Nekpijn in het algemeen

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van nekpijn. Bij een deel hiervan zijn de klachten chronisch, bijvoorbeeld door een nekhernia. Net zoals bij rugklachten spreekt men enerzijds van specifieke nekklachten indien er een duidelijke oorzaak is achterhaald en anderzijds van aspecifieke nekklachten indien er geen duidelijke oorzaak is achterhaald. Nekpijn hoeft niet altijd van ernstige aard te zijn; in de meeste gevallen ontstaan de klachten door een verkeerde houding of door het hebben van een slecht of verouderd matras en/of hoofdkussen. Klachten die ontstaan vanuit de nek kunnen uitstralen naar het hoofd, de armen en de schouders.

In dit artikel kunt u meer lezen over de oorzaken en de verschillende soorten nekpijn. Ook vertellen we wat meer over de spieren die nekpijn kunnen veroorzaken en hoe nekpijn behandelt kan worden. Heeft u last van nekpijn en wilt u liever een persoonlijk advies met betrekking tot uw slaapsituatie? Vul dan het adviespaneel in voor een kosteloos en vrijblijvend slaapadvies.

De tekst gaat hieronder verder

Vul het adviespaneel hieronder binnen 2 minuten in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten

1.

Wat is uw geslacht?

2.

Wat is uw leeftijd?


3.

Wat is uw lengte?


4.

Hoeveel weegt u?


5.

Postuur


6.

Temperatuur


7.

Lichamelijke bijzonderheden?


8.

Ik slaap nu op een ... matras


9.

Leeftijd huidige matras


10.

Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?


11.

Hoe heeft u Decupré voor het eerst gevonden?Wij zullen uw persoonlijke slaapadvies in een uitgebreide rapportage naar u toezenden. Indien wij aanvullende vragen hebben omtrent uw situatie zal een van onze specialisten contact met u opnemen.

Zonder uw contactgegevens kunnen wij u niet van een accuraat rapport voorzien. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het geven van slaapadvies.Naam
Email
Telefoon

De oorzaken van nekpijn

Zoals hierboven genoemd, is in de meeste gevallen de oorzaak van nekklachten onschuldig. Echter zijn een ook een aantal gevallen waarin u alert moet zijn bij het hebben van pijn in de nek. Aandoeningen zoals artrose, artritis, een hernia en een whiplash kunnen ook klachten veroorzaken.

Acute of chronische nekklachten

Nekklachten kunnen acuut optreden maar ze kunnen ook chronisch zijn. Men spreekt van chronische nekklachten indien de pijn langer dan 3 maanden aanhoudt of indien de klachten van tijd tot tijd terugkomen. Onder acute nekklachten worden klachten verstaan die korter dan 6 weken aanhouden.

Een foto van een man met nekpijn door een verkeerde lichaamshouding

Symptomen van nekpijn

Er zijn verschillende verschijnselen als het gaat om nekklachten. Zo kunt u onder andere last hebben van een stijve nek, een beurs of zwaar gevoel, duizeligheid, verminderd zicht en een stekende pijn in de nek. De symptomen van nekklachten kunnen zeer uiteenlopend zijn en zijn afhankelijk van de oorzaak. Nekklachten kunnen uitstralen naar het hoofd, de bovenrug, de schouders, de armen en zelfs de handen. Ook kan het zo zijn dat er bewegingsbeperking optreedt door uw klachten in de nek. Denk hierbij aan het draaien en buigen van het hoofd.

Vindt u het prettiger om persoonlijk gedegen slaapadvies te ontvangen van onze experts? Vul dan het adviespaneel in zodat onze experts u kunnen voorzien van een geheel vrijblijvend en kosteloos advies op maat.

Spieren die nekklachten kunnen veroorzaken

Ook spieren kunnen ervoor zorgen dat u last krijgt van nekklachten. Dit kan bijvoorbeeld komen door verrekking of stijfheid van een bepaalde spier. Een spier die veel klachten kan veroorzaken is de monnikskapspier. Deze spier loopt van de nek, via de schouder tot halverwege de rug. Een andere spier die voor klachten in de nek kan zorgen is de schouderbladheffer. Deze spier loopt van het schouderblad tot de bovenste nekwervels.