Wat zijn rugklachten?

Rugklachten is een al omvattende term voor het hebben van pijn in de rug. De klachten kunnen zodanig erg zijn dat ze u beperken in uw dagelijks leven of tijdens uw werk. Uit onderzoek is gebleken dat in 2016 bijna 2 miljoen Nederlanders last hadden van nekklachten en/of rugklachten. In sommige gevallen gaat het om tijdelijke klachten en in andere gevallen gaat het om chronische klachten. In dit artikel zullen de volgende onderwerpen behandeld worden:

Vind u het prettiger om een persoonlijk advies op maat te ontvangen van onze experts? Dat kan! Vul nu het adviespaneel in, dan zullen onze experts zo spoedig mogelijk contact met u opnemen om u te voorzien van een vrijblijvend en kosteloos advies. Zo kunt ook u weer lekker slapen, zonder lichamelijke klachten te ondervinden.

De oorzaak van rugklachten

Helaas kan er niet in alle gevallen van rugklachten een duidelijk oorzaak achterhaald worden. In dat geval wordt er gesproken over aspecifieke rugklachten. Slechts bij 1 tot 5% van de mensen die aangeven rugklachten te hebben, wordt wél een duidelijke oorzaak achterhaald.

Specifieke rugklachten

Indien er een duidelijke oorzaak achterhaald wordt, noemt men dit specifieke rugklachten. In dit geval kan er dus aangetoond worden waar de pijn vandaan komt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld beschadiging van de wervelkolom, de zenuwen in de buurt van de wervelkolom of de spieren in de rug. Ook een verouderd matras kan rugklachten met zich meebrengen. Een verouderd matras zorgt namelijk voor een minder goede drukverdeling. Gemiddeld gaat een matras acht tot tien jaar mee, afhankelijk van het type en de kwaliteit van het matras.

Aspecifieke rugklachten

Zoals eerder genoemd, wordt er in de meeste gevallen geen oorzaak van de rugklachten achterhaald. Het gaat in dit geval dus om aspecifieke rugklachten. In de meeste gevallen komt dit in de onderrug voor.

Ontvangt u liever persoonlijk slaapadvies van de marktleider in de zorg? Vul dan nu het adviespaneel in zodat onze experts u kunnen voorzien van vrijblijvend en kosteloos slaapadvies op maat.

Rugklachten direct na het slapen

Indien u iedere ochtend uw bed uit komt met rugklachten en u niet weet waar deze klachten vandaan komen, is het mogelijk dat u slaapt op een kwalitatief laagwaardig of verouderd matras. Kwalitatief laagwaardige en verouderde matrassen bieden namelijk niet de ondersteuning die uw lichaam nodig heeft. Uw ruggenwervel heeft namelijk een S-vorm, wat de natuurlijke houding genoemd wordt. Een slecht en/of verouderd matras is niet in staat om uw lichaam optimaal te ondersteunen waardoor de natuurlijke houding niet behouden wordt. Dit heeft als gevolg dat uw rugspieren gaan proberen om alsnog deze natuurlijke houding te realiseren. Hierdoor zijn zij niet in staat om te ontspannen en uit te rusten gedurende de nacht wat ertoe kan leiden dat u de volgende ochtend met rugklachten uw bed uit stapt.

Zorg daarom ten alle tijden dat uw slaapt op een kwalitatief hoogwaardig matras en deze tijdig vervangt. Op die manier krijgt uw lichaam de juiste ondersteuning tijdens het slapen en krijgen uw spieren de kans om zich te herstellen. Zo komt u ‘s ochtends een stuk fitter uw bed uit. Denkt u dat uw rugklachten ontstaan door een slecht of verouderd matras? Vul dan nu het adviespaneel in, zodat onze experts u kunnen voorzien van een persoonlijk advies dat aansluit bij uw (slaap)situatie.

