Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een vorm van reuma. Echter treft fibromyalgie niet de gewrichten maar de spieren en het bindweefsel. Fibromyalgie is de Griekse benaming van deze vorm van reuma en bestaat uit drie delen. ‘Fibro’ betekent bindweefsel, ‘myo’ staat voor spier en ‘algie’ voor pijn. De Nederlandse benaming van fibromyalgie is wekedelenreuma of spierreuma. In Nederland komt fibromyalgie bij 2% van de 20 tot en met 60-jarigen voor. Vrouwen hebben tien keer vaker last van deze aandoening.

In dit artikel kunt u meer lezen over:

Wat zijn de symptomen van fibromyalgie?

Fibromyalgie kenmerkt zich enerzijds door chronische pijn en bovendien stijfheid verspreid over het gehele lichaam. Doorgaans zijn de nek, de heupen, de schouders en de handen de gevoeligste plekken. Desalniettemin straalt de pijn uit naar spieren over het gehele lichaam. Anderzijds hebben fibromyalgie patiënten vaak last van spijsverteringsklachten, huidklachten, eczeem, droge ogen en een droge mond. Bovendien kan men in het geval van spierreuma last krijgen van een tintelend of branderig gevoel in de ledematen. In de meeste gevallen zijn de klachten het ergst in de ochtend.

Tevens hebben veel fibromyalgie patiënten last van een afwijking in het slaappatroon. Dit heeft als bijgevolg dat ze oververmoeid raken door het ontbreken van een goede nachtrust. Wat vervolgens kan leiden tot onder andere chronisch energiegebrek en uitputting, waartoe slaaptekort nog meer kan leiden, kunt u in dit artikel lezen. In het geval van een slechte nachtrust zou een kwalitatief hoogwaardig matras met een levensduur korter dan acht jaar de vermoeidheid al een heel stuk in de kiem smoren.

Wilt u liever gedegen persoonlijk slaapadvies van de marktleider in de zorgsector? Vul dan het adviespaneel in voor geheel vrijblijvend en kosteloos slaapadvies op maat van onze experts.

De oorzaak van fibromyalgie

Wat exact de oorzaak van fibromyalgie is, is nog niet bekend. Wat de diagnostisering van de aandoening moeilijk maakt is het feit dat patiënten over het algemeen een gezond uiterlijk en een normale bloedspiegel hebben. Ook toont onderzoek geen afwijkingen in de spieren of het bindweefsel aan. Om deze reden is het dan ook erg moeilijk om vast te stellen of een patiënt last heeft van fibromyalgie.

Een foto van een man met fibromyalgie

Er wordt al meer dan 40 jaar onderzoek gedaan naar de oorzaak van fibromyalgie. Echter weten wetenschappers door de complexiteit van deze aandoening niet precies waar ze naar moeten zoeken.

Wat is er al wel bekend over fibromyalgie?

Al die onderzoeken die reeds zijn uitgevoerd, zijn gelukkig niet voor niets geweest. Uit deze onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat mensen die leiden aan fibromyalgie niet in staat zijn om in diepe slaap te raken. Dit komt omdat de deltagolven die er voor zorgen dat u in diepe slaap komt, verstoord worden door alfagolven. Chronisch slaapgebrek zorgt ervoor dat er onvoldoende groeihormonen aangemaakt worden. Deze groeihormonen dragen bij aan het herstel en onderhoud van spier- en bindweefsel. Het tekort aan groeihormonen kan de oorzaak zijn van de pijn en stijfheid.

Op basis van onderzoek is ten tweede gebleken dat chronisch slaapgebrek ontstaat door afwijkingen in neurotransmitters als endorfine, serotonine en dopamine. Deze stofjes worden gemaakt in de hersenen en vertellen het lichaam wat er gedaan moet worden. Echter is bij mensen die lijden aan deze aandoening sprake van een abnormale productie van deze stofjes. Hieruit volgt een afwijkend slaappatroon en bovendien een verandering van de manier waarop het lichaam pijn beheerst.

Door een afwijking in het slaappatroon hebben mensen met fibromyalgie last van slapeloosheid.

Het hebben van een goed matras kan bijdragen aan een verbetering van uw slaappatroon. Een matras gaat gemiddeld acht tot tien jaar mee. Vraag uzelf dus af hoe oud uw matras is. Vervolgens kunt u zich afvragen of het materiaal van uw huidige matras uw slaapcomfort ten goede doet. Er zijn namelijk veel verschillende materialen waar matrassen van gemaakt kunnen worden. In dit artikel over materialen kunt daar meer over lezen!

Wilt u liever gedegen persoonlijk slaapadvies van de marktleider in de zorgsector? Vul dan het adviespaneel in voor geheel vrijblijvend en kosteloos slaapadvies op maat van onze experts.

