Een babymatras is een van de belangrijkste onderdelen die ouders kunnen aanschaffen voor de komst van hun kindje. Een baby slaapt namelijk het grootste gedeelte van de dag in het eerste levensjaar: wel zo’n 16 tot 17 uur per dag! Een goed babymatras is essentieel voor de ontwikkeling van een baby. Zo’n matras bevordert namelijk de slaap, en in de slaap ontwikkelt uw kindje zich.

In dit artikel bespreken we waarom een goed babymatras zo belangrijk is. We hebben het onder andere over de groei van uw kindje, de veiligheid van een babymatras en de hygiëne. Bent u opzoek naar het beste babymatras voor uw kindje en wilt u hier advies over? Vul dan het dan adviespaneel in voor een gedegen en persoonlijk advies van onze slaapexperts!

De tekst gaat hieronder verder

Vul het adviespaneel hieronder binnen 2 minuten in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten

1.

Wat is uw geslacht?

2.

Wat is uw leeftijd?


3.

Wat is uw lengte?


4.

Hoeveel weegt u?


5.

Postuur


6.

Temperatuur


7.

Lichamelijke bijzonderheden?


8.

Ik slaap nu op een ... matras


9.

Leeftijd huidige matras


10.

Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?


11.

Hoe heeft u Decupré voor het eerst gevonden?Wij zullen uw persoonlijke slaapadvies in een uitgebreide rapportage naar u toezenden. Indien wij aanvullende vragen hebben omtrent uw situatie zal een van onze specialisten contact met u opnemen.

Zonder uw contactgegevens kunnen wij u niet van een accuraat rapport voorzien. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het geven van slaapadvies.Naam
Email
Telefoon

Rust/slaap

Het slaapritme is er persoonlijk en verschilt erg per kindje. Wel kan er een globale tijdlijn worden gemaakt van hoe het slaappatroon eruit ziet:

Tot 3 maanden slapen baby’s ongeveer 16 tot 17 uur per dag gemiddeld. Rond het voeden is uw kindje een tot anderhalf uur wakker. Zodra uw baby onder andere wegkijkt, drukker begint te worden, begint te gapen of in de oogjes gaat wrijven, is het tijd om je baby weer in zijn of haar bedje te leggen.

Na ongeveer 4 maanden is het slaapritme van uw baby meestal een stuk voorspelbaarder. Baby’s van deze leeftijd slapen in totaal nog zo’n 15 uur en zijn overdag tussen de slaapjes door, ongeveer anderhalf uur wakker.

Uw baby van 6 maanden oud slaapt nog zo’n veertien uur per dag, inclusief een ochtend- en middagdutje.

Uw baby van 7 maanden slaapt overdag nog twee tot drie uur en slaapt ’s nachts in totaal zo’n elf uur. Tussen de slaapjes door, is uw kindje twee tot tweeënhalf uur wakker.

Rond de 9 maanden vinden de meeste baby’s het niet zo leuk om ’s avonds alleen te zijn. Misschien gaat uw baby dan niet meer rustig liggen. Uw baby maakt overdag veel mee en is dat ’s nachts aan het verwerken.

Rond 1 jaar slapen de meeste baby’s overdag nog één of twee keer. Die slaapjes duren hooguit twee uur. Laat uw kleintje overdag niet te lang slapen. Grote kans dat hij of zij ’s avonds nog klaar wakker is en niet wil slapen.

Groei van baby’s

In het eerste levensjaar groeit uw kindje enorm. Hij of zij wordt ongeveer 25 centimeter langer dan hij of zij was bij zijn geboorte. Daarbij wordt uw baby ongeveer 3 keer zo zwaar. De botten en spieren groeien met uw kind mee. In het begin zijn de botten nog zacht; die worden langzaam hard. Ook de spieren van uw kindje worden steeds sterker.

Uw pasgeboren baby heeft een aantal automatische reacties die hem or haar helpen om te overleven: dat zijn reflexen. Al gauw gaan deze reflexen over in onwillekeurige bewegingen, waar uw baby nog niet echt controle over heeft. De bewegingen zijn ‘totaal’: u kunt geen afzonderlijke bewegingen onderscheiden, het hele lichaampje beweegt mee. In de loop van de eerste maand beginnen de bewegingen zich te verfijnen. Uw baby krijgt langzaam meer controle over zijn lichaam. In de derde maand kan uw baby bepaalde bewegingen bewust herhalen. Zo kan uw kindje bijvoorbeeld met zijn of haar ogen een bewegend voorwerp volgen, zijn of haar hoofd draaien in de richting van een geluid en zwaaien met de handjes.

Als uw kind deze bewegingen kan maken, kan hij of zij daardoor weer nieuwe ervaringen op doen die belangrijk zijn voor zijn verdere ontwikkeling: kijken, luisteren en grijpen. Tussen 5 en 9 maanden raken kijken, luisteren, voelen en bewegen steeds beter op elkaar afgestemd.

