Slaap als essentiële bouwsteen voor uw kind

Tegenwoordig slapen kinderen een uur minder dan dertig jaar geleden het geval was. Dit heeft grote gevolgen op het functioneren van de hersenen en de prestaties van kinderen in het algemeen. Slaap is namelijk een essentiële bouwsteen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van een kind. Als het u niet lukt om uw peuter in slaap te krijgen, wees dan niet afgeschrikt. De American Academy of Pediatrics schat namelijk in dat 25 tot 50 procent van de kinderen en 40 procent van de adolescenten slaapproblemen heeft. Mocht u dit probleem ervaren dan bent u dus lang niet de enige.

Wij geloven dat inzicht in de slaapbehoeften de eerste stap is naar een betere slaap. In dit artikel leest u dat u door een juiste combinatie van slaaphygiëne, aan de leeftijd aangepaste routines en aandacht voor eventuele slaapstoornissen, u uw kind kunt helpen de rust te krijgen die hij of zij nodig heeft om sterk en gezond op te groeien.

In dit artikel leest u meer over de volgende onderwerpen:

De tekst gaat onder het persoonlijke testpaneel verder ▼

Waar is slaap nou eigenlijk belangrijk voor?

Slaap speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van jonge geesten. Onderzoek toont aan dat slaap een direct effect heeft op het geluk van het kind, de alertheid, de aandacht, cognitieve prestaties, stemming, veerkracht, leren, geheugen en het verwerven van woordenschat. Slaap speelt ook een essentiële rol in de groei van een kind, vooral in de vroege kinderjaren.

Wat gebeurt er wanneer een kind niet goed kan slapen?

Zoals elke ouder weet kan een kind dat slaaptekort heeft schommelen tussen chagrijnig en hyperactief met effecten die kunnen lijken op ADHD. Slaperigheid kan ook het aandacht vermogen van uw kind aantasten, met alle gevolgen van dien voor zijn of haar prestaties op school. Zelfs een minimale beperking van de slaap kan gevolgen hebben voor het dagelijks leven van uw kind.

Onderzoek onder Nederlandse baby’s van 6 maanden heeft aangetoond dat één op de tien ouders het slapen van hun kind als een probleem ervaart. In een ander Nederlands onderzoek naar slaapproblemen bij kinderen van 2-14 jaar bleek dat ongeveer een kwart van de ouders minstens 1 slaap-gerelateerd probleem ervaart, waarbij slaperigheid overdag het vaakst genoemd werd. Bij jonge kinderen van 2-6 jaar kwamen de volgende slaapproblemen vaker voor: ’s nachts wakker worden, weigeren om naar bed te gaan, problemen met de ademhaling tijdens de slaap en angst om te gaat slapen. Bij kinderen tussen de 10 en 14 jaar kwamen vooral problemen met vermoeidheid overdag en de slaapduur voor.

Een slechte nachtrust wordt in verband gebracht met het immuunsysteem, maar ook met angst en depressie. Er zijn ook steeds meer aanwijzingen die aantonen dat een slechte nachtrust bij kinderen in de toekomst cardiovasculaire risico’s met zich mee kunnen brengen in de vorm van obesitas, diabetes, en een hoge bloeddruk. Bij adolescenten kan onvoldoende slaap langdurige gevolgen hebben voor de schoolprestaties en de geestelijke gezondheid.

baby matras

Slaaptips voor u en uw kind

Slaapbehoeftes veranderen naarmate uw kind ouder wordt. Maar of u nu te maken heeft met een peuter van twee of een koppige tiener, uit onderzoek blijkt dat een vaste bedtijd routine helpt om ervoor te zorgen dat uw kind genoeg slaap krijgt. Welke activiteiten u ook kiest, probeer elke dag hetzelfde te doen in dezelfde volgorde. Zodat uw kind weet wat het kan verwachten.

Een typische bedtijd routine kan er als volgt uitzien:

– Computers, tv-schermen, videospelletjes en andere felle lichten uitschakelen.

– Pyjama aantrekken en tanden poetsen.

– Een licht boek lezen, een slaapliedje zingen of een bad nemen.

– Kies een knuffeldier of een veiligheidsdeken voor de nacht uit voor peuters.

