Wat is een hernia?

Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Bij een hernia is er dus sprake van een uitstulping van een orgaan of weefsel uit de lichaamsholte waar het normaal gesproken in ligt. Een hernia ontstaat door een buitengewone opening of een zwakke plek in een omliggende spier.

In dit artikel bespreken we waar een hernia voor kan komen, hoe u een hernia herkent en de verschillende soorten hernia’s. Heeft u een hernia, of een hernia gehad, en wilt weten hoe u een goede nachtrust kunt realiseren? Vul dan het adviespaneel in voor een gedegen en persoonlijk slaapadvies van één van onze experts!

De tekst gaat hieronder verder

Vul het adviespaneel hieronder binnen 2 minuten in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten

1.

Wat is uw geslacht?

2.

Wat is uw leeftijd?


3.

Wat is uw lengte?


4.

Hoeveel weegt u?


5.

Postuur


6.

Temperatuur


7.

Lichamelijke bijzonderheden?


8.

Ik slaap nu op een ... matras


9.

Leeftijd huidige matras


10.

Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?


11.

Hoe heeft u Decupré voor het eerst gevonden?Wij zullen uw persoonlijke slaapadvies in een uitgebreide rapportage naar u toezenden. Indien wij aanvullende vragen hebben omtrent uw situatie zal een van onze specialisten contact met u opnemen.

Zonder uw contactgegevens kunnen wij u niet van een accuraat rapport voorzien. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het geven van slaapadvies.Naam
Email
Telefoon

In welke lichaamsdelen komt een hernia voor?

Bij het woord hernia wordt er vaak direct aan een rughernia gedacht. Dit komt omdat de rughernia de meest voorkomende variant is. Echter kan een hernia in verschillende lichaamsdelen voorkomen; er zijn namelijk wel twintig verschillende varianten van deze aandoening. De nekhernia en verschillende buikwandbreuken vallen ook onder het rijtje van veel voorkomende hernia’s.

Hoe herkent u een hernia?

Afhankelijk van waar de hernia zich bevindt, zullen de symptomen verschillen. In dit artikel zullen een aantal verschillende hernia’s behandeld worden en zullen de bijbehorende symptomen beschreven worden.

Ontvangt u liever gedegen persoonlijk slaapadvies van de marktleider in de zorgsector? Vul dan het adviespaneel in zodat onze experts u kunnen voorzien van geheel vrijblijvend en kosteloos slaapadvies.

Hernia in de rug

Er zijn verschillende plekken in de rug waar een hernia kan ontstaan. Meestal komt een rughernia voor in de lage onderrug, tussen de onderste twee lendenwervels of tussen de onderste lendenwervel en het heiligbeen. Een hernia in de rug wordt gekenmerkt door een uitstulping in een tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven zijn in de gehele wervelkolom, tussen elke twee afzonderlijke wervels, te vinden. Deze tussenschijven bestaan uit een ring van kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. Indien er zo’n uitstulping in een tussenwervelschijf ontstaat, spreekt men van een rughernia.

Een foto van een man met een hernia in de rug
Enkele symptomen van een rughernia zijn pijn in de onderrug, een scherpe pijn in het been die uitstraalt naar het onderbeen en soms zelfs naar de voet en een doof gevoel in het been. Soms kan het zelfs zo zijn dat er krachtverlies optreedt in het been. Bovendien kan het zo zijn dat bukken met gestrekte knieën pijn oplevert of dat u met uw vingers minder ver bij de grond komt dan voorheen. Daarnaast kunnen hoesten, niezen of persen hevigere pijn veroorzaken. Echter hoeft u niet altijd last te hebben van bovengenoemde symptomen. Bij een hernia is het namelijk zo dat de intensiteit van de pijn wisselend kan zijn. De ene periode kunt u relatief weinig last hebben van de hernia terwijl gedurende de andere periode de pijn zo hevig is dat uw dagelijkse bezigheden belemmerd worden. Het is mogelijk dat de rugklachten na verloop van tijd afnemen, maar dit betekent niet noodzakelijk dat uw hernia over is. U kunt namelijk nog steeds pijn in uw benen ervaren. In dit geval kan een ingreep alsnog nodig zijn.

Hernia in de nek

De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels. Tussen elke wervel zit een tussenwervelschijf, met uitzondering van de bovenste twee wervels. In de meeste gevallen komt een nekhernia voor tussen de vijfde en de zesde wervel en tussen de zesde en zevende wervel. De pijn die veroorzaakt wordt door een nekhernia ka