Wat is een hernia?

Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Bij een hernia is er dus sprake van een uitstulping van een orgaan of weefsel uit de lichaamsholte waar het normaal gesproken in ligt. Een hernia ontstaat door een buitengewone opening of een zwakke plek in een omliggende spier. In dit artikel zullen de volgende onderwerpen behandeld worden:

In welke lichaamsdelen komt een hernia voor?

Bij het woord hernia wordt er vaak direct aan een rughernia gedacht. Dit komt omdat de rughernia de meest voorkomende variant is. Echter kan een hernia in verschillende lichaamsdelen voorkomen; er zijn namelijk wel twintig verschillende varianten van deze aandoening. De nekhernia en verschillende buikwandbreuken vallen ook onder het rijtje van veel voorkomende hernia’s.

Hoe herkent u een hernia?

Afhankelijk van waar de hernia zich bevindt, zullen de symptomen verschillen. In dit artikel zullen een aantal verschillende hernia’s behandeld worden en zullen de bijbehorende symptomen beschreven worden. Ontvangt u liever gedegen persoonlijk slaapadvies van de marktleider in de zorgsector? Vul dan het adviespaneel in zodat onze experts u kunnen voorzien van geheel vrijblijvend en kosteloos slaapadvies.

Hernia in de rug

Er zijn verschillende plekken in de rug waar een hernia kan ontstaan. Meestal komt een rughernia voor in de lage onderrug, tussen de onderste twee lendenwervels of tussen de onderste lendenwervel en het heiligbeen. Een hernia in de rug wordt gekenmerkt door een uitstulping in een tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven zijn in de gehele wervelkolom, tussen elke twee afzonderlijke wervels, te vinden. Deze tussenschijven bestaan uit een ring van kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. Indien er zo’n uitstulping in een tussenwervelschijf ontstaat, spreekt men van een rughernia.

Een foto van een man met een hernia in de rug
Enkele symptomen van een rughernia zijn pijn in de onderrug, een scherpe pijn in het been die uitstraalt naar het onderbeen en soms zelfs naar de voet en een doof gevoel in het been. Soms kan het zelfs zo zijn dat er krachtverlies optreedt in het been. Bovendien kan het zo zijn dat bukken met gestrekte knieën pijn oplevert of dat u met uw vingers minder ver bij de grond komt dan voorheen. Daarnaast kunnen hoesten, niezen of persen hevigere pijn veroorzaken. Echter hoeft u niet altijd last te hebben van bovengenoemde symptomen. Bij een hernia is het namelijk zo dat de intensiteit van de pijn wisselend kan zijn. De ene periode kunt u relatief weinig last hebben van de hernia terwijl gedurende de andere periode de pijn zo hevig is dat uw dagelijkse bezigheden belemmerd worden. Het is mogelijk dat de rugklachten na verloop van tijd afnemen, maar dit betekent niet noodzakelijk dat uw hernia over is. U kunt namelijk nog steeds pijn in uw benen ervaren. In dit geval kan een ingreep alsnog nodig zijn.

Hernia in de nek

De halswervelkolom bestaat uit zeven wervels. Tussen elke wervel zit een tussenwervelschijf, met uitzondering van de bovenste twee wervels. In de meeste gevallen komt een nekhernia voor tussen de vijfde en de zesde wervel en tussen de zesde en zevende wervel. De pijn die veroorzaakt wordt door een nekhernia kan uitstralen naar de armen, nek en schouders. Een nekhernia wordt in veel gevallen veroorzaakt door een verkeerde lichaamshouding. De grootste boosdoener is de houding waarbij het hoofd voorovergebogen is en de schouders naar voren. Nekwervels kunnen namelijk scheef gaan staat door het te vaak en langdurig aannemen van een verkeerde houding. Een andere oorzaak van een nekhernia is juist het te weinig belasten van de nek. Door verslapping van de spieren krijgt de halswervelkolom te weinig steun. Tevens is ouderdom een veel voorkomende oorzaak van een hernia. De tussenwervelschijven kunnen namelijk uitdrogen waardoor de kans op scheefstand en uitstulpingen toeneemt. Tenslotte kan er sprake zijn van een acute nekhernia, welke kan ontstaan tijdens een verkeers- of sportongeluk.

