Nachten achter elkaar wakker liggen is helaas voor veel mensen een bekend fenomeen. Van oudsher zijn er verschillende middelen die worden gebruikt om in slaap te komen. Tegenwoordig is melatonine een van de bekendste middelen die mensen gebruiken om hun slaapritme te herstellen. Maar over de werking van melatonine zijn de meningen verdeeld. Dus, do or don’t?
In dit artikel krijgt u antwoord op de volgende vragen:

Wat is melatonine?

Melatonine is een slaaphormoon dat in de hersenen (door de pijnappelklier) wordt aangemaakt. Dit slaaphormoon kan op zijn beurt helpen met het reguleren van de slaapcyclus. Melatonine bepaalt dus wanneer je moe bent en gaat slapen, maar ook wanneer je wakker wordt.

Wat doet melatonine met je lichaam?

Melatonine wordt in het lichaam aangemaakt aan de hand van de interne klok die uw cyclus van slapen en waken controleert. Dit betekent eigenlijk dat u er slaperig van wordt en dat het uw ademhaling en lichaamstemperatuur laat dalen. Gedurende de ochtend zal de hoeveelheid melatonine in het lichaam lager zijn in vergelijking met ‘s nachts.

De hoeveelheid melatonine die wordt aangemaakt wordt bepaald door de hoeveelheid licht die het lichaam ontvangt. Deze hoeveelheid verschilt bijvoorbeeld tussen de winter- en de zomermaanden. Zodra de dagen korter worden is het waarschijnlijk dat het lichaam al eerder op de dag melatonine gaat aanmaken, en u dus eerder slaperig wordt!

Werken melatonine supplementen?

Naast de melatonine die het lichaam zelf aanmaakt zijn er mensen die melatonine supplementen gebruiken wanneer ze een verstoring in het slaapritme ervaren en dus niet goed in slaap kunnen vallen. Op deze manier wordt de biologische melatonine-aanmaak gemanipuleerd, wat normaliter een proces is wat door het lichaam zelf wordt geregeld. Het is hierom erg belangrijk dat u zich houdt aan de juiste dosering. Om te weten wat de juiste dosering is in uw situatie kunt u het beste uw huisarts raadplegen.

Of de melatonine supplementen daadwerkelijk uw slaapcyclus herstellen is niet altijd zeker. Dit komt doordat de oorzaak voor de verstoring van een slaapcyclus kan verschillen per individu en in sommige gevallen ook medisch kan zijn.

Gaat uw voorkeur uit naar persoonlijk slaapadvies van de marktleider in de zorg? Vul dan het adviespaneel in zodat onze experts u een geheel vrijblijvend en kosteloos advies op maat kunnen geven.

Wat zijn de bijwerkingen van melatonine supplementen?

Er kunnen verschillende bijwerkingen ontstaan door het gebruik van melatonine supplementen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slaperigheid, veranderingen in de bloeddruk, levendige dromen gedurende het slapen en een lagere lichaamstemperatuur. Daarnaast verstoort u uw biologische klok zodra u deze medicatie gebruikt, wat eraan kan bijdragen dat het probleem blijft bestaan.

Wat is een alternatieve oplossing voor melatonine supplementen?

Al met al is het gebruik van melatonine supplementen gedurende een periode van slapeloosheid dus niet aan te raden en adviseren wij om op zoek te gaan naar andere oplossingen. Ten eerste is het belangrijk om de juiste omstandigheden te creëren voor een optimale nachtrust, waarbij u bijvoorbeeld kunt letten op de slaapkamertemperatuur en uw eten en drinken voor het slapengaan.

Een andere belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien is het matras. Door het gebruik van een matras van traag- en koudschuim geeft u het lichaam gedurende het slapen een optimale rust. Op deze manier kan het lichaam zich volledig herstellen en komt u fit uw bed uit. Een weloverwogen keuze voor het juiste matras kan er ook voor zorgen dat uw slaapritme verbetert.

Vul het adviespaneel in op onze website en ontvang gratis en vrijblijvend slaapadvies van onze slaapexperts, zodat u een matras kunt kiezen dat past bij uw persoonlijke situatie en (slaap)klachten.

Terug naar het overzicht met artikelen

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”

Gerelateerd

De smartphone in bed

Vandaag de dag is de smartphone niet meer uit ons leven weg te denken. Uit onderzoek is gebleken dat in Nederland maar liefst 93% van de bevolking in het bezit is van een smartphone. Hiermee heeft Nederland de hoogste smartphone-penetratie van alle onderzochte landen....

Stop met piekeren, start met slapen

Iedereen piekert wel eens. Of het nu over werk, school, of dat bezoekje aan de tandarts is, leuk is piekeren zeker niet. Als u gespannen in bed ligt en gaat tobben, is een goede nachtrust al gauw ver te zoeken. In dit artikel zullen wij u meer vertellen over deze...

Eten voor het slapen

De meningen verschillen wat betreft eten voor het slapen gaan. Dit is ook waarom veel mensen het lastig vinden om een keuze te maken in wat men wel of niet moet eten en drinken voor het slapen. Hieronder volgen verschillende voorbeelden van wat wel en niet goed is om...