De beste tijd om uw kind naar bed te brengen is wanneer hij of zij slaperig is, niet wanneer het al slaapt. Zo leren ze hoe ze zelf in slaap kunnen vallen. Als peuters midden in de nacht wakker worden, loop dan met ze mee terug naar hun bed.

Slaaphygiëne tips voor kinderen.

Gewoontes overdag hebben ook invloed op de slaap van uw kind. U kunt een rustige slaap bij uw kinderen bevorderen door de basisregels voor slaaphygiëne in acht te nemen:

– Een evenwichtig schema opstellen van afwisselende rust- en speelmomenten

– Een regelmatige bedtijd aanhouden

– Maak van de slaapkamer, en vooral van het matras, een beeldscherm vrije zone, ook overdag

– Zorgen voor gezonde voeding

– De thermostaat op een iets koelere temperatuur zetten

– Gebruik donkere gordijnen om het licht te blokkeren, of een nachtlampje als ze bang zijn in het donker

– Zorg voor een kindermatras dat de juiste ondersteuning biedt

– Houd de slaapkamer stil of gebruik een machine met witte ruis om geluiden van buitenaf te maskeren

– Cafeïne, grote maaltijden en suikerhoudende lekkernijen vermijden voor het slapengaan, en indien nodig kiezen voor een gezonde snack voor het slapengaan

Het is belangrijk om uw kind regelmatig beweging te geven, maar trap niet in de val van het uitputten van uw kind om hem ‘s nachts beter te laten slapen. Hierdoor raken ze vaak oververmoeid en wordt het moeilijker om in slaap te vallen. Leer de hyperheid van uw kind te herkennen, dus dat betekent dat uw peuter te moe is, zodat u hem naar bed kunt brengen voordat het misgaat.

Soms is een bedtijdroutine makkelijker gezegd dan gedaan. In een tweeoudergezin of bij broers en zussen die een kamer delen, kan bedtijd extra logistiek vergen. De ko heeft een lijst met aanvullende slaapstrategieën als u problemen heeft om uw kinderen in slaap te krijgen.

Slaaptips per leeftijdsfase.

Slaaptips voor baby’s:

Omdat ze nog geen circadiaan ritme hebben ontwikkeld, slapen zeer jonge baby’s zelden de hele nacht door en dat is oke. Als ze niet vanzelf weer in slaap vallen, probeer ze dan te kalmeren door te praten of door ze aan te raken zonder ze op te pakken. Als ze blijven huilen, hebben ze misschien honger of moeten ze een schone luier om. Los het probleem snel en rustig op. Gebruik indien mogelijk alleen een nachtlampje en verlaat de kamer rustig.

Slaaptips voor peuters:

Jonge peuters hebben een slaapschema dat wordt aangevuld met twee dutjes per dag. De slaapproblemen van peuters worden verergerd door verlatingsangst en een angst om iets te missen, wat zich vertaalt in vertragingstechnieken en koppigheid bij het slapengaan. U kunt deze klachten verminderen door ze controle te geven over kleine keuzes, zoals welke pyjama ze willen dragen of welk boek ze willen lezen. Probeer geduldig, streng, maar liefdevol te zijn, want machtsstrijd zal waarschijnlijk een sterkere reactie van hen uitlokken.

Slaaptips voor schoolgaande kinderen:

Schoolgaande kinderen hebben vaak drukke agenda’s die het moeilijk maken om een goede nachtrust te hebben. Probeer waar mogelijk een consequent schema te volgen en een rustperiode in te lassen voordat ze naar bed gaan. Om de associatie tussen de slaapkamer en slaap te versterken, kunt u hen waar mogelijk huiswerk of andere activiteiten in een andere kamer laten doen.

Slaaptips voor tieners:

Tieners zijn geprogrammeerd om een later circadiaan ritme te hebben, wat een probleem kan opleveren met begintijden op school. U kunt uw tiener helpen door te erkennen dat hij of zij meer tijd nodig heeft. En samen een gezond slaapschema op te stellen dat bij zijn of haar levensstijl past. Tieners lijken hun ouders tot op zekere hoogte te imiteren als het om slapen gaat, dus een van de beste dingen die u kunt doen om hen te helpen een gezond slaappatroon te ontwikkelen, is er zelf een aan te houden.