De diagnose van fibromyalgie

De klachten van fibromyalgie lijken erg op die van andere veelvoorkomende aandoeningen. Daarnaast leiden zowel röntgenfoto’s als bloedonderzoek niet tot aanwijzingen. Vandaar dat het voor artsen erg complex is om fibromyalgie vast te stellen. De diagnose kan dus alleen gesteld worden door het uitsluiten van andere ziektes.

In eerste instantie zal u pijnstillers voorgeschreven krijgen indien er vermoed wordt dat u last heeft van fibromyalgie. Mochten de klachten hierdoor niet afnemen, zal u doorverwezen worden naar een reumatoloog. De reumatoloog zal vervolgens een diagnose stellen aan de hand van een protocol. Dit protocol is in 1990 ontwikkeld door het American College of Reumatology. In dit protocol staat beschreven dat fibromyalgie gediagnostiseerd kan worden indien:

  • De chronische pijn en/of stijfheid minimaal drie maanden aanwezig is op minimaal drie plekken in het lichaam.
  • U op minimaal elf van de achttien afgesproken pijnpunten ofwel tenderpoints pijn ervaart.

De behandeling van fibromyalgie

Aangezien er nog weinig bekend is over de oorzaak van fibromyalgie is het lastig om een concrete behandeling te omschrijven. Daarom zullen artsen u medicijnen voorschrijven die bijdragen aan het verminderen van de symptomen. Daarnaast kan een fysiotherapeut oefeningen aanbieden waardoor uw conditie en uithoudingsvermogen kunnen verbeteren. Ook kunnen zwemmen, fietsen en wandelen de pijn verzachten doordat de spieren sterk en soepel blijven. Tenslotte kunt u een voedingsdeskundige raadplegen zodat u meer energie uit uw voeding haalt en uw vermoeidheid afneemt.

Een foto van een vrouw die ligt op een hoogwaardig traagschuim matras van Decupré waardoor haar klachten met betrekking tot fibromyalgie afnemen

Verbeter uw nachtrust

Ook het verbeteren van uw nachtrust, datgene wat in het geval van fibromyalgie nou net verstoord wordt, is erg van belang. Maar hoe kunt u dit doen? U zou er voor kunnen kiezen om een natuurlijk slaapmiddel te gaan gebruiken. Kruiden als valeriaan, passiebloem, hop, kamille en lavendel bevorderen de slaapbereidheid.

Daarnaast kunt u kiezen voor een traagschuim matras. Traagschuim matrassen hebben namelijk de eigenschap dat zij drukverlagend zijn door de open celstructuur. Bovendien zijn de traagschuim matrassen van Decupré ingedeeld in 7 zones. Deze zones zorgen er voor dat alle lichaamsdelen evenredig worden verdeeld waardoor uw slaaphouding verbetert en uw pijn vermindert. Onze matrassen bestaan uit een combinatie van traagschuim en koudschuim waarbij traagschuim door middel van drukverlagend en temperatuur regulerende vermogen zorgt voor optimaal comfort en koudschuim zorgt voor de benodigde stevigheid. Onze klanten beoordelen ons niet voor niets met een 9!

Onze gedegen matrassen van Decupré kunnen ervoor zorgen dat uw klachten met betrekking tot fibromyalgie afnemen

Wilt u zelf ervaren hoe onze kwalitatief hoogwaardige matrassen ervoor zorgen dat uw klachten verminderen? Vul het dan het adviespaneel in. Onze experts zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen om u te voorzien van gedegen slaapadvies.

Terug naar het overzicht met artikelen

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”

Gerelateerd

Pijn in de heup: wat kan ik doen?

Pijn in de heup kan op vele manieren en op elke leeftijd ontstaan. Voorbeelden waardoor klachten aan het heupgewricht kunnen ontstaan zijn (overmatig) sporten, overbelasting of slijtage. In dit artikel zult u onder andere lezen hoe heupklachten hand in hand samengaan...

Schouderklachten en het verband met een matras

Vandaag de dag heeft 21% van de mensen in Nederland last van schouderklachten. Daarnaast wordt er geschat dat dit aantal met 0.9% tot 2.5% per jaar toeneemt. Maar hoe ontstaan schouderklachten en wat is het verband tussen schouderklachten en een matras? U leest het in...

Hoofdpijn en moe zijn: wat is de oorzaak van deze combinatie?

Hoofdpijn is een aandoening die dagelijks bij ontzettend veel mensen voorkomt. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn met nog veel meer verschillende oorzaken. In dit artikel gaan we onder andere dieper in op de oorzaken van de combinatie hoofdpijn en moe zijn....