Wat is scoliose?

Scoliose is een verkromming van de wervelkolom. Wanneer je vanaf de zijkant van het lichaam naar de wervelkolom kijkt, heeft deze van zichzelf een S-vorm: onderaan begint de rug hol en steeds verder naar boven gaat dit over in een bolle vorm. Deze S-vorm zorgt ervoor dat de wervelkolom sterker is en het lichaam beter kan ondersteunen. Wanneer je vanaf de achterkant van het lichaam naar de wervelkolom kijkt, hoort deze wel recht te zijn. De schouders staan recht ten opzichte van het bekken eronder en beide kanten zijn symmetrisch. Wanneer er sprake is van scoliose is de rug ook vanuit dit punt (dus zijdelings) krom. Deze zijdelingse verkromming zorgt ervoor dat zenuwen worden afgeklemd en de spieren in uw rug overmatig bezig zijn om de kromming te corrigeren. Dit kan erge rugklachten geven. In dit artikel zullen wij u meer vertellen over scoliose. De volgende vragen zullen beantwoord worden:

Wat kan er worden gedaan aan scoliose?

Scoliose kan, naast de gebruikelijke rugklachten, ook belemmeringen geven in dagelijkse bezigheden. Daarom is het belangrijk om de kromming zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit kan door middel van bepaalde oefeningen en in sommige ernstige gevallen wordt er een operatie uitgevoerd. Naast deze behandelingen is het heel erg belangrijk om de spieren in de rug de benodigde rust te geven. Aangezien de wervelkolom niet de natuurlijke positie kan aanhouden, zijn de spieren rondom de wervelkolom constant bezig om dit op te vangen en te corrigeren. Door deze spieren op een goede manier rust te geven, zullen de rugklachten op ten duur ook kunnen worden verlicht.

Het versterken van de rug door middel van bepaalde oefeningen kan de klachten van scoliose verminderen

Ontvangt u liever persoonlijk slaapadvies van de marktleider in de zorg? Vul dan nu het adviespaneel in zodat onze experts u kunnen voorzien van vrijblijvend en kosteloos slaapadvies op maat.

Hoe laat ik mijn spieren rusten?

Wanneer u slaapt, gunt u niet alleen uw hersenen rust, maar ook de rest van uw lichaam en met name de spieren. Zo kunnen ze zich herstellen van de dag ervoor en zijn ze goed uitgerust voor de bezigheden van de volgende dag. Om de spieren in uw wervelkolom zo goed mogelijk te laten ontspannen, is een goed matras cruciaal.

Welk matras is goed voor mijn scoliose?

Een goed matras voor uw scoliose moet de vergroeide wervelkolom zo goed mogelijk ondersteunen en geen extra druk op uw rug uitoefenen. Om dit waar te maken, moeten de juiste materiaal worden gebruikt. Een matras gemaakt van een combinatie van traagschuim en koudschuim is optimaal. Het traagschuim vormt zich naar de vorm van uw wervelkolom en herverdeelt de druk optimaal. Het koudschuim zorgt voor de juiste ondersteuning en slaaphouding, zodat uw spieren ’s nachts niet bezig zullen zijn om dat te corrigeren en nu echt kunnen ontspannen.

Om u te helpen bij uw matraskeuze, kunt u het adviespaneel van Decupré invullen. U krijgt dan gratis en vrijblijvend een slaapadvies van één van onze slaapexperts. Daarnaast kunt u bij Decupré altijd 30 dagen proefslapen op uw matras, zodat u zeker weet dat het matras geschikt is voor u.

Terug naar overzicht met artikelen

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”

Gerelateerd

Pijn in de heup: wat kan ik doen?

Pijn in de heup kan op vele manieren en op elke leeftijd ontstaan. Voorbeelden waardoor klachten aan het heupgewricht kunnen ontstaan zijn (overmatig) sporten, overbelasting of slijtage. In dit artikel zult u onder andere lezen hoe heupklachten hand in hand samengaan...

Schouderklachten en het verband met een matras

Vandaag de dag heeft 21% van de mensen in Nederland last van schouderklachten. Daarnaast wordt er geschat dat dit aantal met 0.9% tot 2.5% per jaar toeneemt. Maar hoe ontstaan schouderklachten en wat is het verband tussen schouderklachten en een matras? U leest het in...

Hoofdpijn en moe zijn: wat is de oorzaak van deze combinatie?

Hoofdpijn is een aandoening die dagelijks bij ontzettend veel mensen voorkomt. Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn met nog veel meer verschillende oorzaken. In dit artikel gaan we onder andere dieper in op de oorzaken van de combinatie hoofdpijn en moe zijn....