Na 8 tot 10 jaar is uw matras aan vervanging toe. Maar waar kiest u dan voor, een latex of een koudschuim matras? Beide materialen hebben hun voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we deze voor-en nadelen van latex- en koudschuim matrassen. Wilt u liever direct weten welk matras het meest geschikt is voor uw persoonlijke slaapsituatie? Vul dan het adviespaneel in voor een kosteloos en vrijblijvend advies van onze slaapexperts!

De volgende elementen zullen in dit artikel behandeld worden:

De tekst gaat hieronder verder

Vul het adviespaneel hieronder binnen 2 minuten in voor vrijblijvend persoonlijk advies van onze specialisten

1.

Wat is uw geslacht?


2.

Wat is uw leeftijd?


3.

Wat is uw lengte?


4.

Hoeveel weegt u?


5.

Postuur


6.

Temperatuur


7.

Lichamelijke bijzonderheden?


8.

Ik slaap nu op een ... matras


9.

Leeftijd huidige matras


10.

Hoe beoordeelt u uw eigen nachtrust?Laatste stap

Onze specialisten zullen uw adviespaneel bestuderen en u van een vrijblijvend persoonlijk advies voorzien. Indien wij aanvullende vragen hebben, nemen wij contact op. Uw advies sturen wij u per email toe.


Naam
Email
Telefoon

Celstructuur

Latex en koudschuim zijn beide populaire materialen als het gaat om de productie van matrassen. Echter zijn er wel grote verschillen tussen deze twee schuimen. Zo heeft koudschuim een open celstructuur terwijl latex een gesloten celstructuur heeft.

Ventilerend vermogen

De open celstructuur is noodzakelijk voor het ventilerend vermogen. De gesloten celstructuur van latex is dan ook de reden waarom matrassen van dit materiaal een slecht ventilerend vermogen hebben.

Om diezelfde reden wordt een latex matras ten zeerste afgeraden indien u last heeft van overmatig zweten of indien u het vaak warm heeft tijdens het slapen. In dit geval kunt u beter kiezen voor koudschuim. Koudschuim wordt namelijk ervaren als een relatief koel matras.

Een latex matras wordt afgeraden indien u het vaak warm heeft tijdens het slapen.

Ontvangt u liever persoonlijk advies dat helemaal aansluit bij uw eigen situatie? Vul dan het adviespaneel. Onze experts zullen vervolgens contact met u opnemen en u voorzien van gedegen advies.

Ondersteuning

Wat betreft ondersteuning, zijn latex en koudschuim matrassen enigszins vergelijkbaar. Latex is van nature een veerkrachtig materiaal en biedt dus een prima ondersteuning. Koudschuim staat daarentegen bekend als een materiaal met een uitmuntend hoge veerkracht. Om die reden wordt koudschuim ook wel High Resilience schuim genoemd. Een koudschuim matras van hoogwaardige kwaliteit biedt de hoogst mogelijk veerkracht van alle matrassen.

Vanwege de uitstekende ondersteuning dat een koudschuim matras biedt, wordt een matras van enkel koudschuim als te hard ervaren. Net zoals een matras dat niet stevig genoeg is, belemmert een matras dat juist té stevig is ook de natuurlijk lichaamshouding. Om die reden wordt het ten zeerste aangeraden om koudschuim te combineren met traagschuim. Traagschuim werkt namelijk druk herverdelend en bovendien temperatuur regulerend. Het druk herverdelende vermogen van een traagschuim matras ervaart u doordat de zwaardere lichaamsdelen zoals de schouders en de heupen verder in het matras zakken dan de rest van het lichaam. Op deze manier worden piekdrukken en dus lichamelijke klachten voorkomen. Door koudschuim en traagschuim te combineren ontstaat er een synergie wat betreft comfort, die door geen enkel andere combinatie van materialen bereikt kan worden.

Een hoogwaardig koudschuim matras biedt een geweldige ondersteuning.

Levensduur

Een groot verschil tussen beide materialen is de duurzaamheid van het matras. Zo heeft een latex matras, vanwege verschillende eigenschappen, een veel kortere levensduur dan een koudschuim matras. Vanwege de gesloten celstructuur, kunnen de cellen van een latex matras na verloop van tijd kapot gaan. Kapotte cellen veroorzaken kuilvorming, wat het ontstaan van lichamelijke klachten kan betekenen. Bovendien is een latex matras slecht bestand tegen zout, en dus lichaamsvocht. Het gevolg hiervan is dat het matras uitdroogt en verpulvert, wat de levensduur verkort.

Van alle type matrassen die er bestaan, heeft een koudschuim matras de langste levensduur. Dit komt grotendeels door de enorm hoge veerkracht van koudschuim. Een koudschuim matras gaat over het algemeen 12 tot 15 jaar mee, uiteraard is dit ook afhankelijk van de kwaliteit van het matras.

Ontvangt u liever persoonlijk advies dat helemaal aansluit bij uw eigen situatie? Vul dan het adviespaneel. Onze experts zullen vervolgens contact met u opnemen en u voorzien van gedegen advies.

Latex of koudschuim, voor welk type matras kiest u?

Koudschuim is op dit moment het meest innovatieve schuim. Het is flexibel en bovendien elastisch waardoor het een ongekende mate van zowel ondersteuning als comfort biedt. Latex is daarentegen ook flexibel maar heeft een lagere puntelasticiteit. Hierdoor sluit het matras minder goed aan uw lichaam aan. Daarnaast heeft een latex matras een laag ventilerend vermogen in tegenstelling tot een koudschuim matras. Hierdoor wordt het matras enerzijds als warm ervaren en neemt de levensduur anderzijds sneller af naar mate het matras veroudert. Hierdoor is een latex matras na slechts een aantal jaar al aan vervanging toe.

De conclusie is duidelijk, indien u zich afvraagt of u voor latex of koudschuim moet kiezen, dan is die vraag hopelijk beantwoord na het lezen van dit artikel. Koudschuim komt verre weg als beste uit de bus. Echter moet u wel de stevigheid van koudschuim in acht nemen. Een matras bestaande uit enkel koudschuim is te stevig waardoor uw natuurlijke lichaamshouding belemmert wordt. Om die reden moet u altijd kiezen voor een matras bestaande uit zowel koudschuim als traagschuim. In dat geval kiest u voor een matras met een hoog ventilerend vermogen, een uitstekende ondersteuning, een ongekende levensduur en een optimaal druk herverdelend vermogen. Oftewel; dan kiest u voor de beste combinatie van materialen.

Slaapadvies

Heeft u nog vragen over één van de besproken materialen of over matrassen in het algemeen? Dan kunt u geheel vrijblijvend en kosteloos advies aanvragen bij Decupré, de marktleider in de zorg. Dankzij onze 30 jaar lange medische ervaring, hebben wij een breed arsenaal aan kennis, die wij graag met u delen. Decupré – Slapen is leven.

Terug naar het overzicht met artikelen