Als uw baby ongeveer 4 maanden oud is, dan begint hij te rollen; van zijn buik op zijn rug en andersom. Geef hem regelmatig de ruimte om dit te oefenen. Als uw baby begint met rollen, is het juiste babymatras erg essentieel.

Rond 6 maanden gaat uw kind proberen om te zitten. Pas als de spieren sterk genoeg zijn om zelf lange tijd rechtop te zitten, kan uw baby in een kinderstoel of fietsstoeltje zitten. Vanaf een maand of 7 begint uw kind ook te ‘tijgeren’: uw baby beweegt zich naar u toe door op zijn of haar buik te schuiven en met de armen te bewegen. Rond 8 of 9 maanden kan uw kind kruipen. Staan oefent uw baby ook al vanaf 8 maanden. Maar daar heeft uw baby uw hulp bij nodig. Rond 12 maanden kan uw baby een beetje aan uw hand lopen.

Zoals u heeft kunnen lezen vinden veel van deze groeifases plaats in de box. Met een goed matras zal dit de ontwikkelende spieren niet belemmeren en uw baby alleen maar verder helpen met groeien en ontwikkelen.

Veiligheid

Het kan voorkomen dat uw baby in een speeltje bijt en zich daardoor verstikt. Er zijn een aantal risicofactoren. Niet alles is te beïnvloeden, maar een heleboel factoren heeft u wel in de hand. Als eerste rugslapen: sinds in Nederland in oktober 1987 de buikligging van baby’s op landelijke schaal wordt afgeraden, is het aantal verstikkingen sterk afgenomen.

  • In buikligging kunnen neus en mond tegen het matras aan komen te liggen, waardoor uitgeademde lucht min of meer wordt vastgehouden en deels weer wordt ingeademd (rebreathing). Zo krijgt uw kind te weinig zuurstof binnen.

Het beste is om je baby vanaf de geboorte altijd in rugligging te slapen te leggen. Uit zijligging rolt een kind namelijk al na een paar weken gemakkelijk op de buik. Ouders zijn soms bang dat een kind bij rugligging stikt in zijn eigen slijm of voedsel. Daarom leggen veel ouders hun kind liever op de zij. Er is echter geen enkel onderzoek waaruit blijkt dat het risico daarop groter is bij rugligging dan bij zij- en buikligging.

Vanaf een maand of drie zijn kinderen in staat van de rug naar de buik te draaien, dit heet secundaire buikligging. Door meer toezicht te houden, kan dit worden voorkomen. Bij eventuele buikligging kan uw kind weer op de rug worden gedraaid. Daarnaast maakt het gebruik van een babyslaapzak het draaien moeilijker. Wanneer uw kind overdag wakker is, kunt u hem of haar onder uw toezicht op de buik leggen om de motoriek te oefenen. Als uw kind zichzelf vlot op de buik en rug kan draaien kan uw kindje zelf de slaaphouding bepalen

De warmestuwing kan de slaap van uw kindje belemmeren.  Door slechte ventilatie in de kinderkamer, het matras dat niet goed ventileert en te veel lagen beddengoed kan een kind het te warm krijgen of kan zijn ademhaling worden belemmerd. Als uw kind de warmte niet kan afgeven aan de omgeving en de lichaamstemperatuur verhoogd is, spreken we van warmtestuwing.

Het risico van warmtestuwing kan worden verminderd door een goed ventilerend babymatras aan te schaffen zodat de ademhaling van uw baby niet wordt belemmerd, de warmte van uw baby kan worden afgevoerd in het matras en de lichaamstempratuur gelijk blijft.

Bacteriën en onderhouden

Fabrikanten claimen nog wel eens dat hun matrassen goed zijn tegen allergieën en stofmijt. Maar helaas vertellen ze niet op welke manier hun matrassen deze mijten, bacteriën en schimmels buiten de deur houden.

Tegen mijten zijn er diverse mogelijkheden:

  • Een behandeling met organisme dodende chemicaliën.
  • Een behandeling met nanotechnologie.
  • De tijk en het beddengoed wassen op 60 °C.

De behandeling met chemicaliën en de speciale hoes hebben belangrijke nadelen. Daardoor zijn ze ongeschikt voor babymatrassen. De matrassen van Decupré zijn goed schoon te houden en beschermen hiermee de gezondheid van uw kindje.

Decupré

Decupré is al meer dan 15 jaar marktleider in de zorg. Wij leveren al jaren de couveuse matrassen aan verschillende ziekenhuizen door heel Nederland. Op een babymatras van Decupré zal uw baby niet alleen heel lekker slapen, de ondersteuning die het hoogwaardige koudschuim matras biedt verbetert ook de kwaliteit van de nachtrust. Dit is essentieel voor de groei en ontwikkeling van uw kindje.

Wilt u nu ook weten welk matras het beste bij uw kind past? Vul dan het adviespaneel. Onze slaapexperts voorzien u dan graag van een gedegen advies op basis van de slaapsituatie van uw kindje.