Factoren die bijdragen aan rugklachten in de onderrug

Er zijn een aantal verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van rugklachten in de onderrug. Een aantal voorbeelden hiervan zijn een verkeerde lichaamshouding, het te vaak of te lang inspannen van uw rug en het verkeerd of te snel tillen. Daarnaast kunnen ook overgewicht, stress, een slecht of verouderd matras en veel autorijden ervoor zorgen dat er klachten ontstaan in de onderrug.

 
Een foto van een vrouw met een slechte lichaamshouding waardoor rugklachten ontstaan

Symptomen van rugklachten

Er is een verband tussen de symptomen en de oorzaak van rugklachten. Rugklachten kunnen namelijk op veel verschillende plekken in de rug ontstaan. Afhankelijk van waar u pijn heeft en hoe de pijn is ontstaan, kan de ernst verschillen. Daarnaast worden er verschillende soorten pijn waargenomen. De een geeft aan een zeurende pijn te hebben die langzaam erger wordt, terwijl de ander aangeeft dat de pijn ondragelijk is en dat bewegen nagenoeg niet meer mogelijk is. Hieronder kunt u een korte toelichting vinden van een aantal verschillende rugklachten.

Spit

Een kenmerk van spit is dat de pijn acuut ontstaat. In de volksmond zegt men ook wel: ‘’De pijn schoot er opeens in.’’ Indien dit het geval is, voelt de rug stijf aan en is het lastig om de rug te bewegen. Spit kan ontstaan door te lang in eenzelfde houding te zitten of door een verkeerde (soms plotselinge) beweging. De pijn die men voelt, kan uitstralen naar de heupen, billen en bovenbenen. Kenmerkend voor spit is dat de pijn niet verder dan de knie uitstraalt.

Hernia

Indien u last heeft van lokale pijn maar ook uitstralende pijn naar bijvoorbeeld de bil, de bovenbenen, de onderbenen of de voeten, kan er sprake zijn van een hernia. Bij een hernia ontstaat er een uitstulping in de tussenwervelschijf waardoor de zenuwen afknellen. In de meeste gevallen komt deze uitstulping voor in de lage onderrug maar het kan ook voorkomen in de middenrug of in de nek. Het zetten van kracht, tillen, hoesten en niezen zijn vaak momenten waarbij de rugklachten toenemen. Ook door het (te lang) zitten in een gebogen houding kan de pijn erger worden omdat de druk in de zenuw dan toeneemt. Indien er sprake is van een langdurige beknelling van de zenuw, kunnen er krachtverlies en gevoelsstoornissen optreden.

Ischias

Ook in het geval van ischias is er sprake van een beknelde zenuw en kan de pijn uitstralen naar de bovenbenen, de onderbenen en zelfs de voeten. De klachten kunnen tintelingen, prikkelingen of een zeurende pijn omvatten. Ook kan er sprake zijn van krachtverlies in de benen, afnemende reflexen en zelfs het ontstaan van gevoelsstoornissen in de benen.

Slijtage

De klachten die u ervaart in het geval van slijtage hangen sterk af van de mate van slijtage. In het geval van weinig slijtage zullen er geen of weinig klachten ontstaan. Echter, naarmate de slijtage erger wordt, zullen de rugklachten toenemen. Zo kan de pijn verergeren, kan de rug stijf aanvoelen en neemt de beweeglijkheid van de rug af. Kenmerkend voor slijtage is dat u last heeft van ochtendstijfheid. Ook kan het in het geval van slijtage zo zijn dat de pijn uitstraalt naar de billen en benen.

Instabiliteit van de onderrug

Bij instabiliteit van de onderrug zijn de kleinere spieren minder getraind waardoor de grotere spieren overbelast worden. Het gevolg hiervan is dat de spieren stijf aanvoelen. Vaak veroorzaakt het lang zitten of staan een pijnlijk en vermoeiend gevoel in de onderrug. Bovendien kunnen bukken en draaien als pijnlijk ervaren worden. Deze vorm van rugklachten kan zowel pijn in de onderrug als pijn in de bovenrug veroorzaken.

