Een goed matras gaat lang mee, maar na 5-10 jaar wordt de veerkracht en het absorptie (hygiëne) vermogen minder en kan de matras beter vervangen worden. Dit hangt af van het gebruik. Door vocht en een hoger lichaamsgewicht gaat de veerkracht van uw matras sneller achteruit. Vocht en vuil zijn de vijanden van uw matras, ventileer daarom, verschoon uw beddengoed en was uw tijk regelmatig. Het keren van een matras heeft geen effect op de levensduur, immers de druk die het hoogst is bij de heupen (vrouwen) en schouders (mannen) wordt doorgegeven door de matras en door de bodem teruggegeven.

Ligcomfort

Op een goed matras kunt u jarenlang heerlijk slapen maar op een gegeven moment is het matras gewoon ‘op’. Bij matrassen van lage kwaliteit krijgt u sneller te maken met kuilvorming. Wanneer u op een matras slaapt dat niet meer comfortabel is voor u, is het aan vervanging toe. Oudere matrassen ondersteunen niet meer voldoende en slapen op een matras dat op is is niet goed voor uw nachtrust en algehele gezondheid. Hier kunt u zelfs fysieke klachten van krijgen zoals schouder- en rugklachten.

Hygiëne

Het kan zijn dat u niet merkt dat het ligcomfort van uw matras vermindert is. Na 10 jaar is uw matras er echter qua hygiëne ook sterk op achteruit gegaan en doet u er goed aan deze te vervangen. De gemiddelde persoon verliest ’s nachts ongeveer een halve liter vocht, vandaar dat het belangrijk is om het beddengoed regelmatig (wekelijks) te verschonen en overdag te laten luchten. Ook zijn er matrassen waar de tijk kan worden afgeritst en gewassen, dit houdt het matras langer hygiënisch.

Verkeerde matras

Het is natuurlijk ook mogelijk dat uw matras nog helemaal niet zo oud is maar u gewoon slecht slaapt. Sommige matrassen zijn van slechte kwaliteit en geven u niet de ondersteuning en drukverdeling die u nodig heeft. Wanneer u een matras koopt in een winkel kunt u maar heel eventjes op het matras liggen en dan ligt alles lekker. Zo maakt u snel de verkeerde keuze. Bij Decupré kunt u eerst 30 dagen proefslapen op uw nieuwe matras voordat u besluit deze aan te schaffen. Zo weet u dus dat wat u koopt ook echt goed is voor u persoonlijk.

Wilt u graag meer informatie? Vraag dan hier een persoonlijk en vrijblijvend slaapadvies aan en kom er achter welk matras het beste bij uw persoonlijke situatie past.