Een van de redenen om na een aantal jaar een nieuw matras aan te schaffen is de hygiëne. Wanneer u gevoelig bent voor huisstofmijt is het belangrijk om voor een matras te kiezen die u gemakkelijk schoon kunt houden. Matrassen en hoofdkussens bieden namelijk uitstekende leefomstandigheden voor huisstofmijten, bacteriën en schimmels. Een matras telt gemiddeld maar liefst 2 miljoen huisstofmijten! Die huisstofmijten produceren weer uitwerpselen en deze uitwerpselen kunnen allergische reacties veroorzaken. Gelukkig kunt u hier wat tegen doen!

Wat is een huisstofmijt allergie

Huisstofmijten zijn witachtige beestjes met een afmeting van slechs 0,1 tot 0,6 mm. Ze zijn met het blote oog nauwelijks waar te nemen. Op zich zijn huisstofmaten onschadelijk, behalve wanneer u dus allergisch voor ze bent. U bent niet allergisch voor de diertjes zelf maar voor de uitwerpselen van de huisstofmijt.

Wordt u bijvoorbeeld vaak wakker met een verstopte neus of schiet u gelijk in een niesbui? Dan is het goed mogelijk dat u allergisch bent voor huisstofmijten. Andere symptomen zijn branderige, tranende ogen en ’s nachts moeite hebben met ademhalen.

Waar leven huisstofmijten

Huisstofmijten komen het meest voor op donkere en vochtige plaatsen en gedijen bij een temperatuur van rond de 25 graden Celsius. Matrassen, dekbedden, hoofdkussens en knuffeldieren zijn ideale leefgebieden voor de huisstofmijt. Ook komen ze voor in onder andere kledingstukken, tapijt en stoffering van het meubilair.

Wat kunt u tegen huisstofmijt allergie doen

Het is zeer belangrijk om de slaapkamer goed te ventileren, dit zorgt ervoor dat de hoeveelheid vocht in de slaapkamer verlaagd wordt. Ook wordt de temperatuur in de slaapkamer lager wanneer u ’s nachts een raam open heeft staan. Daarnaast moet de slaapomgeving zo hygiënisch mogelijk zijn. Door beddengoed regelmatig te wassen zorgt u dat zich niet teveel dode huidcellen op kunnen stapelen. In extreme gevallen kunt u ervoor kiezen om een matras aan te schaffen met een gesealde tijk.

De matrassen van Decupré hebben een tijk van Lyocell. Dit materiaal heeft de luxe uitstraling van zijde, is net zo sterk als polyester en neemt nog beter vocht op dan katoen. Het wordt gemaakt van houtsnippers van onder andere de Eucalyptusboom en is een zeer milieuvriendelijk en 100% hypoallergeen materiaal. Daarnaast kunt u de tijk afritsen en wassen in de wasmachine. Zo houdt u uw slaapomgeving gemakkelijk hygiënisch. Indien u graag meer wilt weten kunt u hier het adviespaneel invullen voor een gratis en vrijblijvend professioneel slaapadvies.