Indien u ernstige pijn in de rug ervaart of al langer dan 6 weken last heeft van rugklachten, is het zeer raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Dit geldt ook als u last heeft van tintelingen, een doof gevoel of uitstraling van de pijn naar andere plekken.

Ontvangt u liever persoonlijk slaapadvies van de marktleider in de zorg? Vul dan nu het adviespaneel in zodat onze experts u kunnen voorzien van vrijblijvend en kosteloos slaapadvies op maat.

Hoe kan Decupré helpen bij het verminderen van uw rugklachten?

Komen bovenstaande symptomen u bekend voor? Decupré levert kwalitatief hoogwaardige mutli-layer traagschuim matrassen. Onze matrassen bestaan uit een combinatie van hoogwaardig traagschuim en koudschuim. Maar waarom is deze combinatie zo essentieel indien u last heeft van rugklachten? Traagschuim werkt namelijk drukverlagend, is temperatuur regulerend en biedt daarnaast een optimaal comfort. Het drukverlagend vermogen van traagschuim zorgt ervoor dat uw lichaam er een beetje in zakt waardoor u comfortabeler ligt en minder last heeft van uw klachten. Koudschuim zorgt voor de benodigde stevigheid en waanzinnig goede ondersteuning.

Een kwalitatief hoogwaardig matras kan de pijn van rugklachten verminderen

Tevens zijn al onze matrassen opgedeeld in 7 verschillende zones om ervoor te zorgen dat de druk van alle lichaamsdelen evenredig wordt verdeeld waardoor uw slaaphouding verbetert en de pijn afneemt. Ten slotte worden onze matrassen persoonlijk ingesteld op uw lichaam en klachten. Deze unieke combinatie van bovengenoemde kenmerken zal ervoor zorgen dat u verschil gaat merken!

Wilt u zelf ervaren dat uw rugklachten na verloop van tijd verminderen? Vul dan het adviespaneel in. Onze experts zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen en u voorzien van persoonlijk advies.

Terug naar het overzicht met artikelen

Vul het adviespaneel hieronder in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten

1. Wat is uw geslacht?

Geslacht
2. Wat is uw leeftijd?

Leeftijd
3. Wat is uw lengte?

Lengte
4. Hoeveel weegt u?
Gewicht
5. Postuur
6. Temperatuur

Warmte

 
7. Lichamelijke bijzonderheden?

Klachten
8. Ik slaap nu op een ... matras

Huidige matras
9. Leeftijd huidige matras

Leeftijd matras
10. Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?
Nachtrust
11. Hoe heeft u Decupré voor het eerst gevonden?
Marketing

Wij vragen u om uw contactgegevens omdat wij die nodig hebben om u een accuraat rapport te kunnen bezorgen.

Onze garantie: Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het geven van het door u gevraagde slaapadvies. Na het uitbrengen van het advies worden uw gegevens vernietigd. Wij delen deze gegevens niet met derden.Naam
Email
Telefoon

Terug naar het overzicht met artikelen

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”

Gerelateerd

Pijn in de heup: wat kan ik doen?

Pijn in de heup kan op vele manieren en op elke leeftijd ontstaan. Voorbeelden waardoor klachten aan het heupgewricht kunnen ontstaan zijn (overmatig) sporten, overbelasting of slijtage. In dit artikel zult u onder andere lezen hoe heupklachten hand in hand samengaan...

Schouderklachten en het verband met een matras

Vandaag de dag heeft 21% van de mensen in Nederland last van schouderklachten. Daarnaast wordt er geschat dat dit aantal met 0.9% tot 2.5% per jaar toeneemt. Maar hoe ontstaan schouderklachten en wat is het verband tussen schouderklachten en een matras? U leest het in...

Hoofdpijn en moe zijn: wat is de oorzaak van deze combinatie?

Hoofdpijn is een aandoening die dagelijks bij ontzettend veel mensen voorkomt. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn met nog veel meer verschillende oorzaken. In dit artikel gaan we onder andere dieper in op de oorzaken van de combinatie hoofdpijn en moe zijn....