De slaapkamertemperatuur speelt een essentiële rol in een goede nachtrust. Een kamer die te warm of te koud is kan uw slaapkwaliteit ernstig verstoren. Wanneer u het te warm heeft ’s nachts zal uw lichaam gaan zweten, wat de kans op nachtmerries vergroot. Een te koude kamer zal er voor zorgen dat u onnodig vaak wakker word ’s nachts. De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 18 graden Celsius maar waar kunt u nog meer op letten? In dit artikel worden de volgende punten behandeld:

Lichaamstemperatuur tijdens het slapen

Uw lichaam heeft zijn eigen interne thermostaat. Zodra u gaat slapen zakt uw lichaamstemperatuur. Het lichaam is in staat om de temperatuur gelijk te houden ’s nachts wanneer de temperatuur van de omgeving niet teveel afwijkt. Wanneer de afwijking van lichaamstemperatuur en de temperatuur van de omgeving in uw slaapkamer te groot is kan het lichaam niet de ideale temperatuur bereiken. Dit leid tot een ongezonde en slechte nachtrust.

Zo duurt het in het geval van een hoge slaapkamertemperatuur langer voordat uw lichaamstemperatuur daalt. Hierdoor kunt u moeite hebben met inslapen, onrustiger slapen of sneller wakker worden ’s nachts. Wanneer uw lichaamstemperatuur stijgt denkt uw lichaam namelijk dat het tijd is om op te staan.

Ideale slaapkamertemperatuur

Zoals gezegd ligt de ideale slaapkamertemperatuur rond de 18 graden, echter is slapen zeer persoonlijk en kan het dus zijn dat de optimale temperatuur voor u iets naar boven of beneden afwijkt. Zo hebben vrouwen het doorgaans liever wat warmer dan mannen. Ook slapen slanke mensen liever in een iets warmere kamer dan mensen met overgewicht.

Wilt u liever gedegen persoonlijk slaapadvies van de marktleider in de zorgsector? Vul dan het adviespaneel in voor geheel vrijblijvend en kosteloos slaapadvies op maat van onze experts.

Wat kunt u doen als het te warm is in de slaapkamer?

– Zorg voor voldoende ventilatie
– Slaap met het raam open
– Slaap met uw voeten buiten de deken
– Neem een koude douche voor het slapengaan
– Kies voor licht beddengoed
– Kies voor ademende slaapkleding

Als het te warm is in uw slaapkamer kunt u het raam openen om de ideale slaapkamertemperatuur te behalen

Wat kunt u doen als het te koud is in de slaapkamer?

– Zet de verwarming even aan voor het slapengaan of stel deze zo in dat de temperatuur op peil blijft
– Sluit uw raam wanneer het erg koud is buiten, even ventileren in de ochtend is voldoende voor een fris slaapklimaat
– Kies voor warmer beddengoed
– Verwarm uw bed voordat u gaat slapen met een elektrische deken of warme kruik
– Neem een warme douche voordat u gaat slapen zodat uw lichaam wordt opgewarmd
– Wanneer u altijd koude tenen heeft kunt u met sokken aan slapen

Het juiste matras

Ook uw matras kan een bron van warmte zijn. Echter kan een matras van veel verschillende materialen zijn, die allen hun eigen kenmerken hebben. Zo staan een aantal materialen er bekend om warm aan te voelen. Kies daarom voor een matras dat bij uw persoonlijke situatie past. Maar hoe weet u welk matras het beste bij u en uw persoonlijke voorkeuren past? Om die vraag te kunnen beantwoorden, helpen onze experts u graag! Vul het adviespaneel in, dan nemen onze experts zo spoedig mogelijk contact met u op om u te voorzien van een vrijblijvend en kosteloos advies op maat.

Terug naar overzicht met artikelen

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”

Gerelateerd

De smartphone in bed

Vandaag de dag is de smartphone niet meer uit ons leven weg te denken. Uit onderzoek is gebleken dat in Nederland maar liefst 93% van de bevolking in het bezit is van een smartphone. Hiermee heeft Nederland de hoogste smartphone-penetratie van alle onderzochte landen....

Melatonine, do or don’t?

Nachten achter elkaar wakker liggen is helaas voor veel mensen een bekend fenomeen. Van oudsher zijn er verschillende middelen die worden gebruikt om in slaap te komen. Tegenwoordig is melatonine een van de bekendste middelen die mensen gebruiken om hun slaapritme te...

Stop met piekeren, start met slapen

Iedereen piekert wel eens. Of het nu over werk, school, of dat bezoekje aan de tandarts is, leuk is piekeren zeker niet. Als u gespannen in bed ligt en gaat tobben, is een goede nachtrust al gauw ver te zoeken. In dit artikel zullen wij u meer vertellen over deze...