Nekklachten in het algemeen

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van nekklachten. Bij een deel hiervan zijn de klachten chronisch, bijvoorbeeld door een nekhernia. Net zoals bij rugklachten spreekt men enerzijds van specifieke nekklachten indien er een duidelijke oorzaak is achterhaald en anderzijds van aspecifieke nekklachten indien er geen duidelijke oorzaak is achterhaald. Nekklachten hoeven niet altijd van ernstige aard te zijn; in de meeste gevallen ontstaan de klachten door een verkeerde houding of het hebben van een slecht of verouderd matras en/of hoofdkussen. Klachten die ontstaan vanuit de nek kunnen uitstralen naar het hoofd, de armen en de schouders.

Een foto van man met een slechte lichaamshouding waardoor nekklachten ontstaan

De oorzaken van nekklachten

Zoals hierboven genoemd, is in de meeste gevallen de oorzaak van nekklachten onschuldig. Echter zijn een ook een aantal gevallen waarin u alert moet zijn bij het hebben van pijn in de nek. Aandoeningen zoals artrose, artritis, een hernia en een whiplash kunnen ook klachten veroorzaken.

Acute of chronische nekklachten

Nekklachten kunnen acuut optreden maar ze kunnen ook chronisch zijn. Men spreekt van chronische nekklachten indien de pijn langer dan 3 maanden aanhoudt of indien de klachten van tijd tot tijd terugkomen. Onder acute nekklachten worden klachten verstaan die korter dan 6 weken aanhouden.

Symptomen van nekklachten

Er zijn verschillende verschijnselen als het gaat om nekklachten. Zo kunt u onder andere last hebben van een stijve nek, een beurs of zwaar gevoel, duizeligheid, verminderd zicht en een stekende pijn in de nek. De symptomen van nekklachten kunnen zeer uiteenlopend zijn en zijn afhankelijk van de oorzaak. Nekklachten kunnen uitstralen naar het hoofd, de bovenrug, de schouders, de armen en zelfs de handen. Ook kan het zo zijn dat er bewegingsbeperking optreedt door uw klachten in de nek. Denk hierbij aan het draaien en buigen van het hoofd.

Spieren die nekklachten kunnen veroorzaken

Ook spieren kunnen ervoor zorgen dat u last krijgt van nekklachten. Dit kan bijvoorbeeld komen door verrekking of stijfheid van een bepaalde spier. Een spier die veel klachten kan veroorzaken is de monnikskapspier. Deze spier loopt van de nek, via de schouder tot halverwege de rug. Een andere spier die voor klachten in de nek kan zorgen is de schouderbladheffer. Deze spier loopt van het schouderblad tot de bovenste nekwervels.

 

Een foto van een vrouw met nekklachten

Behandeling van nekklachten

Aangezien er een groot aantal verschillende nekklachten bestaan met alle verschillende oorzaken, is het moeilijk om te bepalen welke behandeling het beste werkt bij uw klachten. Over het algemeen is het belangrijk om de pijn die de klachten met zich meebrengen te verminderen en de beweeglijkheid van uw nek te vergroten. Om nekklachten te behandelen en/of te voorkomen is het ten eerste belangrijk om uw nek te trainen op stabiliteit. Ten tweede kan een juiste lichaamshouding al heel wat klachten verhelpen!

Maar heeft u wel eens nagedacht over het effect van een slecht of verouderd matras en hoofdkussen? Een slecht of verouderd matras biedt namelijk niet de ondersteuning die uw lichaam nodig heeft, wat onder andere kan komen door kuilvorming. Hierdoor ontwikkelt u een slechte slaaphouding, wat een oorzaak kan zijn van verschillende lichamelijke klachten. Om deze reden is het belangrijk dat u kiest voor een kwalitatief hoogwaardig matras en die na acht tot tien jaar vervangt! Om kuilvorming in de kiem te smoren, worden traagschuim matrassen met een HR-waarde van 55 of hoger aanbevolen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat bij traagschuim matrassen met deze HR-waarden kuilvorming sterk verminderd is.

De matrassen van Decupré

Aangezien een goed matras niet alleen goed is voor uw nachtrust maar voor uw algehele gezondheid, bieden wij bij Decupré een unieke combinatie aan. Zo bestaan onze matrassen uit een combinatie van traagschuim en koudschuim. Traagschuim werkt temperatuur regulerend en zorgt tevens voor een optimale drukverdeling. Bovendien hebben onze matrassen 7 verschillende zones die ervoor zorgen dat de tegendruk per zone ingesteld wordt. Hierdoor komt uw lichaam in de juiste houding te liggen en krijgen alle lichaamsdelen de benodigde tegendruk. Op die manier wordt de druk op uw nek verminderd wat ertoe leidt dat u na verloop van tijd minder last van uw nek zult hebben.

Omdat wij ervoor willen zorgen dat u het beste slaapcomfort heeft en dat uw matras een aanzienlijke tijd mee gaat, gebruiken wij uiteraard koudschuim met een HR waarde van 55. Zo hoeft u niet bang te zijn dat er kuilvorming ontstaat en uw comfort afneemt.

Ga voor een goed hoofdkussen

Van het belang van een goed matras zijn de meeste mensen wel overtuigd. Echter wordt er wel eens vergeten dat een goed hoofdkussen minstens zo belangrijk is voor een optimaal slaapklimaat. Het juiste hoofdkussen zorgt er namelijk voor dat de nek- en rugwervels op één lijn liggen waardoor uw lichaam optimaal kan ontspannen en u de juiste houding aanneemt.

Denkt u dat uw slechte of verouderde matras of hoofdkussen de oorzaak is van uw nekklachten? Vul dan het adviespaneel in om in contact te komen met onze slaapexperts. Zij zullen dan samen met u bespreken welk matras en/of hoofdkussen het beste bij u past.

Onze klanten beoordelen ons met een 9! We kijken ernaar uit om ook u te enthousiasmeren over onze hoogwaardige matrassen en goede dienstverlening.

 

Terug naar overzicht met artikelen

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”

Gerelateerd

Restless legs

Restless legs is de Engelse benaming voor rusteloze benen. In het geval van rusteloze benen heeft men de onbedwingbare behoefte om de onderbenen, knieën en soms zelfs de armen te bewegen. De symptomen van deze slaapstoornis worden van persoon tot persoon verschillend...

Welke materialen voor matrassen bij verschillende klachten

Rugpijn, nekpijn en pijn in de heup zijn veel voorkomende klachten onder de Nederlandse bevolking. Een bezoekje aan de fysiotherapeut is vaak het eerste waar mensen aan denken op het moment dat zij pijn ervaren in één van deze lichaamsdelen. Maar wist u dat ook een...

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is een vervelende aandoening die uw dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden. In sommige gevallen is de pijn zo heftig dat u nog maar amper naar behoren kunt functioneren. Een slijmbeursontsteking, dat wilt niemand. Om die reden worden in...