Als kind heeft u het vast wel eens gedaan: slaapwandelen. Volgens onderzoek heeft 1 op de 3 kinderen wel eens geslaapwandeld. In de medische wereld wordt slaapwandelen ook wel somnabulisme genoemd. Slaapwandelen is over het algemeen een onschuldig fenomeen. De meeste kinderen groeien er tijdens de puberteit overheen.

In dit artikel leest u wanneer u slaapwandelt, wat de oorzaken van slaapwandelen zijn en hoe u het kunt voorkomen. Wilt u meteen een persoonlijk advies van één van onze slaapexperts? Vul dan het adviespaneel in voor een gedegen en kosteloos slaapadvies!

De tekst gaat hieronder verder

Vul het adviespaneel hieronder binnen 2 minuten in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten

1.

Wat is uw geslacht?


2.

Wat is uw leeftijd?


3.

Wat is uw lengte?


4.

Hoeveel weegt u?


5.

Postuur


6.

Temperatuur


7.

Lichamelijke bijzonderheden?


8.

Ik slaap nu op een ... matras


9.

Leeftijd huidige matras


10.

Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?Laatste stap

Onze specialisten zullen uw adviespaneel bestuderen en u van een vrijblijvend persoonlijk advies voorzien. Indien wij aanvullende vragen hebben, nemen wij contact op. Uw advies sturen wij u per email toe.


Naam
Email
Telefoon

Wanneer komt het voor?

Tijdens het slapen raak je in de remslaap. Deze remslaap kent 4 fases, in de eerste fase wordt je van de zachtste geluiden nog wakker, terwijl je in fase 4 in een diepe slaap bent beland. In fase 4 gaan de hersenen in de slaapstand, waardoor je ook gaat dromen. Tussen fase 3 en 4 zit de Slow-Wave sleep. Het kan in deze fase zo zijn dat het lichaam al in slaapstand is, maar die hersenen nog niet. In deze tussenfase gaat u dan soms slaapwandelen.

Een goede nachtrust helpt bij het slaapwandelen

Oorzaken

Slaapwandelingen hebben geen diepliggende onverwerkte gebeurtenissen als oorzaak. In dat opzicht zijn dromen en nachtmerries dus niet te vergelijken met slaapwandelen. Een veel voorkomende oorzaak is erfelijkheid. Daarnaast is leeftijd een belangrijke factor. 1 op de 3 kinderen heeft wel eens een slaapwandeling gemaakt. Onder de 10 jaar komt dit evenveel voor bij meisjes als bij jongens. Op latere leeftijd komt slaapwandelen minder voor. Het komt dan gemiddeld wel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Vermoeidheid, griep en het gebruik van alcohol en drugs worden in verband gebracht met slaapwandelen.

Een goede nachtrust vormt de basis voor een goede gezondheid.

Voorkomen

In de meeste gevallen is slaapwandelen erg onschuldig. Als het op latere leeftijd toch vaker voorkomt of als u er last van heeft, kunt u psychologische hulp inschakelen. Echter komt dit zelden voor. In de meeste gevallen speelt vermoeidheid een grote rol. Het is dus belangrijk dat u zorgt voor een goede nachtrust. Zo is het bijvoorbeeld beter om geen cafeïne houdende dranken te drinken vlak voor het slapen. Daarnaast is regelmaat in uw slaapritme van belang. Ook een kwalitatief hoogwaardig matras kan bijdragen aan een betere nachtrust.

Een kwalitatief hoogwaardig matras biedt u de nachtrust die u nodig heeft. Bij Decupré hebben wij deze kwalitatief hoogwaardige matrassen. Onze matrassen bestaan uit meerdere lagen kwalitatief hoogwaardig traagschuim en koudschuim. Door deze combinatie passen de matrassen zich aan ieder persoon aan, bieden ze een optimale drukherverdeling en bovenal een goede ondersteuning.

Wilt u weten welk matras bij u past? Vul dan het adviespaneel in! Onze experts kunnen u dan voorzien van aan slaapadvies op maat, volledig kosteloos en vrijblijvend.