Wat zijn slapende ledematen?

Het ervaren van tintelingen in de ledematen is een bekend fenomeen. Zodra deze tintelingen opspelen is het voor veel mensen onmogelijk om deze ledematen naar behoren te gebruiken, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen optreden. Deze slapende ledematen worden ook wel transient paresthesia genoemd. Het ervaren van de tintelingen kan op verschillende tijdstippen van de dag voorkomen, zo ook gedurende uw slaap. Maar hoe worden deze veroorzaakt? En wat kan uw matras bijdragen aan het voorkomen van deze slapende ledematen? Vul nu het adviespaneel in en ontvang een gratis en vrijblijvend slaapadvies van de slaapexperts van Decupré.

Hoe ontstaan slapende ledematen?

Slapende ledematen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren. Een van de meest voorkomende factoren is een verminderde doorbloeding van een ledemaat.  Zodra er een vermindering in de doorbloeding plaats vindt, krijgen de zenuwen minder informatie door vanuit dat lichaamsdeel. Daarnaast zorgt een vermindering in de doorbloeding ervoor dat er minder bloed bij de ledematen aanwezig is, waardoor de ledematen slap kunnen aanvoelen. Het tintelende gevoel geeft aan dat de hersenen van bepaalde zenuwen minder informatie binnen krijgen in vergelijking met andere zenuwen.

Is het gevaarlijk?

Slapende ledematen zijn niet direct gevaarlijk. Echter, het kan wel eng aanvoelen. Het is van belang dat zodra er slapende ledematen voorkomen, u uw houding aanpast. Als de zenuwbeklemming namelijk lang aanwezig is, kan het zijn dat er een zenuwbeschadiging ontstaat. Dit kan op de lange termijn wel schadelijke gevolgen hebben voor uw lichaam. Daarnaast is het van belang dat u voorzichtig omgaat met slapende ledematen. Het is namelijk vaak niet mogelijk om deze ledematen te bewegen, waardoor er een vergrootte kans is dat u valt of u zich bezeert.

De hulp van een drukherverdelend matras

Vaak zie je dat mensen die een slecht matras hebben, en waar de druk dus niet goed wordt herverdeeld, slapende ledematen ervaren. Het matras zorgt namelijk op deze manier voor een ernstige belemmering van de bloedtoevoer. De plek waar uw lichaam het matras raakt en de plek die de bloedtoevoer verzorgt zitten op dezelfde plek. Door een verouderd of slecht matras, is er een verhoogde kans dat u te maken krijgt met een te hoge druk die ertoe kan leiden dat de bloedtoevoer belemmert.

Hoe kan u dit voorkomen? Het is van belang dat u een matras heeft waarbij er een drukherverdelende traagschuimlaag bovenop het matras zit. Dit zorgt ervoor dat de druk over een groter oppervlakte verdeeld wordt. Op deze manier wordt de bloedtoevoer niet belemmert, waardoor slapende ledematen worden voorkomen.

Slapen is heel persoonlijk en matrassen en hoofdkussens zijn dat ook. Om u te helpen een gedegen matraskeuze te maken, kunt u gratis en vrijblijvend slaapadvies ontvangen van onze slaapexperts zodra u het adviespaneel heeft ingevuld. Daarnaast kunt u altijd eerst 30 dagen proefslapen op uw nieuwe Decupré matras, zodat u zeker weet dat het matras ook geschikt voor u is.

Terug naar overzicht met artikelen

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”

Gerelateerd

Restless legs

Restless legs is de Engelse benaming voor rusteloze benen. In het geval van rusteloze benen heeft men de onbedwingbare behoefte om de onderbenen, knieën en soms zelfs de armen te bewegen. De symptomen van deze slaapstoornis worden van persoon tot persoon verschillend...

Welke materialen voor matrassen bij verschillende klachten

Rugpijn, nekpijn en pijn in de heup zijn veel voorkomende klachten onder de Nederlandse bevolking. Een bezoekje aan de fysiotherapeut is vaak het eerste waar mensen aan denken op het moment dat zij pijn ervaren in één van deze lichaamsdelen. Maar wist u dat ook een...

Slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking is een vervelende aandoening die uw dagelijks leven behoorlijk kan beïnvloeden. In sommige gevallen is de pijn zo heftig dat u nog maar amper naar behoren kunt functioneren. Een slijmbeursontsteking, dat wilt niemand. Om die reden worden in...