Niks is frustrerender dan niet kunnen slapen na een lange dag. Het enige wat je dan wil, is in bed duiken en lekker gaan slapen. Slapeloosheid gooit dan roet in het eten, ontzettend vervelend natuurlijk! In dit artikel vertellen wij u uitgebreid over slapeloosheid. Zo lichten we toe wat de symptomen zijn, de oorzaken, de verschillende soorten slapeloosheid en het effect van een nieuw matras.

Maakt uw slapeloosheid u radeloos, en wilt u een persoonlijk advies van één van onze slaapexperts? Vul dan het adviespaneel in voor een kosteloos en vrijblijvend advies!

De tekst gaat hieronder verder

Vul het adviespaneel hieronder binnen 2 minuten in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten

1.

Wat is uw geslacht?

2.

Wat is uw leeftijd?


3.

Wat is uw lengte?


4.

Hoeveel weegt u?


5.

Postuur


6.

Temperatuur


7.

Lichamelijke bijzonderheden?


8.

Ik slaap nu op een ... matras


9.

Leeftijd huidige matras


10.

Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?


11.

Hoe heeft u Decupré voor het eerst gevonden?Wij zullen uw persoonlijke slaapadvies in een uitgebreide rapportage naar u toezenden. Indien wij aanvullende vragen hebben omtrent uw situatie zal een van onze specialisten contact met u opnemen.

Zonder uw contactgegevens kunnen wij u niet van een accuraat rapport voorzien. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het geven van slaapadvies.Naam
Email
Telefoon

Wat is slapeloosheid?

Slapeloosheid is een slaapstoornis waarbij men ’s nachts slecht slaapt en daardoor overdags mogelijk functioneringsklachten ervaart. Slapeloosheid is één van de meest voorkomende slaapstoornissen en wordt ook wel insomnie genoemd. Over het algemeen wordt tussen de vijf en tien uur slaap per nacht als normaal gezien. Daarbij valt men binnen ongeveer vijftien minuten in slaap. Tenzij het lang duurt voordat u weer in slaap valt, is het normaal om twee à drie keer wakker te worden in de nacht. Lees in dit artikel meer over het verloop van de slaapcyclus. Ook kunt u ons artikel over REM slaap lezen. Indien u korter dan vijf uur per nacht slaapt, moeite heeft met inslapen of vaker dan drie keer per nacht wakker wordt en hier klachten van ondervindt, kunt u spreken van slapeloosheid.

Wilt u liever gedegen persoonlijk slaapadvies van de marktleider in de zorgsector? Vul dan het adviespaneel in voor geheel vrijblijvend en kosteloos slaapadvies op maat van onze experts.

Symptomen

Er zijn verschillende verschijnselen waar u last van kunt hebben in het geval van insomnie. Zoals hierboven al genoemd, hebben veel mensen moeite met inslapen, worden zij gedurende de nacht regelmatig wakker en kunnen zij vervolgens moeilijk doorslapen. Verder is het ook mogelijk dat u ’s ochtends erg vroeg wakker wordt of vermoeid uit uw bed komt. Ook is het mogelijk dat uw prikkelbaarheid toeneemt en dat u geheugen– en concentratieproblemen ervaart.

Bent u benieuwd waartoe een slechte nachtrust nog meer kan leiden? Lees dan dit artikel over de gevolgen van slecht slapen of dit artikel over de gevolgen van slecht slapen op de hersenen.

Slapeloosheid kan leiden tot prikkelbaarheid.

Indien u korter dan vijf uur per nacht slaapt, maar geen van de bovenstaande klachten ervaart, dan is er geen sprake van slapeloosheid. Ieder persoon heeft andere slaapbehoeften en er zijn dus mensen die aan minder dan vijf uur slaap per nacht voldoende hebben.

Acute slapeloosheid

Het kan zijn dat u van de een op de andere dag, meerdere nachten achter elkaar, slecht slaapt. Acute slapeloosheid is de meest voorkomende vorm van deze slaapstoornis. Vaak wordt dit veroorzaakt door een stressvolle gebeurtenis die veel zorgen oplevert. Als gevolg hiervan gaat u piekeren en wordt het lastig om in slaap te vallen.

Stress kan leiden tot acute slapeloosheid.

Overige oorzaken

Er kunnen ook andere oorzaken zijn van uw slapeloosheid. Denk hierbij aan het werken in ploegendiensten of aan een jetlag. Hierdoor wordt uw biologische klok verstoord waardoor u problemen kunt ervaren met in slaap vallen of de hele nacht doorslapen. Uw biologische klok wordt geregeld door het stofje melatonine, waarover u in dit artikel meer kunt lezen. In dit geval gaat het dus niet om een emotionele oorzaak zoals bij acute slapeloosheid het geval is. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen of drugs kan leiden tot slapeloosheid.

Soorten slapeloosheid

Idiopathisch

Men spreekt van idiopathische slapeloosheid indien er geen duidelijke oorzaak van de klac