Om uw slaapsituatie gezond te houden, is het van belang dat u minimaal eens in de tien jaar uw matras vervangt. Een matras gaat naarmate hij verouderd namelijk zijn veerkracht verliezen, wat schadelijke gevolgen kan hebben voor uw lichaam. Door het verliezen van de veerkracht, en daarmee ook de ondersteuning vanuit uw matras, kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Het aanschaffen van een nieuw matras is voor veel mensen een vervelend proces, omdat ze simpelweg door de bomen het bos niet meer zien. Welk materiaal moet er in een matras zitten? Wat zijn de voor- en nadelen van pocketveren en schuimen? Welk materiaal past er het best bij mij? Vul nu het advies paneel in en ontvang een gratis en vrijblijvend slaapadvies van de slaapexperts van Decupré.

De meest voorkomende materialen

Tegenwoordig zijn er veel verschillende materialen die gebruikt worden in matrassen. U kunt bijvoorbeeld denken aan traagschuim, koudschuim, latex, pocketveren, bonellvering etc. Van deze materialen zijn de schuimen en pocketveren het meest voorkomend. Hieronder vindt u de voor- en nadelen van de meest voorkomende materialen.

Pocketveren matrassen

Pocketveren is een materiaal dat graag wordt verkocht. Er zijn grote marges op te verdienen en daarnaast is de werking duidelijk uit te leggen aan de consument. Een van de voordelen van pocketveren is een uitstekende ventilatie. Door de ruimte die is vrijgelaten naast de veren, kan het matras uitstekend ventileren en vochtafvoeren. Echter, zijn er wel degelijk enkele nadelen verbonden aan het gebruik van dit materiaal. Bij pocketveren zit er in het matras een schuimrubbere omlijning. Deze kan soms wel 10 tot 15 cm dik zijn en dus al gauw 1/3 van uw matras innemen. De verschillende zones die door een pocketveren matras heen lopen, liggen niet in de schuimrubbere omlijning. Om deze reden liggen de zones dus niet in de gehele breedte, en is de werking van deze zones dus afhankelijk van uw lichaamsbouw en slaaphouding. En andere valkuil met betrekking tot pocketveren is de hoeveelheid en de kwaliteit van de veren die worden gebruikt in het matras. Pocketveren geven pas de juiste ondersteuning als er veel veren per m2 in het matras zijn verwerkt. Hier dient men dus altijd rekening mee te houden bij de aanschaf van een pocketveren matras!

Traag- en koudschuim matrassen

Traagschuim is een materiaal dat vroeger bekend stond als nasaschuim en tegenwoordig razend populair is. Vroeger werd dit materiaal gezien als een vrij elitair. Daarnaast werkte het traagschuim in die tijd alleen bij lichaamswarmte. Dit betekent dat het schuim zich na het absorberen van lichaamswarmte zich pas ging vormen naar het lichaam. In de afgelopen jaren zijn er tientalle innovaties geweest op het gebied van traagschuim, wat er voor heeft gezorgd dat zo goed als alle nadelen zijn verdwenen. Traagschuim is een materiaal dat zich vormt naar het lichaam, zodat er geen piekdrukken kunnen ontstaan. Daarnaast zorgt het er voor dat de ledematen die wat verder in het matras moeten liggen, zodat de natuurlijke vorm van de wervels worden ondersteunt, hier de kans voor krijgen. Een ander voordeel van traagschuim is dat het de bloedcirculatie in uw lichaam niet verstoort, omdat het zich vormt naar uw lichaam en er daardoor geen druk op uitoefent. Waar u tot slot rekening mee moet houden bij een traagschuim matras is de densiteit. Een goed ondersteunend traagschuim matras heeft minimaal een densiteit van 50. Op deze manier bent u er zeker van dat uw matras u de aankomende jaren op de juiste manier blijft ondersteunen.

Koudschuim is een materiaal dat bestaat uit een paar hele goede eigenschappen. Koudschuim levert namelijk een progressieve tegendruk, ookwel ondersteuning, aan het gehele lichaam. Daarnaast is door de open cel structuur van het koudschuim de mate van ventilatie in het matras extreem hoog. Op deze manier voelt het matras ook nooit te warm aan. Afhankelijk van de densiteit en de kwaliteit van het koudschuim dat u kiest,  heeft dit materiaal een hoge mate van comfort en een lange levensduur.

De keuze is aan uw…

Wilt u door de bomen het bos weer zien en bent u toe aan een nieuw matras? Om u te helpen een gedegen matraskeuze te maken, kunt u gratis en vrijblijvend slaapadvies ontvangen van onze slaapexperts zodra u het advies paneel heeft ingevuld. Daarnaast kunt u altijd eerst 30 dagen proefslapen op uw nieuwe Decupré matras, zodat u zeker weet dat het matras ook geschikt voor u is.