebben wij een overzicht voor u gemaakt. In dit overzicht kunt u de maximale levensduur per matrassoort zien, uitgaande van de hoogst mogelijke kwaliteit.

  •       Polyether matrassen: 4 tot 6 jaar
  •       Latex matrassen: 7 tot 9 jaar
  •       Pocketveren matrassen: 8 tot 10 jaar
  •       Traagschuim matrassen 10 tot 12 jaar
  •       Waterbedden 10 tot 15 jaar
  •       Koudschuim matrassen: 12 tot 15 jaar

 

Factoren die de levensduur van een matras bepalen

Hoe lang een matras mee gaat, is afhankelijk van meerdere factoren. Zo zijn het materiaal waar het matras van gemaakt is en de kwaliteit van het matras belangrijke pijlers. Zoals u reeds heeft kunnen zien in ons overzicht, zijn er veel verschillende materialen waar matrassen van gemaakt kunnen worden en verschilt de levensduur van het matras per materiaal dat verwerkt is. Daarnaast hebben de meeste matrassoorten verschillende gradaties wat betreft kwaliteit, wat het nog iets ingewikkelder maakt. De kwaliteit -en daarmee de levensduur- verschilt dus van matras tot matras. Uiteraard gaat een matras van hoge kwaliteit langer mee dan een matras van lagere kwaliteit.

Hoe lang een matras mee gaat, is onder andere afhankelijk van het gebruikte materiaal en de kwaliteit van het matras.

Daarnaast bepalen ook uw lichaamsgewicht en hoeveel u transpireert gedurende de nacht de levensduur van uw matras. Zwaardere mensen oefenen namelijk meer druk uit op het matras waardoor deze eerder slijt. En wanneer u ’s nachts transpireert, trekt het vocht in uw matras waardoor het matras sneller vervangen moet worden.

 

Waarom u uw matras tijdig moet vervangen

Er zijn twee belangrijke redenen waarom het noodzakelijk is om uw matras op tijd te vervangen:

  1.       De mate van ondersteuning neemt af
  2.       De hygiëne van het matras neemt af

De mate van ondersteuning

Naar mate het matras ouder wordt, n