De ochtend is ook belangrijk. Hoewel het verleidelijk is om uw kinderen in het weekend te laten uitslapen, kan dit hun slaapschema verstoren en het moeilijker maken om doordeweeks wakker te worden. Probeer buitenschoolse activiteiten niet te veel in te plannen als u merkt dat deze een nadelig effect hebben op hun slaaptijd.

Als u een gezonde slaaphygiëne toepast en uw kind zich nog steeds slaperig voelt of moeite heeft om in slaap te vallen of ‘s nachts in slaap te blijven, is het misschien tijd om naar de dokter te gaan om te kijken of hij of zij een slaapprobleem heeft. U kunt ook de leerkracht vragen om u op de hoogte te houden van zijn of haar aandachtsniveau. Moeite met concentratie, hyperactief gedrag of leerproblemen kunnen erop wijzen dat een kind niet goed slaapt.

Ontvangt u liever gedegen persoonlijk slaapadvies van de marktleider in de zorgsector? Vul dan het adviespaneel in zodat onze experts u kunnen voorzien van geheel vrijblijvend en kosteloos slaapadvies voor u en uw kind.

kinderen

De babymatrassen van Decupré

Een goede nachtrust is essentieel voor de ontwikkeling van uw baby. Bij Decupré hebben wij kwalitatief hoogwaardige babymatrassen die uw kindje optimaal ondersteunen tijdens het slapen.

Decupré is al meer dan 15 jaar marktleider in de zorg en wij leveren al jaren de couveuse matrassen aan verschillende ziekenhuizen door heel Nederland. Op een babymatras van Decupré zal uw baby niet alleen heel lekker slapen, de ondersteuning die het hoogwaardige koudschuim matras biedt verbetert ook de kwaliteit van de nachtrust. Dit is essentieel voor de groei en ontwikkeling van uw kindje.

De opbouw van een Decupré babymatras

Onze babymatrassen worden uitsluitend gemaakt van de meest hoogwaardige materialen. Het matras bestaat volledig uit kwalitatief hoogwaardig high resilience koudschuim en is maar liefst 10 centimeter dik. De laag high resilience koudschuim biedt uw baby in de groei een uitstekende ondersteuning. Daarnaast gebruiken wij alleen materialen die op veiligheid zijn getest. De babymatrassen zijn verkrijgbaar in twee maten: 60×120 centimeter en 70×140 centimeter.

Rondom het matras zit een luxe katoenen 550 gram tijk. Deze tijk werkt zowel temperatuur- als vochtregulerend en is gemaakt een viscose vortex doek met polyester vulling en elastan. Daarnaast kunt u de tijk afritsen waardoor u deze in zijn geheel makkelijk kunt wassen op 60 graden Celsius. Dit is niet alleen erg hygiënisch, het zorgt net voor dat beetje extra gemak in een periode die vaak al zo druk is.

Vul het adviespaneel in en ontvang vrijblijvend persoonlijk advies en tot 35% advieskorting op uw aankoop.

150 dagen proefslapen

Bij Decupré hoeft u nooit bang te zijn dat de matras kosten hoger liggen dan uitermate noodzakelijk.

Wij zijn er namelijk van overtuigd dat het beste slaap-, lig- en zitcomfort toegankelijk moet zijn voor iedereen. Om die reden hebben wij er weloverwogen voor gekozen om geen gebruik te maken van winkels op toplocatie met duur winkelpersoneel en dure marketingcampagnes. Op die manier kunnen wij de matras kosten en daardoor de consumentenprijs laag houden.

Adviespaneel


Vul het adviespaneel binnen 2 minuten in en ontvang tot 35% advieskorting van onze specialisten.



1. Wat is uw geslacht?

Vul het adviespaneel in en ontvang tot 35% advieskorting op uw aankoop.

Wat is uw leeftijd, gewicht, lengte en slaaphouding?
Gratis proefslapen, persoonlijk ingesteld, kwaliteit van de marktleider in de zorg en gratis retourneren.
Start gratis 150 nachten proefslapen. Bel of bestel online, wij helpen u graag.