Wat is traagschuim?

Traagschuim is een schuim van polyurethaan. Dit schuim bestaat uit holle cellen die niet volledig zijn afgesloten. Hierdoor wordt de lucht in de cellen niet samengeperst als u het schuim in elkaar drukt. Dit leidt ertoe dat na het indrukken van traagschuim, het schuim weer langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Dit type schuim kent meerdere benamingen zoals visco-elastisch schuim, lazy foam, memory foam en NASA-schuim.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:

Het ontstaan van traagschuim

Traagschuim is in 1966 door NASA ontwikkeld. Het doel wat zij hierbij hadden was om enorme versnellingskrachten op te vangen door de druk op het lichaam beter te verdelen. Later werd dit NASA-schuim opgemerkt door de medische wereld en werd het in eerste instantie vooral gebruikt voor matrassen in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Sinds 2002 zijn deze matrassen ook populair geworden onder consumenten.

Eigenschappen

De belangrijkste eigenschap van traagschuim is dat het enorm drukverlagend is. Juist om dit drukverlagend vermogen wordt dit schuim vaak gebruikt bij productie van matrassen. Zoals eerder genoemd, komt dit doordat traagschuim bestaat uit holle cellen. Op deze manier wordt de druk, die veroorzaakt wordt door het lichaamsgewicht, over een groot aantal cellen verspreid. Het voordeel hiervan is dat er geen piekdruk ontstaat op gewrichten zoals de schouders en heupen, wat vaak tot lichamelijke klachten kan leiden. Het drukverlagend vermogen van traagschuim zorgt er ook voor dat het een ontzettend comfortabel materiaal is om op te liggen.

Een foto waarop het aanpassend vermogen van traagschuim te zien is

Gaat uw voorkeur uit naar persoonlijk slaapadvies van onze experts? Vul dan het adviespaneel in zodat zij u een geheel vrijblijvend en kosteloos advies op maat kunnen geven.

Traagschuim in matrassen

Matrassen moeten ongeveer 7 centimeter traagschuim bevatten om de optimale combinatie van drukherverdeling en comfort te bereiken. Daarom hebben alle Decupré matrassen traagschuim lagen met een dikte van 7 centimeter, met uitzondering van het Sept Core matras die zelfs 9 centimeter traagschuim bevat! Een matras bestaat echter nooit alleen uit traagschuim. Als tegenhanger voor het comfort en drukverlagend vermogen is namelijk een ander materiaal nodig wat de benodigde ondersteuning biedt. Daarom wordt traagschuim aangebracht op een kern van koudschuim of pocketvering. Pocketvering heeft echter als nadeel dat het minder goed ondersteunt en over tijd veel veerkracht verliest, vaak kraakt bij het omdraaien in bed, en minder hygiënisch is omdat stof en vuil zich tussen de veren kunnen ophopen. Daarom gebruiken de matrassen van Decupré koudschuim voor het ondersteunend vermogen.

Waar moet u op letten bij het kopen van een traagschuim matras?

Er zijn een aantal belangrijke punten waar u rekening mee moet houden als u op zoek bent naar een goed traagschuim matras. Indien het schuim geen of geen volledige open celstructuur heeft, past het schuim zich niet optimaal aan uw lichaamsvormen aan. Tevens zal dit het ventilerend vermogen van het matras beperken.

Daarnaast is de dichtheid van het traagschuim van uiterst belang. De dichtheid heeft namelijk een belangrijk effect op zowel het comfort als de duurzaamheid van het matras. Een hoogwaardig matras (zoals gebruikt wordt in de ziekenhuizen) moet een dichtheid van minimaal 50 hebben. De matrassen van Decupré hebben een dichtheid van 55 voor een optimale combinatie van comfort en duurzaamheid.

Ook de dikte van de lagen is iets om af te wegen. Welke dikte traagschuim het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke voorkeur en situatie, zoals eventuele klachten.

Een foto van een vrouw die op het hoogwaardige traagschuim matras van Decupré ligt

Certificatie

Tot slot is het belangrijk dat uw traagschuim matras gecertificeerd is. Echter zijn er veel verschillende instanties voor het testen en certificeren van matrassen. Om deze reden is het van belang om te kijken naar wat voor soort test er is gedaan en welk bedrijf de certificering heeft uit gegeven. Zo geven sommige instanties een beoordeling op basis van de subjectieve mening van een klein aantal gebruikers, terwijl het TÜV/TNO certificaten uitgeeft op basis van laboratorisch onderzoek.

Bent u benieuwd welk traagschuim matras het meest geschikt is voor uw persoonlijke situatie? Aarzel dan niet en vul het adviespaneel in! Dan ontvangt u een geheel vrijblijvend en professioneel slaapadvies van onze experts.

Wie is Decupré?

Decupré is al 15 jaar marktleider in de zorgsector en wil het beste slaapcomfort toegankelijk maken voor iedereen met een veelzijdig assortiment met kwalitatief hoogwaardige matrassen en boxsprings voor elke behoefte. Onze matrassen bestaan uit een combinatie van zeer hoogwaardig, gecertificeerd traagschuim en koudschuim met een innovatieve opbouw en kunnen individueel ingesteld worden op basis van uw situatie en klachten. Hierdoor kunnen wij optimale ondersteuning en comfort bieden voor ieder budget. Onze materialen zijn getest en gecertificeerd door het TÜV/TNO en alle producten zijn beschikbaar met vrijblijvend proefslapen zonder betaling vooraf.

Bent u enthousiast geworden of heeft u nog een aantal vragen? Vul dan nu het adviespaneel in voor geheel vrijblijvend en kosteloos persoonlijk slaapadvies van onze experts.

 

Terug naar het overzicht met artikelen

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”

Gerelateerd

Van welke materialen worden matrassen gemaakt?

Welk materiaal past het best bij mij? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet u eerst weten uit welke materialen een matras kan bestaan en wat per materiaal de kenmerken zijn. De meest voorkomende materialen zijn: polyether latex binnenvering koudschuim traagschuim...

Waterbedden

Waterbedden zijn in de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen dankzij verbeterde technieken en een algemene prijsdaling. Een waterbed is een zak met water in een stevige omranding of ledikant. Deze stevige omranding of ledikant is nodig om de zak met water...

Polyether matrassen

Polyether matrassen behoren tot het goedkopere segment. Dit komt omdat polyether weinig veerkracht heeft, datgene wat ontzettend belangrijk is bij een matras. In dit artikel zullen wij dieper ingaan op onderwerpen als: Waar bestaat een polyether matras uit? Wat zijn...