Bijna 1.3 miljoen Nederlanders werkt wel eens s’nachts. Onregelmatige werktijden en nachtdiensten kunnen een grote aanslag hebben op uw nachtrust en daarmee ook uw gezondheid. Om goed te kunnen slapen is het van groot belang om uw biologische klok te volgen. Dit kunt u doen door genoeg structuur aan te brengen in uw leven. Dit is van groot belang wanneer u weleens nachtdienst heeft.

Dit is natuurlijk lastig als u onregelmatig werkt. In dit artikel wordt het onderwerp slapen in combinatie met nachtdienst besproken. Werkt u geregeld tijdens de nacht, en heeft dit een negatieve invloed op uw slaapritme of gezondheid? Onze slaapexperts staan u graag te woord. Vul het adviespaneel in voor een kosteloos en vrijblijvend slaapadvies.

De tekst gaat hieronder verder

Vul het adviespaneel hieronder binnen 2 minuten in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten

1.

Wat is uw geslacht?

2.

Wat is uw leeftijd?


3.

Wat is uw lengte?


4.

Hoeveel weegt u?


5.

Postuur


6.

Temperatuur


7.

Lichamelijke bijzonderheden?


8.

Ik slaap nu op een ... matras


9.

Leeftijd huidige matras


10.

Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?


11.

Hoe heeft u Decupré voor het eerst gevonden?Wij zullen uw persoonlijke slaapadvies in een uitgebreide rapportage naar u toezenden. Indien wij aanvullende vragen hebben omtrent uw situatie zal een van onze specialisten contact met u opnemen.

Zonder uw contactgegevens kunnen wij u niet van een accuraat rapport voorzien. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het geven van slaapadvies.Naam
Email
Telefoon

Gedeelde verantwoordelijkheid bij nachtdienst

Allereerst is het niet alleen uw verantwoordelijkheid als u slaapproblemen heeft die veroorzaakt worden door uw nachtdiensten. Ook uw werkgever heeft hier een aandeel in. Een goede werkgever is zich bewust van de impact van wisselende diensten en hoort bereid te zijn samen naar een goede verdeling te kijken.

Nachtdienst

Nachtdienst

Slaapritme

Uw lichaam is ingesteld om te slapen in de nacht. Het slaapritme gaat als volgt:

  • 23:30, slaapstuip, het voorportaal van de nachtrust;
  • 23:40, droomstart, de fase waarin u slaperig wordt;
  • 00:30, snelle ogen, overgaan naar REM slaap;
  • 01:00, als een plank, lichte en diepe slaap wisselen elkaar af;
  • 02.00, weer omdraaien, het lijf gaat weer bewegen;
  • 04.00, even wakker, even ontwaken uit de periode van diepe slaap;
  • 07.00, langzaam opstarten, uw lichaam heeft een uurtje nodig om op te starten.

De biologische klok kunt u vergelijken met een soort thermostaat. Zoals het niet fijn is als u bij het opstaan met blote voeten op een koude plaat moet staan, zorgt uw biologische klok ervoor dat het kacheltje al een beetje brand voordat u wakker bent. Alle lichaamsprocessen worden door de klok precies op elkaar en op het juiste moment van de dag afgestemd. Als u niet naar uw klok luistert kan dit bijvoorbeeld leiden tot concentratieproblemen. Later in dit artikel worden nog meer gevolgen opgesomd. Als u nacht- of onregelmatige diensten draait, wijkt uw lichaam af van uw natuurlijke slaapritme. Dit heeft een aantal gevolgen.

Gevolgen van nachtdienst

Ten eerste worden er overdag en s’nachts verschillende hormonen aangemaakt. Als u uw natuurlijke ritme verstoort, verstoort u ook de aanmaak van die hormonen. Deze zorgen ervoor dat uw stofwisseling in de war raakt. Als gevolg hiervan gaat u bijvoorbeeld slechter eten.Ten tweede treedt er bij weinig slaap een stoornis in uw vetweefsel op. Uw vetweefsel maakt bijvoorbeeld te weinig van het hormoon leptine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat u het gevoel heeft dat u genoeg heeft gegeten. Tegelijkertijd maakt uw lichaam grehline aan, een ander hormoon, wat zorgt dat u meer trek krijgt.Ten derde maakt u