Dementie is een verzamelnaam voor verschillende neurologische aandoeningen. Hierbij worden de zenuwcellen in de hersenen aangetast. De informatieverwerking in de hersenen wordt hierdoor aangetast, dit kan veel beperkingen met zich meebrengen. Het proces gebeurt geleidelijk, dementie heeft dus een progressief ziekteverloop. 

Veelvoorkomende symptomen van dementie zijn onder andere vergeetachtigheid, problemen met de dagelijkse bezigheden, verminderde concentratie, gedragsveranderingen en een verminderde nachtrust. De meest bekende variant van dementie is Alzheimer. Helaas is er tot op de dag van vandaag nog geen middel gevonden om de verschillende neurologische aandoeningen volledig te kunnen genezen. Daarom is voorkomen juist zo ontzettend belangrijk.

In dit artikel is te lezen hoe dementie zorgt voor een verstoring van de nachtrust, en hoe een goede nachtrust lijkt bij te dragen aan een beter ziekteverloop en preventie van deze aandoening. U kunt verder lezen onder het adviespaneel. 

Adviespaneel

Vul het adviespaneel hieronder binnen 2 minuten in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten


1.

Wat is uw geslacht?


2.

Wat is uw leeftijd?


3.

Wat is uw lengte?


4.

Hoeveel weegt u?


5.

Postuur


6.

Temperatuur


7.

Lichamelijke bijzonderheden?


8.

Ik slaap nu op een ... matras


9.

Leeftijd huidige matras


10.

Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?Laatste stap

Onze specialisten zullen uw adviespaneel bestuderen en u van een vrijblijvend persoonlijk advies voorzien. Indien wij aanvullende vragen hebben, nemen wij contact op. Uw advies sturen wij u per email toe.


Naam
Email
Telefoon

 

Dementie en slaapproblemen

Een verstoorde nachtrust en slaapproblemen verergeren bij de verdere vordering van dementie. Verscheidene vormen van dementie gaan gepaard met slaapproblemen, maar voornamelijk bij Lewy’s body dementie en Parkinson dementie is dit een veelvoorkomende klacht. Bij deze vormen ontstaan er fysieke veranderingen in het brein die verstoringen veroorzaken. 

Iemand met dementie kan rusteloos en geïrriteerd raken wanneer de zon ondergaat en het buiten donker wordt. Dit wordt ook wel sundowning genoemd. Hierdoor valt men lastiger in slaap. Vaak zijn patiënten veel wakker in de nacht terwijl zij overdag uren kunnen slapen, dit heeft een onregelmatig dag- en nachtritme als gevolg. Daarnaast kunnen pijn, een gebrek aan dagelijkse activiteit, bepaalde soorten medicatie en somberheid slaapproblemen veroorzaken.

 

Een goede nachtrust als preventie

Het is inmiddels alom bekend dat dementie gepaard kan gaan met een verstoorde nachtrust. Er wordt tegenwoordig steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van een gezond slaappatroon op het ziekteverloop van deze aandoening. Uit deze onderzoeken  is gebleken dat een goede nachtrust wel eens een essentiële rol zou kunnen spelen in de preventie- en het ziekteverloop – van dementie.

De exacte mechanismen zijn nog niet helemaal duidelijk, maar het is zeker dat een gezond slaappatroon bijdraagt aan een gezond brein. Slaap heeft een bloeddrukverlagend effect en lage bloeddruk is gelinkt aan een gezond brein. Bovendien wordt hoge bloeddruk genoemd als één van de belangrijkste risicofactoren voor dementie.

 

Een goede nachtrust: hoe doe je dat?

Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor een kwalitatief slaappatroon. Zo is het niet verstandig om laat op de avond nog caffeïne houdende dranken te nuttigen en wordt afgeraden alcohol te drinken. Het beperken van (de duur van) dutjes overdag draagt bij aan een consistent dag-nachtritme. Voldoende beweging helpt bij het in slaap vallen en in slaap blijven. 

Ook is het bewezen dat een goed matras een grote bijdrage kan leveren aan een goede nachtrust. Een matras moet niet te hard of te zacht zijn en goed ondersteunen. Traag- en koudschuim matrassen zijn een erg goede optie omdat deze matrassen zich aanpassen aan het lichaam maar tegelijk ook voldoende stevigheid bieden. Er zijn meerdere aanbieders van kwalitatieve matrassen van deze soort.

De hoogwaardige matrassen van Decupré

De matrassen van Decupré bestaan uit een unieke combinatie van kwalitatief hoogwaardig traagschuim met een densiteit van 55en High Resilience koudschuim, eveneens met een densiteit van 55. Deze combinatie biedt een ontzettend hoge mate van ondersteuning, een perfecte drukherverdeling en een ultiem aanpassend vermogen. Hierdoor tilt u uw nachtrust naar een hoger niveau, waardoor u dus minder vermoeid zal zijn gedurende de dag.

Decupré is al 15 jaar marktleider in de zorgsector en wil het beste slaapcomfort toegankelijk maken voor iedereen met een veelzijdig assortiment met kwalitatief hoogwaardige matrassen en boxsprings voor elke behoefte. Onze matrassen bestaan uit een combinatie van zeer hoogwaardig, gecertificeerd traagschuim en HR koudschuim met een innovatieve multi-layer opbouw en kunnen bovendien individueel ingesteld worden op basis van uw situatie en klachten. Op die manier kunnen wij optimale ondersteuning en comfort bieden voor ieder budget.

Het kwaliteitsmanagementsysteem van Decupré B.V. en de toepassing daarvan voldoet aan de eisen zoals neergelegd in de norm NEN-EN-ISO 9001:2015 en is door TÜV gecertificeerd. Evaluatie van het kwaliteitsmanagementsysteem heeft plaatsgevonden door TÜV Nederland voor het toepassingsgebied:

  • Het ontwikkelen, produceren en leveren van hoofdkussens, matrassen en antidecubitus lig- en zitsystemen voor de medische-en de consumentenmarkt.

Bronnen

Cipriani, G., Lucetti, C., Danti, S., & Nuti, A. (2015). Sleep disturbances and dementia. Psychogeriatrics15(1), 65-74.

https://www.zorgvoorbeter.nl/dementie/zorg/slaapproblemen

https://www.mayoclinic.org/sleep-deprivation/expert-answers/faq-20057959

Spira, A. P., Chen-Edinboro, L. P., Wu, M. N., & Yaffe, K. (2014). Impact of sleep on the risk of cognitive decline and dementia. Current opinion in psychiatry27(6), 478.

https://www.alzheimer-nederland.nl/dementie/oorzaken-preventie/voorkomen

https://www.healthline.com/nutrition/17-tips-to-sleep-better#14.-Rule-out-a-sleep-disorder