Rugklachten bij het slapen

Rugklachten is een al omvattende term voor het hebben van pijn in de rug. De klachten kunnen zodanig erg zijn dat ze u beperken in uw dagelijkse leven tijdens uw werk. Daarnaast kunnen rugklachten ook uw nachtrust belemmeren, terwijl tijdens de nacht het lichaam juist moet herstellen. Als uw huidige matras geen aanpassend vermogen heeft is uw lichaam niet in staat de natuurlijke S-vorm te behouden tijdens uw slaap. De wervelschijven in de rug komen dan scheef te liggen en dit kan zowel rugklachten veroorzaken als rugklachten verergeren.  U bent zeker niet de enige die dagelijks te maken heeft met pijnlijke rugklachten en u hoeft de klachten ook zeker niet te accepteren. Uit onderzoek is gebleken dat in 2016 bijna 2 miljoen Nederlanders last hadden van nekklachten en/of rugklachten bij het slapen. Wilt u weten welk matras onze experts adviseren om van uw vervelende rugklachten af te komen?  Vul dan het adviespaneel op onze website in voor een geheel vrijblijvend en kosteloos slaapadvies! In dit artikel leest u over de volgende onderwerpen:

De tekst gaat hieronder verder

Verschillende rugklachten

Bij rugklachten worden er verschillende soorten pijn waargenomen. Zo hebben sommige mensen last van zeurende pijn die langzaam erger wordt, terwijl anderen aangeven dat de pijn ondragelijk is en dat bewegen nagenoeg niet mogelijk is. Een aantal voorkomende rugklachten zijn:

Aspecifieke rugklachten

Bij aspecifieke rugklachten wordt er dus geen duidelijk oorzaak achterhaald. Dit komt vaak voor in de onderrug.

Specifieke rugklachten

Bij specifieke rugklachten wordt er een duidelijk oorzaak achterhaald. In dit geval kan er dus aangetoond worden waar de pijn vandaan komt. Rugklachten kunnen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een beschadigde welvelkolom of beschadigde spieren in de rug. Een verouderd matras kan ook rugklachten met zich meebrengen. Een verouderd matras heeft namelijk een veel minder goede drukverdeling, wat ook weer voor rugklachten kan zorgen. Wist u dat een matras, afhankelijk van het type en de kwaliteit, gemiddeld zo’n acht tot tien jaar mee gaat?

Rugklachten direct na het opstaan

Staat u iedere ochtend op met rugklachten en weet u niet waar deze vandaan komen? De kans is groot dat uw matras de oorzaak is. Kwalitatief laagwaardige en verouderde matrassen bieden namelijk niet de ondersteuning die uw lichaam nodig heeft.Uw wervelkolom heeft namelijk van naturen een S-vorm. Zo’n kwalitatief laagwaardig of verouderd matras heeft een slecht aanpassend vermogen, waardoor de natuurlijke houding van het lichaam niet behouden wordt. Het gevolg is dat de rugspieren alsnog gaan proberen deze natuurlijke houding te realiseren. Hierdoor komen de spieren niet tot rust en kan het zijn dat u ’s ochtends opstaat met rugpijn.

Slapen op een kwalitatief hoogwaardig matras is dus erg belangrijk en kan uw rugklachten doen verminderen. Alleen dan krijgt uw lichaam de juiste ondersteuning en krijgen de spieren de kans om zich te herstellen gedurende de nacht. Zo wordt u een stuk fijner wakker! Wilt u van uw rugklachten af en bent u toe aan een kwalitatief hoogwaardig matras? Vul dan nu het adviespaneel in, zodat onze experts u kunnen voorzien van een persoonlijk advies dat aansluit bij uw (slaap)situatie.

