Wat is artrose?

Artrose (ook wel slijtagereuma genoemd) is een chronische, reumatische aandoening die langzaam erger wordt. Bij deze aandoening neemt de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten af. Na verloop van tijd kan het zelfs zo zijn dat het kraakbeen helemaal verdwenen is. Dit leidt ertoe dat botten over elkaar gaan schuiven waardoor zij beschadigen. Dit geeft niet alleen pijn maar kan ook leiden tot ontstekingen omdat de pezen en spieren extra belast worden. Artrose komt vaak voor in de handen, schouders, voeten, knieën, heupen en rug.

Onderwerpen die aan bod komen in dit artikel zijn:

Hoe vaak komt artrose voor?

Van alle reumatische aandoeningen is artrose de meest voorkomende variant. In 2016 waren er ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders met artrose. De grootste groep hiervan heeft last van knie artrose. Artrose komt bij vrouwen twee keer vaker voor dan bij mannen. Aangezien ouderdom een grote rol speelt bij deze reumatische aandoening, wordt er verwacht dat het aantal mensen die hier last van hebben flink zal toenemen de komende jaren.

Welke factoren beïnvloeden de kans op artrose?

Artrose is een aandoening die ontstaat door slijtage van het kraakbeen in gewrichten. In veel gevallen is ouderdom de boosdoener van artrose maar ook zware belasting van de gewrichten door bijvoorbeeld lichamelijk zwaar werk, intensief sporten, een verkeerde lichaamshouding en overgewicht beïnvloeden de kans op artrose. Door deze factoren wordt de kraakbeenbekleding van de gewrichten zachter waardoor het uiteindelijk gaat afbrokkelen. Ook een harde val, een trauma of een operatie kunnen artrose als gevolg hebben.

De symptomen van artrose

Indien de kwaliteit van het kraakbeen afneemt, bewegen uw gewrichten minder soepel over elkaar heen. Hierdoor kan er pijn optreden, kunnen er zwellingen ontstaan en kan het betreffende gewricht stijf aanvoelen. Tevens kunnen er lokale ontstekingen ontstaan zoals eerder genoemd. Indien dit het geval is, is het belangrijk dat u deze zo spoedig mogelijk bestrijdt. Deze ontstekingen kunnen het slijtageproces namelijk versnellen.

Kenmerkend voor artrose is pijn bij het in beweging komen na een periode van rust. Desondanks kunt u ook pijn ervaren indien u in ruststand bent.

Behandeling van artrose

Helaas is totale genezing van artrose niet mogelijk maar er kunnen uiteraard wel maatregelen genomen worden om het slijtageproces te vertragen en de pijn te verminderen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om wel te blijven bewegen, ondanks dat dit pijn kan opleveren. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat dagelijks lichamelijke beweging van minimaal een half uur de kwaliteit van het leven verbetert. In het geval van artrose kunt u het beste kiezen voor wandelen, fietsen of zwemmen. Hierdoor worden de spieren rondom de aangetaste gewrichten versterkt.

Een gebalanceerd dieet kan ook helpen bij artrose. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat verschillende voedingsstoffen de symptomen van artrose verlichten. Zo helpen Omega-3 vetzuren bij het verminderen van ontstekingen en draagt vitamine C bij aan het behoud van gezond kraakbeen. Echter wordt er afgeraden om u uitsluitend te concentreren op deze voedingstoffen. Een gebalanceerd dieet is veel belangrijker! Eet dagelijks genoeg groenten en fruit, vette zeevis zoals haring, makreel en zalm en mager vlees zoals kalkoen, kipfilet en mager rundvlees.

Het belang van een goede nachtrust

Ook een goede nachtrust is van belang in het geval van artrose. Een goede nachtrust is namelijk het beste middel tegen pijn. Zo kan het u helpen als u iedere avond om dezelfde tijd naar bed gaat, comfortabel ligt en de televisie, telefoon en tablet voor het slapengaan mijdt.

Een foto van een vrouw die ondanks haar artrose heerlijk ligt op een Decupré matras en hoofdkussen

Indien u niet comfortabel ligt, kunt een kussen onder het pijnlijke gewricht leggen. Ook kunt u na gaan of de kwaliteit van uw bed en hoofdkussen nog wel is wat het zou moeten zijn. Een matras is namelijk na acht tot tien jaar verouderd. Bij een verouderd matras neemt de ondersteuning af en bovendien kan er kuilvorming ontstaan. Dit heeft als gevolg dat uw lichaam niet de juiste ondersteuning krijgt. Tevens kan u hierdoor een verkeerde lichaamshouding aannemen tijdens het slapen waardoor u allerlei klachten kunt krijgen.

Traagschuim

Welk matras u het fijnst vindt liggen, hangt helemaal af van uw persoonlijke voorkeuren. Echter worden traagschuim matrassen over het algemeen aanbevolen indien u op zoek bent naar optimaal comfort. Traagschuim matrassen bestaan namelijk uit een combinatie van traagschuim en een ander materiaal. Hierbij werkt het traagschuim drukverlagend en temperatuur regulerend. 

De kwalitatief hoogwaardige traagschuim matrassen van Decupré

Heeft u last van artrose en vraagt u zich af of u uw klachten met behulp van een traagschuim matras kunt verminderen? Vul het adviespaneel in, dan nemen onze experts zo spoedig mogelijk contact met u op. Onze traagschuim matrassen bestaan namelijk uit een unieke combinatie van hoogwaardig traagschuim en koudschuim. Door deze unieke combinatie krijgt uw lichaam de juiste ondersteuning, de beste drukverdeling en een optimaal comfort. Daarnaast hebben al onze matrassen 7 comfortzones. Deze comfortzones zijn persoonlijk in te stellen en zorgen ervoor dat de druk van alle lichaamsdelen evenredig verdeeld wordt waardoor uw slaaphouding verbetert.

Helaas is het natuurlijk niet mogelijk om artrose te verhelpen met behulp van een Decupré matras. Echter kan een hoogwaardig traagschuim matras er wel voor zorgen dat uw pijn na verloop van tijd minder wordt. Op deze manier hebben wij al veel klanten kunnen helpen, die ons beoordelen met een 9! Wilt u zelf onze kwaliteit ervaren? Bij Decupré kunt u geheel vrijblijvend en kosteloos proefslapen. Heeft u nog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Terug naar overzicht met artikelen

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”

Gerelateerd

Restless legs, wat kan ik ertegen doen?

Restless legs is de Engelse benaming voor rusteloze benen. In het geval van rusteloze benen heeft men de onbedwingbare behoefte om de onderbenen, knieën en soms zelfs de armen te bewegen. De symptomen van deze slaapstoornis worden van persoon tot persoon verschillend...

Welk materiaal is de beste keuze bij verschillende klachten?

Rugpijn, nekpijn en pijn in de heup zijn veel voorkomende klachten onder de Nederlandse bevolking. Een bezoekje aan de fysiotherapeut is vaak het eerste waar mensen aan denken op het moment dat zij pijn ervaren in één van deze lichaamsdelen. Maar wist u dat ook een...

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is een vervelende aandoening die uw dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden. In sommige gevallen is de pijn zo heftig dat u nog maar amper naar behoren kunt functioneren. Een slijmbeursontsteking, dat wilt niemand. Om die reden worden in...