Een slijmbeursontsteking is een vervelende aandoening die uw dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden. In sommige gevallen is de pijn zo heftig dat u nog maar amper naar behoren kunt functioneren. Een slijmbeursontsteking, dat wilt niemand. Om die reden worden in dit artikel de volgende vragen beantwoord:

Wat is een slijmbeurs?

Het lichaam bestaat onder andere uit verschillende gewrichten, die ervoor zorgen dat u soepel kunt bewegen. Gewrichten zitten aan het uiteinde van twee botten, denk bijvoorbeeld aan uw knie of elleboog. Om ervoor te zorgen dat deze twee botten stevig samenblijven, zitten er pezen om de gewrichten heen die ze op hun plaats houden. Als er niets tussen deze pezen en de gewrichten zou zitten, zou dat ongelofelijk pijn doen met het bewegen. Daarom heeft het lichaam de slijmbeurzen ontwikkeld. Dit zijn kussentjes gevuld met vocht die er dus voor zorgen dat er geen wrijving is tussen al deze lichaamsdelen tijdens het bewegen.

Hoe kan een slijmbeursontsteking ontstaan?

Ondanks dat ze dus een belangrijke functie hebben, is een nadeel van slijmbeurzen dat ze kunnen gaan ontsteken. Een slijmbeursontsteking komt het vaakst voor in de heup en in de schouder. Andere lichaamsdelen waarin de kans op een slijmbeursontsteking hoog is, zijn de knie, de elleboog en enkel. Een slijmbeursontsteking ontstaat vaak door overbelasting. Dit gebeurt bij langdurige bewegingen waarbij de pezen en botgewrichten veel wrijving uitoefenen op de slijmbeurs waardoor deze geïrriteerd raakt. Een voorbeeld hiervan is urenlang tennissen, wat de kans op een slijmbeursontsteking in de schouder vergroot. Het kan echter ook vrij plotseling optreden door vallen of stoten.

Langdurig tennissen kan leiden tot een slijmbeursontsteking in bijvoorbeeld de schouder of heup

Een andere veelvoorkomende boosdoener is een geleidelijke, lichte overbelasting van de slijmbeurs. Dit gebeurt als er gedurende een lange periode een te grote constante druk op de slijmbeurs is, wat zelfs kan plaatsvinden tijdens het slapen! Tijdens het liggen op een slecht matras ontstaat er een zogenaamde piekdruk op uw gewrichten, zoals de schouders en de heupen. Deze druk vangen de gewrichten en daarmee de slijmbeurzen op. Een matras dat niet goed de druk herverdeeld zorgt ervoor dat deze piekdruk constant tijdens het slapen aanwezig blijft. Hierdoor worden de slijmbeurzen overbelast en kan een slijmbeursontsteking (met name in de schouders en de heup) ontstaan.

Gaat uw voorkeur uit naar persoonlijk slaapadvies van de marktleider in de zorg? Vul dan het adviespaneel in zodat onze experts u een geheel vrijblijvend en kosteloos advies op maat kunnen geven.

Wat zijn de symptomen van een slijmbeursontsteking?

Als er sprake is van een slijmbeursontsteking is de slijmbeurs opgezwollen. Door deze zwelling hebben de pezen minder ruimte om te bewegen, wat erg pijnlijk kan zijn. Hierdoor kan het zelfs zo zijn dat het bijna onmogelijk is om het gewricht te bewegen, waardoor u erg in uw dagelijkse bezigheden gehinderd kan worden. Daarnaast kan de plek van de ontsteking rood en warm zijn.

Wat kunt u doen tegen een slijmbeursontsteking?

Als u vermoedt dat u last heeft van een slijmbeursontsteking, is het aan te raden om hiermee naar de huisarts te gaan. Daarnaast kan het geen kwaad om het gewricht in ieder geval drie dagen niet te belasten en dagelijks ongeveer een kwartier te koelen met ijs. Bij volledige rust is de kans groot dat de slijmbeursontsteking uit zichzelf weer over gaat. Mocht dit toch niet het geval zijn, kan het nodig zijn om ontstekingsremmers te gebruiken of zelfs een operatie te ondergaan.

Ontstekingsremmers kunnen de klachten van een slijmbeursontsteking verminderen

Zoals bij de meeste klachten geldt bij een slijmbeursontsteking dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom doen wij er bij Decupré alles aan om een constante piekdruk op uw gewrichten tijdens het slapen te voorkomen. Zo gebruiken wij in al onze matrassen traagschuim, wat zorgt voor een optimale drukverdeling. Hierdoor wordt de druk van de schouders en heupen afgehaald en verdeeld over het gehele lichaam, waardoor ten eerste de kans op een slijmbeursontsteking kleiner wordt en ten tweede het herstel van een slijmbeursontsteking bespoedigd wordt.

Als marktleider in de zorg heeft Decupré jarenlange ervaring met het helpen van klanten met allerlei lichamelijke klachten, waaronder een slijmbeursontsteking. Wij hebben hiermee mooie resultaten kunnen boeken – onze klanten beoordelen ons niet voor niets met een 9! Wilt u zelf ervaren hoe onze kwalitatief hoogwaardige matrassen ervoor zorgen dat uw klachten verminderen? Vul het adviespaneel in, dan nemen onze experts spoedig contact met u op voor een gratis en vrijblijvend advies!

Terug naar overzicht met artikelen

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”

Gerelateerd

Pijn in de heup: wat kan ik doen?

Pijn in de heup kan op vele manieren en op elke leeftijd ontstaan. Voorbeelden waardoor klachten aan het heupgewricht kunnen ontstaan zijn (overmatig) sporten, overbelasting of slijtage. In dit artikel zult u onder andere lezen hoe heupklachten hand in hand samengaan...

Schouderklachten en het verband met een matras

Vandaag de dag heeft 21% van de mensen in Nederland last van schouderklachten. Daarnaast wordt er geschat dat dit aantal met 0.9% tot 2.5% per jaar toeneemt. Maar hoe ontstaan schouderklachten en wat is het verband tussen schouderklachten en een matras? U leest het in...

Hoofdpijn en moe zijn: wat is de oorzaak van deze combinatie?

Hoofdpijn is een aandoening die dagelijks bij ontzettend veel mensen voorkomt. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn met nog veel meer verschillende oorzaken. In dit artikel gaan we onder andere dieper in op de oorzaken van de combinatie hoofdpijn en moe zijn....