Spit

Een kenmerk van spit is dat de pijn acuut ontstaat. In de volksmond zegt men ook wel: ‘’De pijn schoot er opeens in.’’ Indien dit het geval is, voelt de rug stijf aan en is het lastig om de rug te bewegen. Spit kan ontstaan door te lang in eenzelfde houding te zitten of door een verkeerde (soms plotselinge) beweging. De pijn die men voelt, kan uitstralen naar de heupen, billen en bovenbenen. Kenmerkend voor spit is dat de pijn niet verder dan de knie uitstraalt. Voor Spit is het dus belangrijk dat een matras een goed aanpassend vermogen heeft die de natuurlijke S-vorm van de wervelkolom realiseert en zo uw spieren rondom de wervelkolom helpt te ontspannen. Zo wordt u niet meer stijf wakker.

Hernia

Indien u last heeft van lokale pijn maar ook uitstralende pijn naar bijvoorbeeld de bil, de bovenbenen, de onderbenen of de voeten, kan er sprake zijn van een hernia. Bij een hernia ontstaat er een uitstulping in de tussenwervelschijf waardoor de zenuwen afknellen. In de meeste gevallen komt deze uitstulping voor in de lage onderrug maar het kan ook voorkomen in de middenrug of in de nek. Het zetten van kracht, tillen, hoesten en niezen zijn vaak momenten waarbij de rugklachten toenemen. Ook door het (te lang) zitten in een gebogen houding kan de pijn erger worden omdat de druk in de zenuw dan toeneemt. Indien er sprake is van een langdurige beknelling van de zenuw, kunnen er krachtverlies en gevoelsstoornissen optreden. Om een beknelling en schade aan de zenuwbaan te voorkomen is tevens de natuurlijke S-vorming van de wervelkolom erg belangrijk. Een matras met een goed aanpassend vermogen helpt u tijdens de nacht de natuurlijke houding aan te nemen.

Ischias

Ook in het geval van ischias is er sprake van een beknelde zenuw en kan de pijn uitstralen naar de bovenbenen, de onderbenen en zelfs de voeten. De klachten kunnen tintelingen, prikkelingen of een zeurende pijn omvatten. Ook kan er sprake zijn van krachtverlies in de benen, afnemende reflexen en zelfs het ontstaan van gevoelsstoornissen in de benen.Net als bij een Hernia is een goed aanpassend vermogen van een matras dus essentieel. Alleen dan komt de wervelkolom in de natuurlijke S-vorm te liggen en zal er geen beknelling optreden.

Slijtage

De klachten die u ervaart in het geval van slijtage hangen sterk af van de mate van slijtage. In het geval van weinig slijtage zullen er geen of weinig klachten ontstaan. Echter, naarmate de slijtage erger wordt, zullen de rugklachten toenemen. Zo kan de pijn verergeren, kan de rug stijf aanvoelen en neemt de beweeglijkheid van de rug af. Kenmerkend voor slijtage is dat u last heeft van ochtendstijfheid. Ook kan het in het geval van slijtage zo zijn dat de pijn uitstraalt naar de billen en benen. Om ochtendstijfheid te voorkomen is een goed aanpassend vermogen van het matras eveneens erg belangrijk. Alleen wanneer u in de natuurlijke houding ligt kunnen de spieren rondom de wervelkolom zich ontspannen en zult u fitter wakker worden.

slapen

Instabiliteit van de onderrug

Bij instabiliteit van de onderrug zijn de kleinere spieren minder getraind waardoor de grotere spieren overbelast worden. Het gevolg hiervan is dat de spieren stijf aanvoelen. Vaak veroorzaakt lang zitten of staan een pijnlijk en vermoeiend gevoel in de onderrug. Bovendien kunnen bukken en draaien als pijnlijk ervaren worden. Deze vorm van rugklachten kan zowel pijn in de onderrug als pijn in de bovenrug veroorzaken. Een matras met een goed aanpassend vermogen zorgt ervoor dat de spieren rondom de wervelkolom zich gedurende de nacht kunnen ontspannen. Zo wordt u dus niet meer wakker met stijve spieren.

