De slaapkamertemperatuur speelt een essentiële rol in een goede nachtrust. Een kamer die te warm of te koud is kan uw slaapritme ernstig versturen. Wanneer u het te warm heeft ’s nachts zal uw lichaam gaan zweten, dit vergroot de kans op nachtmerries. Een te koude kamer zal er voor zorgen dat u onnodig vaak wakker word ’s nachts. De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 18 graden Celsius.

Lichaamstemperatuur tijdens slaap

Uw lichaam heeft zijn eigen interne thermostaat. Zodra u gaat slapen zakt uw lichaamstemperatuur. Het lichaam is in staat om de temperatuur gelijk te houden ’s nachts wanneer de temperatuur van de omgeving niet teveel afwijkt. Wanneer de afwijking van lichaamstemperatuur en de temperatuur van de omgeving in uw slaapkamer te groot is kan het lichaam niet de ideale temperatuur bereiken. Dit leid tot een ongezonde en slechte nachtrust.

Zo duurt het in een warmere kamer langer voordat uw lichaamstemperatuur daalt. Hierdoor kunt u moeite hebben met inslapen, onrustiger slapen of sneller wakker worden ’s nachts. Wanneer uw lichaamstemperatuur stijgt denkt uw lichaam namelijk dat het tijd is om op te staan.

Ideale slaapkamertemperatuur

Zoals gezegd ligt de ideale temperatuur van de slaapkamer rond de 18 graden, echter is slapen zeer persoonlijk en kan het dus zijn dat de optimale temperatuur voor u iets naar boven of beneden afwijkt. Zo hebben vrouwen het doorgaans liever wat warmer dan mannen. Ook slapen slanke mensen liever in een iets warmere kamer dan mensen met overgewicht.

Wat kunt u doen als het te warm is in de slaapkamer?

– Zorg voor voldoende ventilatie
– Slaap met het raam open
– Slaap met uw voeten buiten de deken
– Neem een koude douche voor het slapengaan
– Kies voor licht beddengoed
– Kies voor ademende slaapkleding

Wat kunt u doen als het te koud is in de slaapkamer?

– Zet de verwarming even aan voor het slapengaan of stel deze zo in dat de temperatuur op peil blijft
– Sluit uw raam wanneer het erg koud is buiten, even ventileren in de ochtend is voldoende voor een fris slaapklimaat
– Kies voor warmer beddengoed
– Verwarm uw bed voordat u gaat slapen met een elektrische deken of warme kruik
– Neem een warme douche voordat u gaat slapen zodat uw lichaam wordt opgewarmd
– Wanneer u altijd koude tenen heeft kunt u met sokken aan slapen