Een slechte nachtrust heeft gevolgen voor uw hersenen

Het is algemeen bekend dat onvoldoende slaap slecht voor je is. Chornisch slaaptekort zorgt voor een verhoogde kans op lichamelijke klachten zoals overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten. Daarnaast zorgt één nacht van minder dan 6 uur slaap er al voor dat uw concentratie afneemt en uw hand-oog coördinatie ernstig verzwakt. Maar wist u ook dat chronisch slaaptekort voor veel meer problemen in uw hersenen kan zorgen?

Krimpende hersenen

Onderzoekers aan de universiteit van Oxford zijn erachter gekomen dat langdurige slaapproblemen, zoals kort slapen of moeite hebben om in slaap te komen, ervoor zorgen dat het brein sneller krimpt. Deze versnelde krimping is waargenomen bij mensen van verschillende leeftijden en in meerdere delen van de hersenen.

Net als de rest van het lichaam kan uw brein zich herstellen tijdens het slapen. Een betere nachtrust zorgt er dan ook voor dat uw brein minder snel krimpt en zichzelf beter kan repareren.

Afname van belangrijke neuronen

Naast dat je hersenen sneller kunnen krimpen, kan chronisch slaaptekort ook leiden tot het afsterven van belangrijke neuronen in uw hersenstam. Als u een paar nachten minder slaapt, is dit geen probleem: het brein produceert automatisch een speicaal eiwit dat uw hersenstam beschermt tegen de schade. Maar wanneer u langdurig slaaptekort heeft, kan uw lichaam deze neuronen niet meer beschermen, waardoor ze afsterven. De afname van deze belangrijke neuronen kan de ontwikkeling van ziektes als Parkinson en Alzheimer versnellen.

Vagere herinneringen

Te weinig slaap kan er ook voor zorgen dat u minder goed details onthoudt en dingen door elkaar gaat halen. Al na één nacht van minder dan 5 uur herinnert u zich bepaalde gebeurtenissen minder goed en zorgt uw brein ervoor dat deze gebeurtenissen worden vertekend.

Zorg voor een goede nachtrust

Het is voor uw hersenen, concentratie en denkvermogen dus erg belangrijk dat u een goede en gezonde nachtrust heeft. Dit kunt u op verschillende manieren beïnvloeden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het niet te warm of te koud is in uw slaapkamer als u gaat slapen. Dit kan uw slaapritme verstoren. De ideale slaapkamertemperatuur is 18 graden Celsius. Probeer daarnaast een half uur voordat u naar bed gaat geen televisie te kijken, achter uw computer te zitten of op uw mobiel te zitten. Het blauwe licht van deze schermen laat uw hersenen denken dat het ochtend is, waardoor de productie van melatonine zal afnemen en u minder slaap krijgt.

Daarnaast is het erg belangrijk dat u in de goede slaaphouding ligt, zodat uw lichaam tot rust kan komen en u goed door kunt slapen. Als u comfortabel ligt, zult u minder vaak wakker worden en kan uw brein zich ook beter herstellen. Hiervoor is het essentieel om een goed matras en hoofdkussen uit te zoeken. Slapen is heel persoonlijk en matrassen en hoofdkussens zijn dat ook. Om u te helpen een gedegen matraskeuze te maken, kunt u gratis en vrijblijvend slaapadvies ontvangen van onze slaapexperts.  Daarnaast kunt u altijd eerst 30 dagen proefslapen op uw nieuwe Decupré matras, zodat u zeker weet dat het matras ook geschikt voor u is.