Indien u ernstige pijn in de rug ervaart of al langer dan 6 weken last heeft van rugklachten, is het zeer raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Dit geldt ook als u last heeft van tintelingen, een doof gevoel of uitstraling van de pijn naar andere plekken.

Het belang van een goed matras

Om rugklachten te voorkomen of te verhelpen is een goed matras erg belangrijk. U ligt immers gemiddeld 8 uur op uw matras. Tijdens uw slaap is het belangrijk dat de ruggenwervel in de natuurlijke S-vorm ligt. Alleen dan kunnen de spieren rondom de wervelkolom zich ontspannen en herstellen. Om die natuurlijke S-vorm te kunnen realiseren is een matras met een goed aanpassend vermogen nodig. Dit houdt in dat het matras zich aanpast aan het lichaam. Bij een pocketveren matras ontbreekt bijvoorbeeld het aanpassend vermogen, waardooor uw lichaam op zo’n matras niet automatisch in de natuurlijke S-vorm ligt. Het gevolg is dat u stijf wakker wordt. Om rugklachten te voorkomen en te verhelpen is het dus belangrijk dat een matras een goed aanpassend vermogen heeft. Een matras van hoogwaardig traagschuim biedt zo’n uitstekend aanpassend vermogen. Daarnaast moet een matras een goede ondersteuning bieden. Een waterbed of een matras gemaakt van alleen traagschuim biedt niet de juiste ondersteuning. Een combinatie van traagschuim en koudschuim is dan de ideale oplossing.

Hoe kan Decupré helpen bij het verminderen van uw rugklachten?

Komen bovenstaande symptomen u bekend voor? Decupré levert kwalitatief hoogwaardige mutli-layer traagschuim matrassen. Onze matrassen bestaan uit een combinatie van hoogwaardig traagschuim en High Resilience koudschuim. Maar waarom is deze combinatie zo essentieel indien u last heeft van rugklachten? Traagschuim werkt namelijk drukverlagend, is temperatuur regulerend en biedt daarnaast een optimaal comfort. Het drukverlagend vermogen van traagschuim zorgt ervoor dat uw lichaam er een beetje in zakt waardoor u comfortabeler ligt en minder last heeft van uw klachten. Het aanpassend vermogen zorgt ervoor dat de wervelkolom in de natuurlijke S-vorm komt te liggen waardoor de spieren rondom de wervelkolom zich kunnen ontspannen. Dit voorkomt overbelasting van de spieren en beknelling. Koudschuim zorgt voor de benodigde stevigheid en waanzinnig goede ondersteuning.

In het geval van rugklachten, is een matras met goede ondersteuning noodzakelijk.

Tevens zijn al onze matrassen opgedeeld in 7 verschillende zones om ervoor te zorgen dat de druk van alle lichaamsdelen evenredig wordt verdeeld waardoor uw slaaphouding verbetert en de pijn afneemt. Ten slotte worden onze matrassen persoonlijk ingesteld op uw lichaam en klachten. Deze unieke combinatie van bovengenoemde kenmerken zal ervoor zorgen dat u verschil gaat merken!

Wilt u zelf ervaren dat uw rugklachten na verloop van tijd verminderen? Vul dan het adviespaneel in. Onze experts zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen en u voorzien van persoonlijk advies.

Terug naar het overzicht met artikelen

Vul het adviespaneel in en ontvang vrijblijvend persoonlijk advies en tot 35% advieskorting op uw aankoop.

150 dagen proefslapen

Adviespaneel


Vul het adviespaneel binnen 2 minuten in en ontvang tot 35% advieskorting van onze specialisten.


Meteen iemand aan de lijn?
Bel 0316 750 441.


1. Wat is uw geslacht?

Vul het adviespaneel in en ontvang tot 35% advieskorting op uw aankoop.

Wat is uw leeftijd, gewicht, lengte en slaaphouding?
Gratis proefslapen, persoonlijk ingesteld, kwaliteit van de marktleider in de zorg en gratis retourneren.
Start gratis 150 nachten proefslapen. Bel of bestel online, wij helpen u graag.