Een foto met een vrouw die een hernia heeft dankzij een slechte lichaamshouding

Ontvangt u liever gedegen persoonlijk slaapadvies van de marktleider in de zorgsector? Vul dan het adviespaneel in zodat onze experts u kunnen voorzien van geheel vrijblijvend en kosteloos slaapadvies.

De symptomen van een nekhernia

De symptomen van een hernia in de nek komen voor een groot gedeelte overeen met de symptomen van een hernia in de rug. Echter komt de pijn op een andere plek voor aangezien de zenuwwortels in de nek zich vertakken naar de schouder, arm en handen. Symptomen van een nekhernia zijn onder andere hoofdpijn, pijn in de schouders, een snijdende pijn die uitstraalt naar de armen en een doof of prikkelend gevoel. Ook kan er krachtverlies optreden in de arm of hand. Tevens kan een nekhernia ervoor zorgen dat in zowel de armen als de benen verlammingsverschijnselen optreden.

De gevolgen van een verouderd matras en hoofdkussen

Indien u aanhoudend last heeft van pijn in de nek en/of rug kunt u zich afvragen hoe oud uw matras en hoofdkussen zijn. Verouderde matrassen en hoofdkussens leiden namelijk tot een minder goede drukverdeling. Hierdoor neemt uw comfort af en kunt u tevens een verkeerde slaaphouding aannemen. Een verminderde drukverdeling en een slechte slaaphouding kunnen uw klachten verergeren. Een nieuw, kwalitatief hoogwaardig matras en hoofdkussen kunnen dus de oplossing bieden!

De matrassen van Decupré

Onze matrassen bestaan uit een unieke combinatie van hoogwaardig traagschuim en koudschuim. Tevens beschikken al onze matrassen over 7 comfortzones. Deze combinatie zorgt voor de juiste ondersteuning, de beste drukverdeling en een optimaal comfort. Door het drukverdelend vermogen van het traagschuim en de 7 comfortzones worden al uw lichaamsdelen buitengewoon goed ondersteund. Bovendien kunnen onze matrassen persoonlijk op u ingesteld worden. Zo krijgt u de perfecte ondersteuning waar uw lichaam dat nodig heeft!

Ervaar nu zelf wat een Decupré matras en hoofdkussen voor u kunnen betekenen tijdens de proefperiode. Heeft u last van een hernia en is het wellicht tijd om uw matras te vernieuwen? Vul dan nu het adviespaneel in zodat onze experts u kunnen voorzien van persoonlijk advies. Onze klanten beoordelen ons met een 9!

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”

Gerelateerd

Pijn in de heup: wat kan ik doen?

Pijn in de heup kan op vele manieren en op elke leeftijd ontstaan. Voorbeelden waardoor klachten aan het heupgewricht kunnen ontstaan zijn (overmatig) sporten, overbelasting of slijtage. In dit artikel zult u onder andere lezen hoe heupklachten hand in hand samengaan...

Schouderklachten en het verband met een matras

Vandaag de dag heeft 21% van de mensen in Nederland last van schouderklachten. Daarnaast wordt er geschat dat dit aantal met 0.9% tot 2.5% per jaar toeneemt. Maar hoe ontstaan schouderklachten en wat is het verband tussen schouderklachten en een matras? U leest het in...

Hoofdpijn en moe zijn: wat is de oorzaak van deze combinatie?

Hoofdpijn is een aandoening die dagelijks bij ontzettend veel mensen voorkomt. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn met nog veel meer verschillende oorzaken. In dit artikel gaan we onder andere dieper in op de oorzaken van de combinatie hoofdpijn en moe zijn....