Een kindermatras is misschien wel één van de belangrijkste aankopen voor uw kind. Wanneer je kind zijn of haar babymatras is ontgroeit, wordt het tijd om op zoek te gaan naar een kinder matras. Hierbij komen net weer wat andere factoren kijken dan bij een babymatras. In dit artikel bespreken we waarom een een goed kindermatras van belang is en en waar u op moet letten bij de aanschaf van een kindermatras. Bent u opzoek naar een hoogwaardig matras voor u kind en wilt u hier persoonlijk advies over? Vul dan het adviespaneel in voor een gedegen en vrijblijvend slaapadvies van één van onze experts.

De tekst gaat hieronder verder

Vul het adviespaneel hieronder binnen 2 minuten in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten

1.

Wat is uw geslacht?

2.

Wat is uw leeftijd?


3.

Wat is uw lengte?


4.

Hoeveel weegt u?


5.

Postuur


6.

Temperatuur


7.

Lichamelijke bijzonderheden?


8.

Ik slaap nu op een ... matras


9.

Leeftijd huidige matras


10.

Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?


11.

Hoe heeft u Decupré voor het eerst gevonden?Wij zullen uw persoonlijke slaapadvies in een uitgebreide rapportage naar u toezenden. Indien wij aanvullende vragen hebben omtrent uw situatie zal een van onze specialisten contact met u opnemen.

Zonder uw contactgegevens kunnen wij u niet van een accuraat rapport voorzien. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het geven van slaapadvies.Naam
Email
Telefoon

Ontwikkeling

Een goed matras voor uw kind helpt bij de ontwikkeling van lichaam en geest. De hersenen komen tot rust, cellen worden ontwikkeld en herinneringen worden s ’nachts opgeslagen

Ook is het in kindermatrassen belangrijk om goede ondersteuning te zoeken als het gaat om de groei van het kind. Goede ondersteuning tijdens het slapen zorgt voor goede algehele ontwikkeling, het laten uitrusten van spieren en het goed kunnen opletten tijdens hun dag op de peuterspeelzaal of op de basisschool. Dit lijdt ertoe dat het aanmaken van herinneringen verbeterd en het kind beter uitgerust is om bijvoorbeeld tegenslagen beter te verwerken.

Verschil tussen een kindermatras en een volwassenmatras

Het significante verschil tussen een matras voor volwassenen en een matras voor kinderen is dat een kindermatras geen zones mag hebben. Onder zones vallen de schouderzone en heupzone. Als een kind op zijn of haar eerste matras ligt is het nog in de groei. Dit kan er voor zorgen dat het verkeerd in zones kan komen te liggen. Daarom is het beter voor en kind om een matras te kiezen dat zone-vrij is. Pas als een kind genoeg lengte heeft en meer volgroeid is, is het slim om een matras te kopen die de zones benutten.

Ondersteuning

Ondersteuning is belangrijk in de slaap van ieder persoon, en zeker bij een kinderen is dit essentieel. Wanneer dit vanuit het matras niet gebeurt, zal dit snel genoeg te merken zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Het kindermatras moet om deze reden ten eerste goed ventileren, ten tweede mag het matras niet te zacht zijn, maar ook zeker niet te hard. Pas dit aan aan de behoefte van het kind. Ten derde moet het matras veerkrachtig zijn en goede ondersteuning bieden aan het groeiende lichaam van het kind. Als laatste moet het matras vrij zijn van schadelijke stoffen.

Aanpassend vermogen

Onder aanpassend vermogen wordt verstaan: de mate waarin een matras zich aanpast aan het lichaam van uw kind. Dit wil zeggen dat als een kind op het matras ligt, het matras een beetje wegzakt. Hierdoor zullen billen en schouders iets verder wegzakken in het matras dan de rest van het lichaam van uw kind.

Drukherverdeling

De drukherverdeling zegt iets over de mate waarin het matras druk uitoefent op lichaam van uw kind. De meeste matrassen oefenen altijd iets van druk uit op het lichaam van uw kind.

