Een gemiddeld individu slaapt ongeveer een derde van zijn leven. Slapen is dus heel erg belangrijk voor uw gezondheid. Zodra u een goede en gezonde nachtrust ervaart, heeft het lichaam de tijd om te herstellen. Dit geeft het lichaam en de geest een bepaalde ‘ontspanning’ om vitaal aan de volgende dag te beginnen. Heel veel mensen denken dat ze gezond slapen. Echter, dit klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Er is namelijk een groot verschil tussen het goed in slaap kunnen vallen en het gezond slapen. Hoe creeër je dan een gezonde nachtrust? En welke slaapligging is het meest gezond? Vul nu het advies paneel in en ontvang een gratis en vrijblijvend slaapadvies van de slaapexperts van Decupré.

Rugligging

Als uw voorkeur uitgaat naar het slapen op uw rug, komt u heel erg in de buurt bij gezond slapen. Doordat u op uw rug ligt, wordt uw lichaamsgewicht evenredig verdeeld over het matras. Op deze manier worden eventuele piekdrukken voorkomen, mits u gebruik maakt van een drukherverdelend en ondersteunend matras. Voor een gezonde rugligging is het wel van belang dat uw hoofd op een vol kussen ligt, zodat de schouders en het hoofd optimaal worden ondersteunt. Op deze manier voorkomt u nek- en lage rugklachten. Er is wel een kleine kanttekening voor de rugslapers: wees extra lief voor uw partner, want rugslapen verergert het snurken..

Zijligging

Als uw voorkeur uitgaat  naar een zijligging, dan moet u op verschillende dingen letten. Bij een zijligging is wederom een hoofdkussen van belang om uw nek optimaal te ondersteunen. De nek en wervelkolom liggen door het gebruik van een goed hoofdkussen op een rechte lijn. Daarnaast kan u een gezonde slaaphouding creëren als u gebruik maakt van een drukherverdelend en ondersteunend matras. Hierdoor kunnen de schouders en het bekken wat verder in het matras vallen, zodat er geen knik in de lumbale wervelkolom ontstaat. Ook hier een kleine kanttekening voor de gelukkige zijslapers onder ons met een jonge en stralende huid: door de zijligging en de zwaartekracht, is er een mogelijkheid dat er meer rimpels en plooien in de huid ontstaan. Oh no!

Buikligging

Als uw voorkeur uitgaat naar een buikligging, is de kans groot dat er lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Het is namelijk zo dat als u vrij wilt ademen, u uw hoofd naar liks of rechts moet draaien. Dit kan uiteindelijk resulteren in nek- en hoofdpijn. Ook de wervelkolom blijft bij de buikligging niet ongedeerd. Als u namelijk op uw buik ligt, ontstaat er een holle onderrug die niet optimaal kan worden ondersteunt. Dit kan op de lange termijn ernstige gevolgen heben voor uw rug en rugproblemen veroorzaken. Voor de mensen onder ons die geen afscheid kunnen nemen van hun buikligging: probeer te slapen met een heel dun (het liefst geen) hoofdkussen. Op deze manier kunt u uw holling in de onderrug nog enigszins verminderen.

And the winner is..

Iedere slaaphouding heeft zijn voor- en nadelen. Kortom: gezond slapen is lastiger dan je denkt. Het is duidelijk dat de buikligging het best vermeden kan worden. Echter, door het gebruiken van een passend kussen en het hebben van een goed en ondersteunend matras, is gezond slapen bij de rug- en zijligging binnen handbereik. Om u te helpen een gedegen hoofdkussen- en matraskeuze te maken, kunt u gratis en vrijblijvend slaapadvies ontvangen van onze slaapexperts.  Daarnaast kunt u altijd eerst 30 dagen proefslapen op uw nieuwe Decupré matras, zodat u zeker weet dat het matras ook geschikt voor u is.