Een degelijk matras gaat zo’n 8 tot 10 jaar mee. Echter zijn matrassen met een mindere kwaliteit al eerder aan vervanging toe. Een mogelijke kenmerk van een verouderd matras is kuilvorming. In dit artikel zullen de volgende vragen beantwoord worden:

Wat is kuilvorming?

Kuilvorming houdt, simpel gezegd, in dat er een kuil ontstaat in uw matras. Kuilvorming kan ontstaan bij verouderde of kwalitatief laagwaardige matrassen. Dit fenomeen ontstaat door dagelijkse belasting van het matras door onder andere lichaamsgewicht, vochtverlies en temperatuurverschillen. Daarnaast zijn de heupen over het algemeen het zwaarste lichaamsdeel. Hierdoor wordt het matras rond dat punt meer belast dan de rest van het matras waardoor het logischer wijs sneller slijt.

De gevolgen van kuilvorming

Indien u kuilvorming ervaart bij uw huidige matras, is het raadzaam om zo spoedig mogelijk een nieuw matras aan te schaffen. Kuilvorming heeft namelijk slechte gevolgen voor uw algehele gezondheid. Zo kunnen er enerzijds verschillende klachten ontstaan zoals rugklachten en nekklachten en anderzijds kan uw nachtrust ernstig verstoord worden, wat vele negatieve gevolgen met zich mee kan brengen. In het geval van kuilvorming, is uw matras niet meer in staat om uw lichaam de juiste ondersteuning te bieden. Hierdoor moeten uw spieren tijdens het slapen ontzettend veel moeite doen om uw lichaam in haar natuurlijke houding te brengen. Dit kan als gevolg hebben dat u met rug- en/of nekpijn wakker wordt.

Een kuil in uw matras kan leiden tot lichamelijke klachten.

Vindt u het prettiger om persoonlijk een gedegen slaapadvies te ontvangen? Vul dan het adviespaneel in op onze website. Onze experts zullen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u opnemen om u te voorzien van geheel vrijblijvend en kosteloos slaapadvies.

Een kuil in mijn matras, wat is de oplossing?

Op het internet zijn verschillende tips te lezen met betrekking tot het voorkomen van kuilvorming. Zo raden verschillende websites aan om uw matras regelmatig om te draaien. Hiermee wordt het drukpunt van uw heupen verplaats en slijt uw matras minder snel. Ook wordt er aangeraden om een badhanddoek in de lengte onder het matras te leggen om zo de kuil op te vangen.

Echter zijn deze ‘’oplossingen’’ slechts uitstel van executie. De enige echte manier om kuilvorming te voorkomen, is het aanschaffen van een hoogwaardige matras van de juiste materialen. Kies in dit geval voor materialen waarbij kuilvorming niet mogelijk is.

Kuilvorming bij traagschuim en koudschuim

Voorbeelden van dergelijke materialen zijn traagschuim en koudschuim. Uit onderzoek is gebleken dat bij deze materialen de kans op kuilvorming nihil is indien er sprake is van een minimale HR-waarde van 55.

HR is een afkorting van High Resilience en betekent in het Nederlands ‘hoge veerkracht’. De HR-waarde staat dan ook voor de mate van veerkracht. Deze waarde geeft weer hoeveel kilo schuim er in het matras verwerkt is per kubieke meter. Een andere benaming voor de HR-waarde is soortelijk gewicht (SG).

Hoe hoger de HR-waarde, hoe beter de kwaliteit van het matras. Deze waarden variëren tussen de 20 en 60. Een lage HR-waarde houdt in dat er minder schuim en meer lucht in het matras verwerkt is waardoor de kwaliteit afneemt.

Kwalitatief hoogwaardige matrassen

Decupré levert kwalitatief hoogwaardige matrassen bestaande uit zowel traagschuim als koudschuim met een HR-waarde van 55. Op die manier weet u zeker dat u geen last krijgt van kuilvorming. Alle matrassen hebben meerde lagen met een progressieve opbouw van zacht naar steeds steviger. Op die manier past het matras zich perfect aan uw lichaam aan waardoor uw lichaam uitstekend ondersteund wordt.

Een kwalitatief hoogwaardig matras verlaagt de kans op een kuil in uw matras.

Heeft u een kuil in uw matras en bent u toe aan een nieuwe? Vul dan het adviespaneel in op onze website. Onze experts zullen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u opnemen om u te voorzien van gedegen slaapadvies.

Terug naar overzicht met artikelen

“De specialisten van Decupré gaven mij een gedegen advies. Ik slaap weer heerlijk!”