Waaruit bestaat een gezonde leefstijl?

Er zijn vele redenen om een gezonde levensstijl na te streven. Door genoeg te slapen, gezond te eten en voldoende te bewegen houdt u uw lichaam en geest gezond. Wanneer u gezond leeft heeft u minder kans op bepaalde ziektes zoals hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk en bepaalde typen kanker. Ook vermindert u de kans op overgewicht, diabetes type 2 en depressies. Genoeg redenen dus om uw gezondheid zeer serieus te nemen!

Wanneer u gezonder wilt gaan leven zal u een aantal ongezonde patronen moeten doorbreken. Een gezonde leefstijl bestaat vooral uit gezond doen. U weet waarschijnlijk dat gezonde voeding en genoeg beweging thuishoren in een gezonde leefwijze, maar ook een goede nachtrust is cruciaal.

Gezonde voeding

Wanneer u goed voor uzelf wilt zorgen is goede voeding zeer belangrijk. Door gezond te eten krijgt u namelijk veel energie en gaat u overgewicht tegen. Uw lichaam en geest hebben brandstof nodig om optimaal te kunnen werken. Door verantwoord en evenwichtig te eten krijgt u essentiële voedingsstoffen binnen waardoor de hersenen beter werken. Dit uit zich in een verhoogde productiviteit.

Wilt u graag een gezond voedingspatroon maar weet u niet waar u moet beginnen? Kies dan vooral voor volkorenproducten, vers fruit, verse groenten, peulvruchten, noten en vis. Kies altijd voor verse producten of seizoensproducten om mee te koken. Door zelf te koken heeft u ook zelf in de hand hoeveel zout en vet u gebruikt. Vermijd frisdranken en vruchtensappen uit de supermarkt, deze zitten boordevol suiker. Drink liever water, thee of koffie (zonder suiker). Wees matig met alcohol en probeer niet te roken.

Voldoende bewegen

Bewegen maakt fit én zorgt ervoor dat u beter kunt slapen. Door lekker te bewegen worden zowel spieren als botten sterker en verbetert uw conditie. Aangeraden wordt om minstens 5 dagen per week een halfuur per dag te bewegen. Kies voor een beweegactiviteit die bij u past zodat u het met plezier doet en het gemakkelijk een gewoonte wordt. Zit u veel op het werk? Sta dan regelmatig op om een stukje te lopen.

Wanneer u moeite heeft met bewegen, bijvoorbeeld door rug- of nekklachten, kunt u de hulp inschakelen van een fysiotherapeut, chiropractor, ergotherapeut, manuele therapeut of andere paramedicus. Zo kunt u, binnen uw eigen vermogen, zo optimaal mogelijk bewegen.

De effecten van slaap op uw gezondheid

Slaap is noodzakelijk om het lichaam en de geest te laten herstellen. Tijdens de slaap worden de hersenen als het ware ‘gewassen’ en komt het lichaam tot rust. Wanneer u genoeg slaapt ontwaakt u dus vol nieuwe energie. De meeste personen hebben tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht nodig. U brengt dus een derde van uw hele leven door in bed!

Slaap reguleert uw lichaamstemperatuur en zorgt ervoor dat het zenuwstelsel naar behoren werkt. Een goede nachtrust is dus essentieel voor het functioneren van uw lichaam en geest. Slaapgebrek beïnvloedt bijvoorbeeld de manier waarop uw lichaam voedsel verwerkt. Dit kan leiden tot overgewicht. Daarnaast zijn moeie mensen prikkelbaar en chagerijnig, wat niet leuk is voor vrienden, familie of collega’s. Een tekort aan slaap belemmert de productiviteit op het werk sterk. Zo maakt slaapgebrek het moeilijk om te concentreren op taken, belangrijke vergaderingen te onthouden en rationele beslissingen te nemen.

Slaap ’s nachts voldoende

Door ’s nachts voldoende te slapen wordt u wakker vol energie en enthousiasme en kunt u overdag goed functioneren. De richtlijn is 7-8 uur per nacht maar niet iedereen heeft precies hetzelfde aantal uur slaap nodig. Een simpele manier om er achter te komen hoeveel slaap u nodig heeft is door op een normale tijd naar bed te gaan en geen wekker te zetten. Wanneer u de volgende ochtend uit uzelf wakker wordt weet u hoe veel slaap u nodig heeft per nacht. Slaaptekort heeft vervelende gevolgen op zowel de korte- als langetermijn. En zeg nou zelf, ’s morgens uitgerust uit bed komen willen we toch allemaal?

Vraag advies aan

Een goede nachtrust is een onmisbaar onderdeel van een gezonde leefstijl. Om goed te kunnen slapen zijn een goed matras en hoofdkussen essentieel. Wij weten hoe lastig het kan zijn om een nieuw matras uit te zoeken. Slapen is nou eenmaal heel persoonlijk en er is zo veel keuze. Om u te helpen en gedegen matraskeuze te maken kunt u gratis en vrijblijvend slaapadvies ontvangen van onze slaapexperts.  Daarnaast kunt u altijd eerst 30 dagen proefslapen op uw nieuwe Decupré matras. In uw eigen omgeving kunt u tijdens de proefperiode eerst 30 dagen proefslapen alvorens u besluit het matras aan te schaffen. Vraag nu hier uw persoonlijke slaapadvies aan.