Zoals u waarschijnlijk zelf al kunt bedenken, is druk op het lichaam van uw kind gedurende de nacht niet gewenst. Wanneer de druk namelijk niet verdeeld of gereduceerd wordt door het matras, ontstaan er piekdrukken. Deze piekdrukken kan uw kind voelen op spieren rondom gewrichten, op de pezen en op bloedvaten. Langdurige druk op deze plekken kan schade veroorzaken en de doorbloeding van de spieren verminderen. Om schade te voorkomen, en omdat uw kind simpelweg niet comfortabel ligt door de aanwezige druk, kan uw kind gaan draaien. Dit draaien zorgt er weer voor dat uw kind niet in de diepe slaapfase komt. Deze fase is juist essentieel voor het herstel van het lichaam.

De combinatie van aanpassend vermogen en drukherverdeling zorgen voor een rustigere nacht, vermindering van draaien in de slaap wat resulteert in diepere slaap.

Veiligheid

Een matras hoort veilig te zijn voor uw kind, comfortabel en hygiënisch. Helaas zitten er in veel kindermatrassen veel chemische stoffen verwerkt, waaronder stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Baby’s en kinderen brengen gemiddeld 20 uur per dag door in bed. Daarom is het kiezen van een goed matras ontzettend belangrijk. De duur van de blootstelling aan het matras is veel hoger dan gemiddeld en daarmee ook de gevoeligheid. Met de duur van blootstelling wordt bedoeld dat de tijd in bed veel langer is, het ademvolume hoger is en het lichaamsgewicht lager.

Let bij aankoop van een kindermatras goed op of het een gecertificeerd is en diverse keurmerken heeft, hiermee is de kans dat er schadelijke stoffen in zitten kleiner. Mocht u toch voor een goedkoop, geïmporteerd kindermatras kiezen, is het verstandig om deze voor gebruik in een goed geventileerde ruimte te laten uitdampen. De eerste dagen na het verwijderen van de verpakking van het matras kunnen er vluchtige stoffen vrijkomen. Sommige stoffen hebben een geur, sommige niet. Geen geur wil niet zeggen dat er geen vluchtige stoffen zijn vrijgekomen. Let hier dus op.

Levensduur

De levensduur van matrassen per levensfase verschilt. Het eerste matras voor uw kind is een baby- of wiegmatras voor de eerste paar maanden tot het eerste levensjaar. Het tweede matras is al veel belangrijker en gaat voor een langere tijd mee. Met een langere tijd wordt bedoeld tot het kind drie of vier jaar is. Na het derde of vierde levensjaar gaan de meeste kinderen naar het eerste eenpersoonsbed. Dit is het stadium dat het juiste matras nog belangrijker wordt. Deze gaat mee totdat het kind zo’n 12 jaar is. Dan wordt er over het algemeen een dikker en steviger matras gekocht om bijvoorbeeld de schouders en de heupen te ondersteunen.

Opletten bij aanschaf

Tijdens het aanschaffen van een matras kan er op de volgende basis aspecten worden gelet. Ten eerste de dikte van een matras. De moet minimaal 10 centimeter zijn, maar het liefst dikker. Ten tweede het tijk (een huid om de kern van een matras), deze moet afritsbaar zijnen wasbaar op minimaal 60 graden. Ten derde de productieplaats, kies voor een Europees product. Dit omdat deze voldoen namelijk aan de strengste kwaliteitseisen. Als laatste is het goed om op te letten hoe lang de garantie is op het kindermatras.

De kwalitatief hoogwaardige matrassen van Decupré

Decupre is marktleider in de zorg en biedt verschillende, hoogwaardige matrassen aan. Alle matrassen bestaan uit een multi-layer opbouw van kwalitatief hoogwaardig traag-en koudschuim. De matrassen bieden een uitstekend aanpassend vermogen, een perfecte drukherverdeling en een ultieme ondersteuning.

De matrassen van Decupré zijn uitgebreid getest door het onafhankelijke kwaliteitsinstituut TÜV/TNO en kregen een score van 100 van de 100 punten voor de kwaliteit. Daarnaast zijn de ziekenhuizen al langer overtuigd van de werking en kwaliteit van de matrassen van Decupré. Decupré is namelijk al meer dan 15 jaar marktleider in de zorg. Ook de fysiotherapeuten in Nederland raden de matrassen van Decupré aan.

Wilt u nu ook weten welk matras het beste bij uw kind past? Vul dan het adviespaneel voor een vrijblijvend en kosteloos advies op maat.