Traagschuim

Alle Decupré matrassen bestaan uit traagschuim. Maar wat houdt dit precies?

Traagschuim is een schuim van polyurethaan. Dit schuim bestaat uit holle cellen die niet volledig zijn afgesloten. Hierdoor wordt de lucht in de cellen niet samengeperst als u het schuim in elkaar drukt. Dit leidt ertoe dat na het indrukken van traagschuim, het schuim weer langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Andere benamingen voor dit schuim zijn visco-elastisch schuim, lazy foam, memory foam en NASA-schuim.

Een foto van traagschuim dat ingedrukt wordt

Het ontstaan van traagschuim

Traagschuim is in 1966 door NASA ontwikkeld. Het doel wat zij hierbij hadden was om enorme versnellingskrachten op te vangen door de druk op het lichaam beter te verdelen. Later werd dit schuim opgemerkt door de medische wereld en werd het in eerste instantie vooral gebruikt in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Sinds 2002 zijn deze matrassen ook populair geworden onder consumenten.

Eigenschappen

De belangrijkste eigenschap van traagschuim is dat het enorm drukverlagend is. Juist om dit drukverlagend vermogen wordt dit schuim vaak gebruikt bij productie van matrassen. Zoals eerder genoemd, komt dit doordat dit schuim bestaat uit holle cellen. Op deze manier wordt de druk, die veroorzaakt wordt door het lichaamsgewicht, over een groot aantal cellen verspreid. Het voordeel hiervan is dat er geen piekdruk ontstaat op gewrichten zoals de schouders en heupen, wat vaak tot lichamelijke klachten kan leiden. Het drukverlagend vermogen van dit schuim zorgt er ook voor dat het een ontzettend comfortabel materiaal is om op te liggen.

Een foto van een vrouw die op een traagschuim matras van Decupré ligt

Traagschuim bij matrassen

Een matras bestaat nooit alleen uit traagschuim. Als tegenhanger voor het comfort en drukverlagend vermogen is namelijk een ander materiaal nodig wat de benodigde ondersteuning biedt. Daarom wordt traagschuim aangebracht op een kern van koudschuim of pocketvering. Pocketvering heeft echter als nadeel dat het minder goed ondersteunt en over tijd veel veerkracht verliest, vaak kraakt bij het omdraaien in bed, en minder hygiënisch is omdat stof en vuil zich tussen de veren kunnen ophopen. Daarom gebruiken de matrassen van Decupré koudschuim voor het ondersteunend vermogen.

Waarop letten bij het kopen van een traagschuim matras

Er zijn een aantal belangrijke punten waar u rekening mee moet houden als u op zoek bent naar een goed traagschuim matras. Indien het tschuim geen of geen volledige open celstructuur heeft, past het schuim zich niet optimaal aan uw lichaamsvormen aan. Tevens zal dit het ventilerend vermogen van het matras beperken. Daarnaast is de dichtheid van het schuim van uiterst belang. De dichtheid heeft namelijk een belangrijk effect op zowel het comfort als de duurzaamheid van het matras. Een hoogwaardig matras (zoals gebruikt wordt in de ziekenhuizen) moet een dichtheid van minimaal 50 hebben. De matrassen van Decupré hebben een dichtheid van 55 voor een optimale combinatie van comfort en duurzaamheid. Ook de dikte van de schiumlagen is iets om af te wegen. Welke dikte traagschuim het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke voorkeur en situatie, zoals eventuele klachten.

Certificatie

Tot slot is het belangrijk dat uw traagschuim matras gecertificeerd is. Echter zijn er veel verschillende instanties voor het testen en certificeren van matrassen. Om deze reden is het van belang om te kijken naar wat voor soort test er is gedaan en welk bedrijf de certificering heeft uit gegeven. Zo geven sommige instanties een beoordeling op basis van de subjectieve mening van een klein aantal gebruikers, terwijl het TÜV/TNO certificaten uitgeeft op basis van laboratories onderzoek.

De matrassen van Decupré

Decupré levert kwalitatief hoogwaardige multi-layer traagschuim matrassen. Onze matrassen bestaan uit een combinatie van hoogwaardig traagschuim en koudschuim. Naar onze mening is dit de perfecte combinatie comfort en duurzaamheid.

Tevens zijn al onze matrassen opgedeeld in 7 verschillende zones om ervoor te zorgen dat de druk van alle lichaamsdelen evenredig wordt verdeeld waardoor uw slaaphouding verbetert. Tenslotte worden onze matrassen persoonlijk ingesteld op uw lichaam.

Wij hebben onze matrassen laten testen door TÜV/TNO en zij hebben ons beoordeeld met een uitstekende score van 100 van de 100 punten! Daarnaast beoordelen onze klanten ons met een 9.

Bent u benieuwd welk traagschuim matras het meest geschikt is voor uw persoonlijke situatie? Aarzel dan niet en vul het adviespaneel in! Dan ontvangt u een geheel vrijblijvend en professioneel advies van onze experts.